H Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).
Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι To καλοκαίρι που μεγάλωσα της Άντρης Αντωνίου.
Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.
Το βιβλίο
«Τρέχουμε να ξεφύγουμε, αλλά πάντοτε επιστρέφουμε. Αφού πιστεύει τις υποσχέσεις του. Πιστεύει πως εκείνος μπορεί να αλλάξει, πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν αν το θελήσουν πραγματικά».
Η δεκατετράχρονη Άννα μας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, μέσα στο σπίτι τους, η ίδια και η μητέρα της.
Μεγαλώνει σε ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον. Ζει μέσα στο άγχος, στον καθημερινό φόβο με τη μητέρα της που μένει σιωπηλή.
«Έκλεισα σφιχτά τα μάτια. Να τρώγαμε λέει το παστίτσιο της μαμάς και να μιλούσαμε και να γελούσαμε. Να μη φοβόμασταν. Να ήταν η ζωή μας εύκολη και απλή. Να ήταν ωραία».
Ο πατέρας της όμως είναι κτητικός, ζηλιάρης, επιθετικός και βίαιος.
Η μητέρα της πιστεύει ότι απλώς κάποιες φορές ο θυμός του γίνεται ανεξέλεγκτος και τον ξεπερνάει.
Η Άννα ξέρει πια ότι η βιαιοπραγία δεν είναι αγάπη.
Μπορεί όμως να αλλάξει η συμπεριφορά του πατέρα της;
Σε τι μπορεί η ίδια να ελπίζει;
Μέσα σε οδυνηρές συναισθηματικές συγκρούσεις μεγάλης έντασης, η νεαρή αφηγήτρια μας μεταφέρει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου τα πάντα διαστρέφονται και διαβρώνονται από έναν τυραννικό σύζυγο-πατέρα.
«Δεν ήξερα αν υπήρχαν κακοί εκεί έξω που ήθελαν να με βλάψουν. Πιθανό… Είχα όμως την αίσθηση πως εκείνος που θα μου έκανε το μεγαλύτερο κακό απ’ όλους βρισκόταν μέσα στο ίδιο μου το σπίτι».
Το καλοκαίρι που μεγάλωσα ήταν στη Μικρή Λίστα των Λογοτεχνικών Βραβείων 2018 του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο για Εφήβους» και στους Τιμητικούς Πίνακες ΙΒΒΥ 2020 (ΙΒΒΥ Ηonour List).
Η συγγραφέας
Η Άντρη Αντωνίου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1980. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και εργάζεται ως δασκάλα. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους και έχει βραβευτεί τρεις φορές από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Το 2017 το όνομά της συμπεριλήφθηκε στη λίστα «Aarhus39», μια λίστα 39 νέων Ευρωπαίων υποσχόμενων συγγραφέων. Κυκλοφορούν τα βιβλία της: Μπελαδομαγνήτης (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2012), Πηνελόπη (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013), Καρδιά πάνω σε ρόδες (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016), Το καλοκαίρι που μεγάλωσα (Εκδόσεις Κέδρος, 2017), Από τους τέσσερις ο τέταρτος (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2017), Βοήθεια! (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017), Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία; (Εκδόσεις Πατάκη, 2018), Ζωή ανάποδα (Εκδόσεις Πατάκη, 2018) και Εβδομηντάχρονη ετών 10 (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2018).
Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:
Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).
Κυριακή 31/3
13.00-14.30
ΖΟΟΜ
Για παιδιά 12 έως 16 ετών
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή
Οι προεγγραφές ανοίγουν την Τετάρτη 06/03 στις 12.00
Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι να έχεις διαβάσει το βιβλίο και να θες να μοιραστείς την άποψή σου για αυτό.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.