Loading Events
  • This event has passed.
08 Oct 2017

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017

5ο μικρό Παρίσι των Αθηνών, το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα και του ΟΣΕ.

08 October 2017

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017 – Έναρξη

5-15 Οκτωβρίου

Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, “tables rondes”, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και σκάκι φιλοξενεί το 5ο μικρό Παρίσι των Αθηνών. Ένα πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής. Πραγματοποιήται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα και του ΟΣΕ.

Η Γυναίκα στην Ευρώπη

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι: «Η Γυναίκα στην Ευρώπη» («la femme en Europe»).

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών μας είναι η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη του σήμερα και του αύριο. Το θερμό κλίμα που έχει προκληθεί παγκοσμίως από κάθε είδους κρίση έχει άμεση αντανάκλαση στη μέχρι πρότινος κοινωνική ευρωπαϊκή πορεία που καθορίστηκε σημαντικά από την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στο δημόσιο βίο. Οι τέχνες καλούνται και πάλι να φωτίσουν το παρόν και το μέλλον των κοινωνιών μας. Οι τέχνες είναι το αιώνιο βήμα της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου.

Η γυναίκα που γεννιέται ή φτάνει στην Ευρώπη από οπουδήποτε, έχει δικαίωμα στη δημιουργία και την έκφραση περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του πλανήτη.

Γυναίκες και άνδρες καλλιτέχνες-δημιουργοί και φυσικά καλλιτεχνικές ομάδες θα «υπερασπιστούν» με τον τρόπο τους αυτό το δικαίωμα, επιλέγοντας σχετική θεματολογία στην καλλιτεχνική τους πρόταση.

Φεστιβάλ Μικρό Παρίσι 2017

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 15 Οκτωβρίου 2017 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης & Πελοποννήσου, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου, εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

Ιστορία του φεστιβάλ

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών είναι ένα δημιούργημα του «Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου» (Athens Art Network). Γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας. Ανδρώθηκε πολύ γρήγορα σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυφεστιβάλ. Συμμετέχουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματοποιείται σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).

To μικρό Παρίσι των Αθηνών 2013 ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014 ήταν αφιερωμένο στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το φεστιβάλ του 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ («Bistrot et Café Culture»). Ακόμα είχε ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι.

Το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες» («l’esprit d’équipe et les arts»).

Το θέμα για το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» 2017 είναι «η γυναίκα στην Ευρώπη» («la femme en Europe»).

Χώροι και δράσεις

Ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου, ο πολυχώρος Αγγέλων βήμα (θέατρο-μουσικό μπιστρό-γκαλερί), τα θέατρα Σταθμός, Aλλαγών και Βικτώρια, η γκαλερί MatchPoint, oι χώροι Μπυράκι, Κονσέρτο, Cabaret Voltaire και el Convento de l’ Arte, το Εθνικό Ωδείο, τα ξενοδοχεία Novotel & Wyndham Grand, το Απολλώνιο Ωδείο, η γκαλερί htc31 και το 51ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών είναι οι χώροι που συμμετέχουν στο «μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017».

Η πλατεία του Αγίου Παύλου, οι γύρω πεζόδρομοι, και ο πεζόδρομος Μαιζώνος στην πλατεία Βάθη, στην καρδιά της ευρύτερης περιοχής, θα φιλοξενήσουν συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου, δρόμου και άλλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

H πλατεία Καραϊσκάκη θα φιλοξενήσει την έναρξη και άλλες δράσεις του φεστιβάλ. Η λήξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο Αινιάνος και το Match Point.

To μικρό Παρίσι των Αθηνών από τη γέννηση του έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στη ζωγραφική του δρόμου. Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια το εικαστικό αποτύπωμα των καλλιτεχνών του φεστιβάλ είναι κάτι παραπάνω από ορατό σε διάφορα σημεία της περιοχής. Το αποκορύφωμα αυτής της συνολικής καλλιτεχνικής έκφρασης ήταν η παγκοσμίως πλέον καταξιωμένη «κουκουβάγια» του καλλιτέχνη WD. Και φέτος το φεστιβάλ βρήκε τους κατάλληλους τοίχους που θα φιλοξενήσουν τις εικαστικές παρεμβάσεις των συμμετεχόντων καλλιτεχνών δρόμου.

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών γιορτάζει τα πέντε του χρόνια και γίνεται ακόμα μεγαλύτερος τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και εθελοντών-διαχειριστών, της κοινωνίας των τεχνών και της κοινωνίας των πολιτών. Η γιορτή ξεκινάει στις 5 Οκτωβρίου το απόγευμα.

 

Δωρεάν Δράσεις

ΚΥΡΙΑΚΗ 8.10

 

“Η Mονμάρτρη της Μαιζώνος”

Πεζόδρομος Μαιζώνος-Πλατεία Βάθης

ΟΜΑΔΑ TEATRO – Theama 11:00 – 13:00

Η ομάδα “Teatro – Theama” σε διαδραστικά δρώμενα, γεμάτα χρώματα και μουσική.

LA PETITE MARGUERITE 11:00 – 13:00

Mια παρέλαση δυο περιπλανόμενων πλασμάτων που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γιορτής σκορπίζοντας εκατομμύρια σαπουνόφουσκες και δημιουργώντας πηγαία διάδραση με το κοινό. Ένα walk about tour που ενισχύει το αίσθημα της χαράς, του ονείρου, του πραγματικού και του παραμυθιακού ταυτόχρονα.

