Όλα όσα πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο επιβίωσης. Η προετοιμασία σώζει ζωές.

 Συμβουλές για ένα καλό και οικονομικό σακίδιο επιβίωσης

Γιατί κάποιος να φτιάξει ένα σακίδιο επιβίωσης! Κίνδυνοι υπάρχουν πολλοί και πάντα. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι μπορεί να σε χτυπήσει απρόβλεπτα.

Δεν αναφέρομαι σε πόλεμο ή κατάσταση που πρέπει να φύγει κάποιος από το σπίτι του και να πάρει τα βουνά. Θέλω να εύχομαι ότι τέτοια ανάγκη δεν θα τύχει σε κανένα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορεί να σας βγάλουν από το σπίτι. Μπορεί να τύχει η ευχάριστη περίπτωση να πάρετε τα βουνά για να απολαύσετε μερικές μέρες σε χειμερινή περιπέτεια μακριά από τον πολιτισμό. Από την άλλη ζούμε σε μια χώρα με συνεχείς σεισμούς. Μπορεί να είναι πλημμύρα, μπορεί κάποια καταστροφική φωτιά…

Για την ευχάριστη περίπτωση, λογικά θα έχετε χρόνο να ετοιμαστείτε. Στην άλλη όμως όχι. Και εκείνη είναι η πιο επικίνδυνη. Ένας σεισμός θα αφήσει πολλούς χωρίς σπίτι και είναι αμφίβολο ότι θα υπάρχει η κατάλληλη βοήθεια από οποιαδήποτε αρχή, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες. Εκείνη τη μέρα, θα πρέπει να έχετε κάτι που θα μπορέσετε να αρπάξετε και να τρέξετε μακριά από την περιοχή κινδύνου. Αυτό το κάτι θα πρέπει να σας κρατήσει στη ζωή μέχρι να βρεθεί βοήθεια.

Βασικές αρχές για σακίδιο επιβίωσης

Οι πιο βασικές αρχές είναι οι ακόλουθες.

 • Πρώτα θα χρειαστείτε φαγητό και νερό για μερικές μέρες. Χρειάζεστε κάτι πλούσιο σε βιταμίνες και πρωτεΐνες για να τραφείτε για μερικές μέρες, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Το κορμί πρέπει να είναι υγειές, γιατί η ξαφνική αλλαγή και το άγχος θα το καταπονήσει απρόβλεπτα.
 • Τα τρόφιμα πρέπει να τρώγονται απευθείας ή με προσθήκη λίγου νερού. Για παράδειγμα σε μία πλημύρα, δεν θα έχετε την πολυτέλεια να μαγειρέψετε. Οι κονσέρβες είναι μια εύκολη αλλά όχι η καλύτερη λύση. Με τις περισσότερες από αυτές θα διψάσετε και θα ξαναπεινάσετε πολύ γρήγορα.
 • Μετά θα χρειαστείτε ένα φαρμακείο. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, μπορεί να βρεθείτε στους δρόμους με τραύματα και τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα ασφυκτικά ή να μην είναι προσβάσιμα.
 • Θα χρειαστείτε κάτι να φορέσετε για να σας προστατέψει από βροχή και κρύο. Το νερό είναι πιο επικίνδυνο από το κρύο, οπότε, ότι διαλέξετε να είναι αδιάβροχο.
 • Φως, φωτιά και κάποια εργαλεία επιβίωσης είναι εξίσου απαραίτητα. Συχνά σε σακίδιο επιβίωσης θεωρείται απαραίτητο ένα ραδιόφωνο και πυξίδα. Τώρα τελευταία αυτό τείνει να αντικατασταθεί από ένα κινητό με κάποια εφαρμογή για χάρτες.
 • Και το τελευταίο και κυριότερο που πρέπει να προσέξετε είναι το βάρος. Το σακίδιο θα πρέπει να κουβαλιέται εύκολα και ίσως να χρειαστεί να τρέξετε με αυτό στη πλάτη. Οπότε ας αποφύγετε να το γεμίσετε με περιττά βάρη.

Έτοιμα σακίδια

Σε καταστήματα επιβίωσης μπορεί να σας προτείνουν πολλές επιλογές, ή και έτοιμα σακίδια. Με μια επίσκεψη θα δείτε ότι οι καλύτερες επιλογές μπορεί να κοστίζουν πάνω από το μέσο μισθό σας. Σίγουρα ένα σακίδιο με στρατιωτικές ή ορειβατικές προδιαγραφές είναι η καλύτερη λύση αλλά υπάρχουν και πιο οικονομικές επιλογές. Δεν είναι ανάγκη να φτιάξετε το σακίδιο με την μία αλλά σταδιακά να μαζέψετε τα απαραίτητα. Ακόμα μπορείτε να το δοκιμάσετε πηγαίνοντας και μία εκδρομή στη φύση για να δείτε λάθη που έχετε κάνει. Μια εξόρμηση έξω από την πόλη συνδυάζει ιδανικά το τερπνό με το ωφέλιμο.

