Μερικές βασικές γνώσεις για να καλλιεργήσετε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

Καλλιεργώντας θυμάρι στο μπαλκόνι ή την ταράτσα

Όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να πειραματιστεί στήνοντας ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα του σπιτιού. Είναι γενικά απλό και εύκολο.

Η καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών φυτών συνδυάζει την ομορφιά ενός πράσινου μπαλκονιού με τα οφέλη διαθεσιμότητας φρέσκων λαχανικών. Φυτά τα οποία γνωρίζετε ακριβώς τι φάρμακα έχουν πάρει (λογικά καθόλου) και μπορείτε να τα εμπιστευτείτε στο πιάτο της οικογένειας σας.  Υπάρχουν όμως κάποια ακόμα πιο εύκολα φυτά για καλλιέργεια. Αυτά τα φυτά είναι τα αρωματικά.

Για βασικές οδηγίες καλλιέργειας για όλα τα αρωματικά φυτά και μια λίστα κατάλληλων φυτών για μπαλκόνι πατήστε εδώ.

 

Θυμάρι ή Θύμιο (Thymus vulgaris)

Το θυμάρι είναι θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό από τις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέλια. Η γεύση τους είναι πολύ δυνατή, ελαφρώς καυστική και πλούσια. Μαζί με τους αποξηραμένους ανθούς χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό για τον αρωματισμό διαφόρων φαγητών σε ψάρια, κρέατα, σε διάφορες σάλτσες και σούπες.

Το θυμάρι περιέχει αιθέριο έλαιο σε ποσοστό 1-2%. Το κύριο συστατικό του (ποσοστό 20-54%) είναι η θυμόλη ή αλλιώς, καμφορά του θυμαριού. Αυτή έχει χρήσεις στην αρωματοποιία και στην οδοντιατρική. Η θυμόλη έχει αντισηπτική δράση και αποτελεί το κυρίως συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος. Πριν την έλευση των σύγχρονων αντιβιοτικών, το αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησίμευε για την επάλειψη των γαζών. Η θυμόλη έχει αποδειχτεί επίσης αποτελεσματική στην καταπολέμηση των μυκήτων που συχνά μολύνουν τα νύχια των ποδιών. Αποτελεί επίσης ενεργό συστατικό σε κάποια φυτικά σκευάσματα χωρίς οινόπνευμα, για την απολύμανση των χεριών.

Το ρόφημα από θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Για να παρασκευάσουμε έγχυμα βάζουμε 1 κουταλιά του γλυκού ξηρό ή 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκο βότανο, χωρίς κοτσάνι, σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά και μετά το σουρώνουμε.

Καλλιεργώντας Θυμάρι

Το Θυμάρι μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους αλλά η μέθοδος που είναι καλύτερη και ταχύτερη είναι με τη χρήση ριζωμάτων. Για να σπείρετε Θυμάρι, απλώστε πολλούς σπόρους στην επιφάνεια μίας γλάστρας και ρίξτε από πάνω τους λίγο χώμα. Ποτίστε άμεσα και καλύψτε τη γλάστρα με ένα διαφανές πλαστικό, για παράδειγμα μεμβράνη περιτυλίγματος. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα πρόχειρο θερμοκήπιο. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα ζεστό μέρος. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 1 με 12 εβδομάδες. Όταν τα φυτά φτάσουν σε ύψος τα 10 εκατοστά, μπορείτε να αφαιρέσετε τα πιο αδύναμα.

Για να μεταφυτέψετε ριζώματα Θυμαριού, επιλέξτε πρώτα να τα πάρετε από ένα ώριμο φυτό. Με τη βοήθεια ενός μικρού φτυαριού, αφαιρέστε ένα μικρό τμήμα του φυτού μαζί με τη ρίζα του και χώμα γύρω από τη ρίζα του. Μεταφυτέψτε το ρίζωμα στη γλάστρα που θέλετε. Το Θυμάρι στη φύση μαζεύεται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Και δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Τα περισσότερα είδη θυμαριού προτιμούν τα σκληρά και ξερά χώματα αλλά υπάρχουν και ποικιλίες που φυτρώνουν σε πεδιάδες, οπότε προτιμούν μαλακό χώμα. Έχει μια ισχυρή, μοναδική γεύση, με έντονα αρωματικό, ρητινώδες άρωμα. Το μαύρο κάρδαμο έχει ένα σαφώς πιο καπνιστό, αν και δεν είναι πικρό, άρωμα, με μια δροσιά που ορισμένοι θεωρούν παρόμοιο με τη μέντα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.