PROJECT “22 STOPS11:00 – 13:00

Μια περιπατητική, site-specific performance που λαμβάνει τόπο σε δρόμους της Αθήνας που έχουν γαλλικά ονόματα. Ακολουθώντας μια διαδρομή στο «Μικρό Παρίσι» της Αθήνας, το σώμα βασιζόμενο στις αρχές του Ιαπωνικού χορού Butoh και ανταποκρινόμενο στο αστικό τοπίο, θα δημιουργήσει 22 αυτοσχεδιαστικές χορευτικές συνθέσεις σε 22 σημεία, προ(σ)καλώντας μας να δούμε με «καινούρια» μάτια το γνώριμο, το οικείο και το καθημερινό. Σύλληψη, Δημιουργία, Ερμηνεία: Κατερίνα Δρακοπούλου. Φωτογραφία: Ιουλία Λαδογιάννη, Video: Τάσος Παπαδόπουλος.

“ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΜΑΡΤΡΗ” 11:00 – 13:00

Οι ζωγράφοι του δρόμου σχεδιάζουν την Μονμάρτρη και τον κόσμο της.

Καλλιτέχνες: Αναστασία Ρούσσου, Αντωνία Πρωτονοταρίου, Αγγελική Μπάρα

“Απέναντι”

Η Βασιλική Σπύρου, ζωγράφος στη “Μονμάρτρη” της Αθήνας,προσκαλεί τους περαστικούς σε μια performance συνομιλίας με την τέχνη, σκιτσάροντας τα πορτραίτα τους.

ALTER MOVE ORCHESTRA – “Flower To The East” 19:00

Πλατεία Αγίου Παύλου

Μια κολεκτίβα νέων μουσικών που ξεχωρίζει για τις συναυλίες και την κοινωνική της δράση, σας καλεί σε ένα μουσικό οδοιπορικό «γέφυρα» ανατολής – δύσης. Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει αγαπημένες μελωδίες και μουσικές γραμμένες ειδικά γι’ αυτήν σε μια συναυλία αφιέρωμα στην γυναίκα. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Μαγουλάς

 

Θέατρο

«Τρωάδες – Je me souviens»

Θέατρο των Αλλαγών, 3ης Σεπτεμβρίου 19α

(μεταξύ Χαλκοκονδύλη και Καποδιστρίου) 18:00 & 20:00

Είσοδος: ελεύθερη

Απαραίτητη κράτηση θέσης. Τηλ. 2105246833 , 2105248251

Μουσούλη, Οκτώβριος 2017. Σ’ ένα κατεστραμμένο απ’ τους βομβαρδισμούς θέατρο μπαίνει μια ομάδα ηθοποιών. Πριν από λίγα χρόνια έπαιζαν στο ίδιο θέατρο τις Τρωάδες του Ευριπίδη. Η συγκίνησή τους είναι πολύ μεγάλη, καθώς πολλοί συνάδελφοί τους δεν βρίσκονται πια ανάμεσά τους, έχουν σκοτωθεί απ’ τους βομβαρδισμούς. Προσπαθούν να θυμηθούν… Θα καταφέρουν να θυμηθούν την παράστασή τους; Θα νικήσει το θέατρο την καταστροφή; Θα νικήσει η τέχνη τον θάνατο; Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ευδόκιμος Τσολακίδης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάνος Παγωνίδης. Παίζουν: Κατερίνα Μουρτζοπούλου, Ελένη Μπαμπασάκη, Λίλιαν Γρυπάρη, Ελένη Βέννη, Γιάννης Οικονόμου, Αλεξάνδρα Ευταξία, Κατερίνα Τριανταφυλλοπούλου, Μαριλένα Μαλκότσογλου, Μυρτώ Αργυροπούλου, Θεοδοσία Πλουμάκη, Φιορέλλα Παπαπούλιου, Μαρία Αντωνίου, Ελένη Σιάρρου, Ταρσίτσα Γάτου

Γυναίκες που τόλμησαν στη Δύση στα 70’s

From Warhol to Post Warhol με την Penny Arcade (αγγλόφωνο)

HTC31, Κρήτης 31, Άγιος Παύλος 21:00

Είσοδος: ελεύθερη

Η Αμερικανίδα performer και comedian artist Penny Arcade σε μια παράσταση πρωτότυπου σεναρίου με μοναδικό ύφος και αστείρευτο χιούμορ.

 

Διαλέξεις / Συζητήσεις

Η αποκατάσταση και συντήρηση της δημόσιας τοιχογραφίας “KNOWLEDGE SPEAKS, WISDOM LISTENS” του WILD DRAWING

16:30

HTC31, Κρήτης 31, Αγ. Παύλος

Ομάδα St.a.co. (Κουκούλη Άννα, Κουρλής Νικόλας, Ματθιοπούλου Πανδώρα, Μαυρομάτη Ελευθερία, Μίνη Εύη, Ξυραδάκη Πολύνα, Ορειάνου Καλλιόπη, Φραγκίσκου Σοφία – συντηρητές αρχαιοτήτων & έργων τέχνης, Χατζηδάκη Μαρία – καθηγήτρια Εφαρμογών, τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης).

Ξεναγήσεις

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 10.00-11.30

ΑΠΌ ΤΗΝ ΔΗΜ. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ ΩΣ ΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΙΖΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗ.

Σημείο συνάντησης Δημ.Βιβλιοθήκη πλ.Αυδή. Οδηγός μας η Νικολέττα Τασσοπούλου, ΕΕΠ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Διπλωματούχος ξεναγός. Διάρκεια ξενάγησης: 1.30 ώρες