Για σακίδιο διαλέξτε κάτι ελαφρύ ανθεκτικό που να δένει καλά στην πλάτη σας και να μην σας κουράζει. Πρέπει να είναι αδιάβροχο αλλά σύγχρονος θα πρέπει να μην σας ιδρώνει το καλοκαίρι. Η ανάγκη μπορεί να προκύψει κάθε εποχή. Ότι θα αποθηκεύσετε μέσα του θα πρέπει να είναι μέσα σε πλαστικά καλύμματα για την βροχή. Έξω από το σακίδιο κάντε μια λίστα με όσα από τα αντικείμενα έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτά θα πρέπει να τα ανανεώνετε τακτικά. Ένα φάρμακο που έχει λήξει, την μέρα της ανάγκης θα σας σκοτώσει.

Γεμίστε το σακίδιο προσεκτικά και δοκιμάστε το. Μια πεζοπορία σε ένα δάσος θα σας πείσει αν το σακίδιο είναι σωστά γεμάτο. Αν μπορέσετε να περπατήσετε σε ένα δύσκολο δρόμο και το σακίδιο δεν σας κουράσει, δεν θα έχετε πρόβλημα να μετακινηθείτε στα χαλάσματα τη μέρα του σεισμού. Αν σας κουράσει, ξανασκεφτείτε το. Την μέρα που θα αντιμετωπίσετε το κίνδυνο θα πρέπει να είστε σε θέση να τρέξετε με αυτό. Ακόμα φροντίστε να έχετε το σακίδιο κάπου εύκολα προσβάσιμο. Σε περίπτωση ξαφνικής πλημμύρας ή σεισμού το σακίδιο επιβίωσης κρυμμένο στο υπόγειο είναι άχρηστο.

Λίστα βασικών ειδών

Ας δούμε μια λίστα με πιθανές επιλογές που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για το σακίδιο.

 • Εμπλουτισμένες τροφές σε σκόνη (όπως οι Φρουτόκρεμες) Υπολογίστε περίπου 9 μερίδες ανά άτομο. Είναι πολύ πιο θρεπτικές και υγιεινές από κονσέρβες. Επιπρόσθετα δεν προκαλούν δίψα.
 • Εμπλουτισμένο γάλα σε σκόνη (προτείνεται το βρεφικό γάλα σε σκόνη). Υπολογίστε 6 μερίδες ανά άτομο. Θα βοηθήσει ακόμα πιο πολύ τους τραυματίες που θα πρέπει να θεραπευτούν γρήγορα.
 • 3 λίτρο νερό ανά άτομο σε ελαφριά πλαστικά μπουκάλια ή σε ειδικά ατομικά σακουλάκια.
 • Ένα πολυεργαλείο (με πριονάκι, μαχαίρι, κουτάλι κλπ) ανά άτομο.
 • Ένα φακό led ανά άτομο. Είναι μικροί, ελαφριοί και οι λάμπες τους έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.
 • Δέκα μπαταρίες ανά άτομο. (για το φακό αλλά και σαν ανταλλάξιμο αγαθό)
 • Ένα κουτί μωρομάντηλα, ανά άτομο. Η υγεία σας είναι σημαντική την μέρα που θα χρειαστείτε το κορμί σας για να επιβιώσετε. Τα μωρομάντηλα θα ανακαλύψετε ότι έχουν πάρα πολλές χρήσεις (μερικές μπορεί να μην σας περνάνε τώρα από το μυαλό).
 • Ένα θερμό ή παγούρι με ισοθερμική θήκη και καπάκι ποτήρι-κούπα. Θα χρησιμοποιείται και ως ποτήρι και ως βαθύ πιάτο.
 • Ένα φίλτρο νερού σε παγούρι, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι στη περίπτωση ανάγκης θα υπάρχει καθαρό νερό. Ακόμα ρίξτε στο φαρμακείο σας δισκία καθαρισμού νερού.
 • Ένα μπουκαλάκι 60ml υγρή στέβια (αντί για ζάχαρη). Η ζάχαρη μπορεί να διαλυθεί στη υγρασία ενώ το υγρό θα είναι διαθέσιμο πάντα.
 • Μια σοκολάτα ανά άτομο. Σε περίπτωση μεγάλου κρύου αλλά και άγχους αυτή και η ζάχαρη θα σας φανούν σωτήριες.
 • Αναπτήρας ή σπίρτα ή άλλος μηχανισμός πρόκλησης φωτιάς. Ο αναπτήρας παρέχει την καλύτερη εγγύηση. Τα σπίρτα μπορεί να βραχούν.
 • Ένα σετ πρώτων βοηθειών (που θα περιλαμβάνει γάζες, κρέμα για εγκαύματα, ψαλίδι, ράμματα, ιώδιο, φάρμακα για διάρροια και δυσπεψία, 12 δισκία καθαρισμού νερού, επίδεσμο, αντισταμινικά, γάντια, χάπια κορτιζόνης, αμπούλες καθαρού νερού και τυχόν φάρμακα ειδική θεραπευτικής αγωγής που λαμβάνεται). Αν έχετε ιατρικές γνώσεις υπάρχουν στα φαρμακεία έτοιμα κιτ με αποστειρωμένα εργαλεία μίας χρήσης για μικροεπεμβάσεις ανάγκης (πχ μαχαιράκι για την περίπτωση που σας έχει δαγκώσει φίδι και βελόνα για ράμματα σε επικίνδυνο τραύμα)
 • Ένα σετ αδιάβροχα. Δεν χρειάζεστε άλλα ρούχα. Το αδιάβροχο είναι καλύτερο για τον κρύο αέρα μετά τη βροχή από ένα μάλλινο ρούχο και μπορείτε να το φοράτε για πολλές μέρες συνεχόμενες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
 • Αναδιπλούμενο πριονάκι. Μπορεί να δείχνει παράλογο σε ένα κάτοικο πόλης αλλά μιλάμε πάντα για περιπτώσεις ανάγκης. Αν ο σεισμός τύχει εν μέσω χιονοθύελλας, θα χρειαστεί να κόψετε ξύλα από τα χαλάσματα για να ανάψετε φωτιά.
 • Σπάγκο. Σε κάθε περίπτωση ανάγκης θα χρειαστεί να δέσετε κάτι ή να κατασκευάσετε ένα πρόχειρο καταφύγιο με πανιά και ξύλα.

