Δείτε το σπίτι σας με άλλο φως!

Κατασκευάστε ένα φωτιστικό από συσκευασίες χυμών

Τα χάρτινα κουτάκια των χυμών με εσωτερική επίστρωση από αλουμίνιο θεωρούνται τα πιο ασφαλή για την υγεία μας. Ο χυμός συσκευάζεται με μια μέθοδο που ονομάζεται ασηπτική. Δηλαδή έχει παραχθεί και συσκευαστεί σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Το κουτάκι είναι σχεδιασμένο να σφραγίζει και να προστατεύει στο έπακρο το υγρό. Θεωρητικά με αυτή την τεχνολογία δεν μπορεί να αλλοιωθεί σε καμία περίπτωση η ποιότητα του περιεχομένου.

Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα αλλά όταν ερχόμαστε στον τομέα της ανακύκλωσης τα πράγματα δυσκολεύουν. Πολλά κέντρα ανακύκλωσης δεν έχουν την δυνατότητα να ανακυκλώσουν τέτοιες συσκευασίες (πχ τετραπακ) και αντιμετωπίζουν αυτές τις συσκευασίες σαν σκουπίδια. Οι συνηθισμένες συσκευασίες (πχ γάλα) έχουν ένα μείγμα χαρτιού-πλαστικού και χρειάζονται ειδικούς μηχανισμούς διαχωρισμού. Όταν στην συσκευασία προστίθεται το αλουμινένιο στρώμα ο διαχωρισμός γίνεται πολύ πιο δύσκολος.

Γιατί όμως να αφήσουμε κάτι τέτοιο να πάει χαμένο; Γιατί να καταλήξει στα σκουπίδια;

Πίνουμε χυμούς με αυτές τις καλές συσκευασίες. Έχουμε μια σκληρή, επίπεδη, γυαλιστερή πρώτη ύλη, ιδανική για κατασκευές. Γιατί να μην την εκμεταλλευτούμε;

Υλικά

Κουτιά από χυμού ή γάλατα. Χρειαζόμαστε αρκετά κουτιά από χυμούς. Προτείνονται οι συσκευασίες με το αλουμινόχαρτο εσωτερικά γιατί κάνουν καλές αντανακλάσεις αλλά και οι απλές λευκές κάνουν. Απλά προτιμήστε σε όλη την κατασκευή να είναι ο ίδιος τύπος χαρτιού για ομοιομορφία.

Ακόμα θα χρειαστούμε ένα ψαλίδι και κόλλα. Στο τέλος θα χρειαστούμε και μία λάμπα αλλά νομίζω είναι αυτονόητο για ένα φωτιστικό! Σε αυτή την κατασκευή δεν θα ασχοληθούμε με το ηλεκτρικό μέρος (καλώδια, ντουί κλπ).

Προσοχή

Χρησιμοποιήστε κόλα και όχι σιλικόνη γιατί ακόμα και με λάμπα χαμηλής θερμοκρασίας (πχ led) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η σιλικόνη να λιώσει. Ακόμα προσέξετε η λάμπα να μην είναι πυρακτώσεως. Η θερμοκρασία που βγάζει μπορεί να κάψει το ίδιο το υλικό. Δεν είναι χαρτί. Συνήθως περιέχει 73% χαρτόνι και 22% πλαστικό. Το χαρτί και το αλουμίνιο θα αντέξει αλλά το πλαστικό μπορεί να λιώσει.

Φωτιστικό από συσκευασίες – κατασκευή

Ανοίξτε τη συσκευασία σε φύλλα.

Φωτιστικό από συσκευασίες

 

Κόψτε την σε λωρίδες. Προσέξτε οι σελίδες να είναι ίδιες γιατί αλλιώς η κατασκευή δεν θα έχει σταθερότητα. Με αυτές τις λωρίδες σχηματίστε πολλά μικρά τριγωνάκια. Με λίγη κόλα σταθεροποιήστε τα.

Φωτιστικό από συσκευασίες

Ενώνοντας αυτά τα τρίγωνα μπορείτε να σχηματίσετε πιο περίπλοκα σχήματα τα οποία με λίγο από το χαρτί μπορούν να δεθούν μεταξύ τους. Αν δεν τα καταφέρετε με τις συνδέσεις… υπάρχει πάντα η κόλα!

Φωτιστικό από συσκευασίες

Αυτά τα σχήματα ενώνονται το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας μία σφαίρα. Εδώ είναι καλύτερο να μην κολλήσετε τα κομμάτια αλλά με λίγους πειραματισμούς να τα δέσετε με το ίδιο το υλικό. Η κόλα θα χρειαστεί σίγουρα. Προσφέρει σταθερότητα και αντοχή που είναι απαραίτητη. Αλλά αν καταφέρετε να τα κάνετε να κρατήσουν χωρίς να είναι σφιχτά κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο το οπτικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο όμορφο.

Φωτιστικό από συσκευασίες`

Το τελευταίο βήμα είναι να βάλουμε τη λάμπα στη μέση του κυλίνδρου και να το κρεμάσουμε! Το αποτέλεσμα σίγουρα θα εντυπωσιάσει. Και η κατασκευή έγινε από σκουπίδια που συνήθως δεν ανακυκλώνονται.

Φωτιστικό από συσκευασίες`

Καλή επιτυχία!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Categories

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.