Loading Events
  • This event has passed.
26 Nov 2022

The Callas στην Στέγη με LSD

Είκοσι χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση, οι Άρης και Λάκης Ιωνάς (The Callas) καταλαμβάνουν το -1 της Στέγης με μια παραισθησιογόνα έκθεση ποτισμένη από μεσογειακή ψυχεδέλεια.

26 November 2022

Love Solidarity Death (L.S.D.)

The Callas

Μεσογειακή ψυχεδέλεια, φωσφορίζοντα χαλιά, catwalk, συναυλίες και προβολές ταινιών της ανατρεπτικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας στο -1 της Στέγης. Είκοσι χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση, οι Άρης και Λάκης Ιωνάς (The Callas) καταλαμβάνουν το -1 της Στέγης με μια παραισθησιογόνα έκθεση ποτισμένη από μεσογειακή ψυχεδέλεια.

Με μια έκθεση-ψυχεδελικό ξόρκι στο παρελθόν, στο τώρα και στο μέλλον της ελληνικής εικαστικής και μουσικής σκηνής, οι The Callas γιορτάζουν τα 20 χρόνια δημιουργίας τους, καταλαμβάνοντας το -1 της Στέγης και παρουσιάζοντας νέα δουλειά με τα ποπ-φολκ κεντήματα και υφαντά τους, γλυπτά και εγκαταστάσεις από κομμένα μάρμαρα των παλιών πεζοδρομίων της Αθήνας, πίνακες με working-class Μαντόνες, καφασοναούς-DIY Παρθενώνες, film screenings και happenings, καθώς και με συνεργασίες με guest contributors από το εξωτερικό, αλλά και την εγχώρια σκηνή: από τον Ian F. Svenonius στις PapithedogTV

Μπάντα, εικαστικό ντουέτο, και, βέβαια, αδέλφια –στη ζωή και στη σκηνή–, εργάζονται πάντα μαζί και πάντα με τους φίλους τους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και τους συγγενείς τους. Οι υφάντρες-κεντήστρες των «ιπτάμενων χαλιών» τους δεν είναι άλλες από τη μητέρα και τη θεία τους. Οι Callasettes δεν είναι άλλες παρά οι γυναίκες που έχουν στο πλάι τους – ως σύντροφοι, συνεργάτριες και φίλες. Το πολυμορφικό έργο τους έχει παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι όσο και στην Αθήνα, την Ύδρα αλλά και στο χωριό τους ακριβώς απέναντι – στη Θερμησία Πελοποννήσου. Εκεί, στο πατρογονικό τους κτήμα διοργανώνουν βακχικά κοινοτικά καλλιτεχνικά gigs, όπως το πρόσφατο 24ωρο art event- προπομπό για την τωρινή έκθεση, που έστησαν στις 21 Ιουνίου 2022, με την υποστήριξη του Onassis Culture.

Πρόγραμμα

ΣΑΒΒΑΤΟ 26.11
Ισόγειο φουαγιέ, Εκθεσιακός Χώρος –1, 18:00 – 23:00
18:00 Εγκαίνια
21:00 Performance Catwalk (20΄)
The Callas performance
Οι Callasettes, Φιλίππα Δημητριάδη, Διονυσία Μποσμή, Ανίτα Πολυχρόνη, Λίνα Ρόκου, Δάφνη Κυριακίδου και οι χορεύτριες Μάρθα Πασακοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη, Αγγελική Χατζή, σε χορογραφία της Αγγελικής Χατζή και σκηνοθεσία των The Callas χρησιμοποιούν ως σκηνικά τις εγκαταστάσεις της έκθεσης παρουσιάζοντας ένα υβριδικό catwalk.

ΣΑΒΒΑΤΟ 03.12 & ΚΥΡΙΑΚΗ 04.12
Ισόγειο φουαγιέ, Εκθεσιακός Χώρος –1, 18:00 – 23:00
Προβολές ταινιών, Μικρή Σκηνή, 19:00 – 23:15
19:00 Marble is cut with water (or the crying game), ένα hi8 φιλμ για τους Callas από τη Ζακλίν Λέντζου (πρεμιέρα)

Lustlands (16+)

15’ Διάλειμμα

20:30 Great Eastern (16+)

15’ Διάλειμμα

22:00 Sick (16+)

Για πρώτη φορά, η Στέγη παρουσιάζει το σύνολο της κινηματογραφικής δουλειάς των Λάκη και Άρη Ιωνά / The Callas.

