Loading Events
  • This event has passed.
01 Apr 2018

Σήμερα έχουμε Φεστιβάλ στο Τριανόν – Έναρξη

Τις 1, 2 και 3 Απριλίου 2018 έχουμε 3 ημέρες αφιερωμένες στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου με ελεύθερη είσοδο στο Τριανόν. Ο κινηματογράφος Τριανόν και τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας τιμούν τη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου, του ανθρώπου που στέγασε όλες τις τέχνες στην κινηματογραφική αίθουσα.

01 April 2018

Τις 1, 2 και 3 Απριλίου 2018 έχουμε 3 ημέρες αφιερωμένες στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου με ελεύθερη είσοδο στο Τριανόν. Ο κινηματογράφος Τριανόν και τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας τιμούν τη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου, του ανθρώπου που στέγασε όλες τις τέχνες στην κινηματογραφική αίθουσα.

Τα Φεστιβάλ:

/Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
/Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας
/Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
/Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας
/Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
/Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros
/Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους
/Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
/Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest
/Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου
/Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας – FeCHA
/Goethe-Institut Athen

ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας λένε: «Σήμερα έχουμε Φεστιβάλ!»

Τρεις ημέρες γεμάτες προβολές, με πρεμιέρες, animation, ταινίες για παιδιά και εφήβους, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και πολλά ακόμη!

Λεωνίδας Παπαγεωργίου

Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου, προερχόμενος από μια οικογένεια πρωτοπόρα (από το 1920) στο χώρο της κινηματογραφίας με παρουσία στην παραγωγή, τη διανομή και τις αίθουσες, υπηρέτησε καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του με πάθος και όραμα την οικογενειακή παράδοση.

Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου αποτελεί κεφάλαιο για την κινηματογραφία της χώρας και το όνομά του είναι συνώνυμο της καλλιτεχνικής παιδείας και του καλλιτεχνικού σινεμά. Ήταν ισόβιος υποστηρικτής των νέων κινηματογραφιστών και αρωγός όλων των φορέων πολιτισμού του κινηματογράφου, της μουσικής, των εικαστικών. Το Τριανόν του Λεωνίδα υπήρξε η κύρια αίθουσα του δικτύου αιθουσών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (filmcenter). Ο ίδιος ήταν ένας από τους πιο δραστήριους εταίρους του ευρωπαϊκού δικτύου Europa Cinemas.

Ο Λεωνίδας ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία. Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίζουν προσωπικά μιλάνε για έναν θαυμάσιο άνθρωπο που αγαπούσε τον κινηματογράφο, έναν φίλο που αγαπούσε τους φίλους του, έναν αιθουσάρχη που αγαπούσε την κινηματογραφική αίθουσα.

«Όταν πριν από 20 χρόνια εγκατέλειψα τις σπουδές μου (έμεναν 5 μαθήματα για το πτυχίο Ιατρικής), γνώριζα καλά ότι θα ζούσα με λιγότερα, αλλά κάνοντας αυτό που στο μικρό διάστημα μερικής εμπλοκής μου είχε ήδη κερδίσει την καρδιά μου. Η διαχείριση ενός κινηματογράφου είναι μια καθημερινή και αποκλειστική απασχόληση, πολλές φορές με σκληρή χειρωνακτική δουλειά. Όταν μάλιστα θέλεις να επιλέγεις τις ταινίες που προτείνεις στο κοινό σου, ο δρόμος γίνεται δύσβατος, αλλά η ικανοποίηση αγγίζει την ευτυχία! Με αργά βήματα μετέτρεψα το χρεωμένο Τριανόν, που παρέλαβα, σε καταξιωμένο arthouse κινηματογράφο ο οποίος πέτυχε να “παντρέψει” κι άλλες τέχνες με το σινεμά»,
Λεωνίδας Παπαγεωργίου, στο «α», Δεκέμβριος 2011

Το αφιέρωμα υποστηρίζουν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα, η Πρεσβεία του Ισραήλ, η Πρεσβεία της Νορβηγίας και το Νορβηγικό Ινστιτούτο, το Νεανικό Πλάνο και η εταιρία διανομής Seven Films.

Πρόγραμμα Προβολών

Κυριακή 1 Απριλίου

16:00 | Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων
Animation Κατάλληλα για Παιδιά :O Ουίλι και το Φόξτροτ 01/ Willie and the Foxtrot 01, Ουρουγουάη, (2΄06΄΄) Ένας φύλακας άγγελος/ Baozha!, Σιγκαπούρη, (6΄45΄΄) Χάρτινο ταίρι/ Paper Mates, Ρωσία, (5΄30΄΄) Αγρινούι/ Agrinoui, Κύπρος, (19΄40΄΄) Γλάρος σε αποστολή/ Full Feather Jacket, Ολλανδία, (2΄34΄΄) Εθνοφοβία/ Ethnophobia, Ελλάδα, (14΄) Πειρασμός/ Temptation, Γαλλία, (4΄57΄΄) Κατερίνα/ Catherine, Βέλγιο, (11΄51΄΄)
Animation Κατάλληλα για Ενήλικες : Το τέρας/ L’Ogre, Γαλλία, (10΄) Μητέρα!/ O Matko!, Πολωνία, (12΄15΄΄) Ο μικρότερος άνδρας στον κόσμο/ L’homme le plus petit du monde, Γαλλία- Αργεντινή, (1΄10΄΄) Αγώνας δρόμου/ Race, Ηνωμένο Βασίλειο, (2΄48΄΄) Πάρτι στον κήπο/ Garden Party, Γαλλία, (6΄50΄΄) Η Συνάντηση – Chilly Gonzales & Peaches/ The Junction – Chilly Gonzales & Peaches, Καναδάς, (5΄) Ενώπιος ενωπίω/ Tête à Tête, Ηνωμένο Βασίλειο, (7΄41΄΄) Τaboek, Ολλανδία, (2΄44΄΄)
18:00 | Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Ράγες, Σκην. Ελίνα Φέσσα, (12’)
Ο Αγρότης, Σκην. Στάθης Αποστόλου, (16’)
Το Τέρας Κοιμάται, Σκην. Κωστής Χαραμουντάνης, (31’)
Καουμπόϋς, Σκην. Γιάννης Χαριτίδης, (22’)
Νεμέρτσκα, Σκην. Αυρήλιος Καρακώστας, (13’)
Heimlich, Σκην. Κώστας Μπακούρης, (20’)
Dinner for Few, Σκην. Νάσος Βακάλης, (10’)
20:15 | Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας
Φεστιβάλ Δράμας: Mum I’m Back, Σκην. Δημήτρης Κατσιμήρης, (5’)
Θέλμα/ Thelma, Σκην. Joachim Trier, Νορβηγία, (116’)
22:30 | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Φεστιβάλ Δράμας: Εγώ, ο Χλέμπονιας και ο Σκούληκας, Σκην. Νίκος Θεοδοσίου, (20’)
PierPaolo, Σκην. Miguel Angel Barrroso, Ιταλία, (76’)