Μεγάλοι ζωγράφοι του Μουσείου του Πράδο
Το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Κέντρο Σπουδών Europa Hispánica, σε συνεργασία με τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, παρουσιάζουν αυτήν την ενότητα τεσσάρων ντοκιμαντέρ, με θέμα μεγάλους ζωγράφους που φιλοξενούνται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης.
Τα ντοκιμαντέρ, Πατινίρ, η εφεύρεση του Τοπίου, Ελ Γκρέκο, ο ζωγράφος του αθέατου, Ρούμπενς, το θέαμα της ζωής και Ο Θουρμπαράν και οι δώδεκα γιοί του, συνθέτουν ένα συνεκτικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα για κοινά με διαφορετική κατάρτιση. Οι τέσσερις ταινίες έχουν σχεδιαστεί για να είναι ενδιαφέρουσες τόσο για άτομα με εξειδίκευση στην τέχνη όσο και για το ευρύτερο κοινό.
Τα τέσσερα ντοκιμαντέρ σχετικά με σημαντικούς Ισπανούς καλλιτέχνες ή καλλιτέχνες με στενούς δεσμούς με την Ισπανία, παραγωγής του CEEH (Centro de Estudios Europa Hispanica), σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, όπως το Μουσείο Πράδο, The Auckland Project ή το Ίδρυμα Ελ Γκρέκο, είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο γιατί παρουσιάζουν τις συλλογές μεγάλων Ισπανικών μουσείων, αλλά και γιατί δείχνουν τη δουλειά των Ισπανών συντηρητών και μελετητών.
Όλες οι ταινίες έχουν συμπεριληφθεί στα προγράμματα μουσείων, πανεπιστημίων, φεστιβάλ υψηλού διεθνούς επιπέδου, όπως τα: Grand Palais (Παρίσι), Musée du Louvre (Παρίσι), National Gallery (Ουάσινγκτον), Frick Collection (Νέα Υόρκη), Meadows Museum (Ντάλλας) Museo de la Santa Cruz (Τολέδο), Museo del Prado (Μαδρίτη), Museo Thyssen (Μαδρίτη), Seminci (Βαγιαδολίδ) και πολλά ακόμα.
Πατινίρ, η εφεύρεση του τοπίου
Ο Γιοάχιμ Πατινίρ, που εργάστηκε στην Αμβέρσα μεταξύ 1515 και 1524, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος καλλιτέχνης που ειδικεύτηκε στη ζωγραφική τοπίων. Οι εντυπωσιακοί πίνακές του αντανακλούν την περιέργεια για τη φύση που ήταν χαρακτηριστικό της Αναγέννησης, ενώ ταυτόχρονα επικαλούνται την ιδέα ενός υπερβατικού σύμπαντος.
Αυτό το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την αινιγματική φύση ενός ζωγράφου, που ξέρουμε ελάχιστα στοιχεία της βιογραφίας του, και έφερε επανάσταση στην αγορά της τέχνης, ακόμα και στην ίδια την έννοια της ζωγραφικής στην αυγή του 16ου αιώνα.
Θα προλογίσει η ιστορικός και πρέσβειρα, Δρ. Νίκη Κουτράκου.