Οι The Callas και οι φίλοι/ συνεργάτες/ συνοδοιπόροι τους, κινούμενοι σαν μια κινηματογραφική guerilla collective, παρουσιάζουν τα τελευταία 10 χρόνια ταινίες χειροποίητες, υπαρξιακές, άμεσες και συναισθηματικές αφήνοντας πάντα στο τέλος ένα κόμμα παρά μια τελεία.

(Οι ταινίες θα είναι υποτιτλισμένες στα αγγλικά)

Marble is cut with water (or the crying game), ένα hi8 φιλμ για τους Callas από τη Ζακλίν Λέντζου (πρεμιέρα)
Διάρκεια: 6´

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου

Ηθοποιοί: Σοφία Κόκκαλη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης

Διευθυντής Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός

Μοντάζ & Σχεδιασμός Τίτλων: Δέσποινα Αλεξόπουλου

Παραγωγή: Φαίη Μινωπέτρου-Κασιμάτη, Νικόλας Κούλογλου

Lustlands, 2013
Διάρκεια: 73´

Σενάριο & Σκηνοθεσία: The Callas / Λάκης και Άρης Ιωνάς

Ηθοποιοί: Αγγελική Χατζή, Τερψιχόρη Σαββάλα, Ανίτα Πολυχρόνη, Αφροδίτη Ψαρρά, Κώστας Βαρώτσος, Ηλίας Παπαζαχαρίας, Αναστασία Δρούζα, Δημήτρης Κοτσέλης

Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Κοτσέλης

Μοντάζ: Δημήτρης Κοτσέλης

Παραγωγή: The Studio Art Projects / Velvet Room Projects – Haos film

Ένα film noir κάτω από τον καυτό μεσογειακό ήλιο. Στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού, τέσσερις φίλες αφήνουν πίσω τους την πόλη και την ανεργία και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα παραθαλάσσιο αγρόκτημα.

Μακριά από την ένταση και τα προβλήματα, οι τέσσερις φίλες αφήνονται στη ραθυμία και τη λαγνεία του καλοκαιριού. Φίλοι από το παρελθόν εισβάλλουν στη ζωή των κοριτσιών, παιδικοί έρωτες αναζωπυρώνονται, φιλίες δοκιμάζονται και ξεχασμένα μυστικά έρχονται απειλητικά στο προσκήνιο.

The Great Eastern, 2017
Διάρκεια: 83´

Σενάριο & Σκηνοθεσία: The Callas / Λάκης και Άρης Ιωνάς

Ηθοποιοί: Ηρώ Σοφουλάκη, Δημήτρης Πολιτάκης, Κάτια Δημοπούλου, Valisia Odell, Ηλίας Παπαζαχαρίας

Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Κοτσέλης

Μοντάζ: Δημήτρης Κοτσέλης

Executive Producer: Βένια Βέργου

Παραγωγή: The Studio Art Projects / Velvet Room Projects

Απομόνωση, ελπίδα, κάβλα και σκοτάδι. Πέντε άνθρωποι στέκονται σαν δέντρα και περιμένουν σε ένα απομονωμένο νησί το υπερωκεάνιο “The Great Eastern” να τους μαζέψει για ένα ταξίδι προς κάποια ελπίδα. Μια μικρή πεταλούδα πετάει ανάμεσά τους και τα κάνει όλα σκατά.

