Loading Events
  • This event has passed.
14 Oct 2017

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017

5ο μικρό Παρίσι των Αθηνών, το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα και του ΟΣΕ.

14 October 2017

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017 – Έναρξη

5-15 Οκτωβρίου

Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, “tables rondes”, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και σκάκι φιλοξενεί το 5ο μικρό Παρίσι των Αθηνών. Ένα πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής. Πραγματοποιήται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα και του ΟΣΕ.

Η Γυναίκα στην Ευρώπη

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι: «Η Γυναίκα στην Ευρώπη» («la femme en Europe»).

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών μας είναι η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη του σήμερα και του αύριο. Το θερμό κλίμα που έχει προκληθεί παγκοσμίως από κάθε είδους κρίση έχει άμεση αντανάκλαση στη μέχρι πρότινος κοινωνική ευρωπαϊκή πορεία που καθορίστηκε σημαντικά από την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στο δημόσιο βίο. Οι τέχνες καλούνται και πάλι να φωτίσουν το παρόν και το μέλλον των κοινωνιών μας. Οι τέχνες είναι το αιώνιο βήμα της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου.

Η γυναίκα που γεννιέται ή φτάνει στην Ευρώπη από οπουδήποτε, έχει δικαίωμα στη δημιουργία και την έκφραση περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του πλανήτη.

Γυναίκες και άνδρες καλλιτέχνες-δημιουργοί και φυσικά καλλιτεχνικές ομάδες θα «υπερασπιστούν» με τον τρόπο τους αυτό το δικαίωμα, επιλέγοντας σχετική θεματολογία στην καλλιτεχνική τους πρόταση.

Φεστιβάλ Μικρό Παρίσι 2017

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 15 Οκτωβρίου 2017 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης & Πελοποννήσου, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου, εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

Ιστορία του φεστιβάλ

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών είναι ένα δημιούργημα του «Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου» (Athens Art Network). Γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας. Ανδρώθηκε πολύ γρήγορα σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυφεστιβάλ. Συμμετέχουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματοποιείται σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).

To μικρό Παρίσι των Αθηνών 2013 ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014 ήταν αφιερωμένο στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το φεστιβάλ του 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ («Bistrot et Café Culture»). Ακόμα είχε ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι.

Το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες» («l’esprit d’équipe et les arts»).

Το θέμα για το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» 2017 είναι «η γυναίκα στην Ευρώπη» («la femme en Europe»).

Χώροι και δράσεις

Ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου, ο πολυχώρος Αγγέλων βήμα (θέατρο-μουσικό μπιστρό-γκαλερί), τα θέατρα Σταθμός, Aλλαγών και Βικτώρια, η γκαλερί MatchPoint, oι χώροι Μπυράκι, Κονσέρτο, Cabaret Voltaire και el Convento de l’ Arte, το Εθνικό Ωδείο, τα ξενοδοχεία Novotel & Wyndham Grand, το Απολλώνιο Ωδείο, η γκαλερί htc31 και το 51ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών είναι οι χώροι που συμμετέχουν στο «μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017».

Η πλατεία του Αγίου Παύλου, οι γύρω πεζόδρομοι, και ο πεζόδρομος Μαιζώνος στην πλατεία Βάθη, στην καρδιά της ευρύτερης περιοχής, θα φιλοξενήσουν συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου, δρόμου και άλλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

H πλατεία Καραϊσκάκη θα φιλοξενήσει την έναρξη και άλλες δράσεις του φεστιβάλ. Η λήξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο Αινιάνος και το Match Point.

To μικρό Παρίσι των Αθηνών από τη γέννηση του έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στη ζωγραφική του δρόμου. Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια το εικαστικό αποτύπωμα των καλλιτεχνών του φεστιβάλ είναι κάτι παραπάνω από ορατό σε διάφορα σημεία της περιοχής. Το αποκορύφωμα αυτής της συνολικής καλλιτεχνικής έκφρασης ήταν η παγκοσμίως πλέον καταξιωμένη «κουκουβάγια» του καλλιτέχνη WD. Και φέτος το φεστιβάλ βρήκε τους κατάλληλους τοίχους που θα φιλοξενήσουν τις εικαστικές παρεμβάσεις των συμμετεχόντων καλλιτεχνών δρόμου.

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών γιορτάζει τα πέντε του χρόνια και γίνεται ακόμα μεγαλύτερος τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και εθελοντών-διαχειριστών, της κοινωνίας των τεχνών και της κοινωνίας των πολιτών. Η γιορτή ξεκινάει στις 5 Οκτωβρίου το απόγευμα.

 

Δωρεάν Δράσεις

ΣΑΒΒΑΤΟ 14.10

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧHΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 19:00

Πλατεία Αγίου Παύλου

FIRE DANCE – DEVA 20:00

Πλατεία Αγίου Παύλου

Ένα μοναδικό θέαμα με πολλαπλά φλεγόμενα αντικείμενα που προέρχονται από τις πολεμικές τέχνες και τα έθιμα διάφορων πολιτισμών. Μια σύγχρονη προσέγγιση της αρχέγονης μυσταγωγίας του χορού της φωτιάς μέσα από δυναμικές χορογραφίες. Μια παράσταση που θα ταξιδέψει και θα μαγέψει. Performer: Αντώνης Πασβάντης

CIRCUS ARTS ENTERTAINMENT 21:00

Πλατεία Αγίου Παύλου

Visual arts, φωτιές και κρυστάλλινες μπάλες! Οι Circus Arts Entertainment, εμπνευσμένοι από το σύχρονο τσίρκο, σας προσκαλούν σε ένα οπτικό παιχνίδι κίνησης που μαγεύει τις αισθήσεις. Performers: Γιώργος Λούκας – Noe Gutierrez – Angeliki Tsani

τις αισθήσεις. Performers: Γιώργος Λούκας – Noe Gutierrez – Angeliki Tsani

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 51Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ακομινάτου 40

Παραμύθι “Το χαμένο σωσίβιο” , της Δήμητρας Φώτου 11:00-12:30

Δήμητρα Φώτου (συγγραφέας), Νίκος Ντεκούλης (μουσική), Ελένη Πεταλά (αφήγηση). Μια πρωτότυπη αφήγηση με μουσική γίνεται αφορμή τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους (για παιδιά 3-8 ετών).

Εργαστήρι εικαστικών με την Αναστασία Ρούσσου 12.30-14.00

Σκηνογράφος – ενδυματολόγος, εικαστικός

Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν τις αξίες του ελεύθερου σχεδίου, τις οποίες θα εφαρμόσουν στα έργα που θα δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας τα υλικά και τη φαντασία τους.

 

Διαλέξεις / Συζητήσεις

 Φεμινισμός και γυναικεία πρόσωπα στα μεταπολεμικά μυθιστορήματα της Σιμόν ντε Μποωβουάρ 18.30

Wyndham Grand Athens, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Μεταξουργείο

Elisabeth Rousso (υποψ. διδάκτωρ της καθηγήτριας Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Σορβόνης – Παρίσι IV, Jean -François Louette)

Οι Ικέτιδες του Αισχύλου 19:30 Η ικεσία στην πράξη για μια κοινωνία στα μέτρα του ανθρώπου

Wyndham Grand Athens, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Μεταξουργείο

Ισμήνη Βλαβιανού (καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας και Θεάτρου, Lycée Louise Michel, Bobigny)