Αυτό που δεν περιλήφθηκε στη λίστα είναι χρήματα

Στην ανάγκη, οι κονσέρβες και τα φάρμακα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από τα λεφτά. Αν υπάρχουν καταστήματα για να αγοράσετε είδη πρώτης ανάγκης τότε δεν είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος και λογικά θα βρείτε σύντομα βοήθεια και καταφύγιο. Το σακίδιο είναι μια λύση που θα σας σώσει τη ζωή τη μέρα που οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη βοήθεια να φτάσει σε εσάς. Το ότι ζούμε σε μια μεγάλη πόλη δεν είναι λύση, αντίθετα την μέρα που ένα μεγάλο πρόβλημα θα διαλύσει τις δομές βοήθειας, οι πόλεις θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εκεί θα υπάρχουν πολλοί απελπισμένοι που δεν θα είναι έτοιμοι για το πρόβλημα. Πολλοί από αυτούς θα πάρουν ένα μαχαίρι ή ένα πιστόλι και θα βγούνε σε αναζήτηση τροφής. Η καλύτερη λύση θα είναι να απομακρυνθείτε από εκείνο το κίνδυνο και να επιστρέψετε μόνο όταν θα είστε σίγουροι ότι έχει αποκατασταθεί η τάξη.

Ένα άλλο που δεν περιλήφθηκε στη λίστα είναι όπλα

Αυτά αποτελούν μια τελείως άλλη υπόθεση και δεν προτείνονται για κάποιον που δεν έχει πάρει κάποιας μορφής εκπαίδευση. Σε μια μέση κατάσταση ανάγκης ένα όπλο, σε ένα τέτοιο σακίδιο υπάρχει πιθανότητα να σας δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι λύσεις. Αν το διαθέτετε ήδη και γνωρίζετε να το χρησιμοποιείτε… είναι άλλο θέμα. Αν όχι, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να προστατευτείτε αλλά και να κυνηγήσετε χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όπλο. Η λύση είναι απλή… ψάξτε το! Υπάρχουν εκατοντάδες πηγές να σας δώσουν ιδέες, όπως υπάρχουν και επαγγελματίες που μπορούν να σας εκπαιδεύσουν. Όλα τα προηγούμενα είναι μια προετοιμασία για μια δύσκολη ώρα. Από μόνα τους όμως δεν αρκούν. Μιλήστε με ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα επιβίωσης. Οι γνώσεις τους εκείνη τη μέρα θα σας σώσουν τη ζωή.

Και όλα τα προηγούμενα με την ευχή να μην χρειαστούν ποτέ.

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote
Categories ,

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.