Sick, 2021
Διάρκεια: 73´

Σενάριο & Σκηνοθεσία: The Callas / Λάκης και Άρης Ιωνάς

Ηθοποιοί: Melia Kreiling, Νικολάκης Ζεγκίνογλου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λάκης και Άρης Ιωνάς

Μοντάζ: Λάκης και Άρης Ιωνάς, Μελίνα Ταβουλάρη

Παραγωγή: The Studio Art Projects / Velvet Room Projects

Ένα πειραματικό, χειροποίητο φιλμ, φτιαγμένο με κινητά τηλέφωνα και selfie γυρίσματα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, σε Αθήνα και Λος Άντζελες. Ένα ποιητικό, ίντερνετ ρομάντζο, που έχει να κάνει με την απομόνωση, την ενατένιση ταβανιών, την αποσπασματικότητα της μνήμης και τα υπαρξιακά προβλήματα που αναβλύζουν από τα ευθεία ή τα κυκλικά γαριδάκια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.12
Ισόγειο φουαγιέ, Εκθεσιακός Χώρος –1, 18:00 – 23:00
20:00 | Escape-ism (Ian F. Svenonius), live (30’)
21:30 | The Callas, live and performance with The Callasettes (40΄)
Τρία νέα τραγούδια των The Callas πλαισιώνουν την performance.

The Callas band members: Άρης Ιωνάς, Λάκης Ιωνάς, Χρυσάνθη Τσουκαλά, Χρήστος Μπεκίρης
The Callas guest members: Μαριλένα Πετρίδου, Κώστας Στεργίου

Μουσική: The Callas

Performance

Σκηνοθεσία: The Callas / Λάκης και Άρης Ιωνάς

Χορογραφία: Αγγελική Χατζή

Χορεύτριες: Μάρθα Πασακοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη, Αγγελική Χατζή

Performers: Φιλίππα Δημητριάδη, Διονυσία Μποσμή, Αννίτα Πολυχρόνη, Λίνα Ρόκου, Δάφνη Κυριακίδου

Ηχοληψία: Νίκος Τριανταφύλλου

Μείξεις: Ηρακλής Βλαχάκης

LOVE SOLIDARITY DEATH, NOTES ON L.S.D., book launch
Παρουσίαση της ειδικής έκδοσης με σχέδια των The Callas, κείμενα από την επιμελήτρια της έκθεσης Νάντια Αργυροπούλου, την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, τους Jim Sclavunos (Nick Cave & The Bad Seeds), Ian F. Svenonius (Escape-ism, Make Up), Paul Artrocker (Artrocker magazine, Ressonance FM, New Heavy Sounds), μια συνομιλία των The Callas με τη Myriam Ben Salah (Renaissance society, Chicago/Paris).

Σχεδιασμός έκδοσης: Άντα Θεοδωρακάκη, Ειρήνη Ζωγράφου

ΣΑΒΒΑΤΟ 17.12
Ισόγειο φουαγιέ, Εκθεσιακός Χώρος –1, 18:00 – 23:00
20:00 | Ian F. Svenonius, talk (30΄)
21:00 | PapithedogTV, live (30΄)
22:00 | The Callas, live and performance with The Callasettes (40΄)
Τρία νέα τραγούδια των The Callas πλαισιώνουν την performance

The Callas performance
Οι The Callas παρουσιάζουν τρία νέα τραγούδια τους και τη νέα συλλογή χειροποίητων πλεκτών ρούχων-εικαστικών έργων τους. Οι Callasettes, Φιλίππα Δημητριάδη, Διονυσία Μποσμή, Ανίτα Πολυχρόνη, Λίνα Ρόκου, Δάφνη Κυριακίδου και οι χορεύτριες Μάρθα Πασακοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη, Αγγελική Χατζή, σε χορογραφία της Αγγελικής Χατζή και σκηνοθεσία των The Callas, χρησιμοποιούν ως σκηνικά τις εγκαταστάσεις της έκθεσης παρουσιάζοντας ένα υβριδικό catwalk.

Ian F. Svenonius (Escape-ism)
Ο Ian Svenonius, μέσα από τη Radical Elite πολυμορφική διαδρομή του στη μουσική και τα βιβλία, παρουσιάζει το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο “Against the Written Word” και μιλάει για το κείμενο που έγραψε για την έκδοση “The Callas – Notes on L. S. D.” με αφορμή το έργο Punkthenon των The Callas.

PapithedogTV
Οι PapithedogTV είναι ένα underground dog pop συγκρότημα από την Αθήνα που προσγειώνεται στη Στέγη για μια 30’ woof έκρηξη.

Είσοδος δωρεάν με δελτία εισόδου

Callas