Γιατί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα ξεκουράζει και γαληνεύει.

Όμορφες ιδέες και συμβουλές για Χριστουγεννιάτικο στολισμό

Ένα όμορφο σπίτι φτιάχνει τη διάθεση. Μια ευχάριστη ατμόσφαιρα ξεκουράζει και γαληνεύει. Δεν είναι κάποιο μυστικό αλλά μια μεγάλη αλήθεια. Υπάρχουν πολλές μελέτες που το αποδεικνύουν. Ο άνθρωπος ξεκουράζεται καλύτερα ακόμα και όταν οι υποχρεώσεις των πνίγουν.

Σε μια εποχή που γενικά υπάρχει η παράδοση να στολίζουμε τα σπίτια μας είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμαστούν ιδέες. Το μυστικό έρχεται όταν πρέπει να επιλέξουμε το στολισμό. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που είναι καλό να τηρούμε.

Το ανθρώπινο μάτι έχει ανάγκη να βλέπει καινούργια πράγματα. Αυτός είναι και ο λόγος που μας αρέσουν τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν ή τα πολύχρωμα στολίδια. Υπάρχουν άνθρωποι που αφήνουν τα λαμπάκια στο σπίτι τους για όλο το χρόνο. Από την άλλη μην πήξετε το χώρο σε λαμπάκια. Οπτικά θα πνιγείτε.

Το ανθρώπινο μυαλό χρειάζεται ζεστές και παλ αποχρώσεις για να ξεκουράζεται. Οι μεγάλες αντιθέσεις και τα ψυχρά χρώματα κουράζουν και μερικές φορές τρελαίνουν ακόμα και τον πιο πράο άνθρωπο. Σε σπάνιες περιπτώσεις βέβαια μια καλή και ισοπροπημένη χρήση θερμών και ψυχρών χρωμάτων μπορεί να ζωντανέψουν κάτι, αλλά με μέτρο.

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται απαλές επιφάνειες για να χαλαρώσει. Ακόμα και όταν κάνετε μα κατασκευή από πέτρες, αν τις φωτίσετε με απαλά χρώματα ή τις στοιβάξετε με μια σχετική ομοιομορφία, ξεγελάτε το σώμα και τους προσφέρεται την απαλότητα που έχει ανάγκη.

Χρυσή Τομή

Όταν κάποιος εκπαιδεύεται σε αρχιτεκτονική (ή άλλες σχετικές επιστήμες) μαθαίνει κάτι πολύ σημαντικό. Την Χρυσή Τομή. Άλλα ονόματα της είναι Χρυσή Μετριότητα ή Θεϊκή Αναλογία. Έχει σημασία πόσο ψηλά θα τοποθετηθεί κάτι ή πόσο όγκο θα καταλαμβάνει την κατασκευή σας. Υπάρχουν μαθηματικοί τύποι που την βγάζουν με ακρίβεια αλλά είναι μία από τις λίγες μαθηματικές εξισώσεις που τις καταλαβαίνει το μάτι αυθόρμητα.

Όταν τοποθετούμε κάτι Ξέρουμε αν αυτό μας αρέσει ή όχι. Κάτι με έντονα χρώματα σε λάθος θέση μας ξεγελάει γιατί εκείνη τη στιγμή θα μας προσφέρει μια ένταση που μπορεί να την έχουμε ανάγκη. Όμως σε βάθος χρόνου, έστω και αν δεν κάτσουμε να υπολογίσουμε τους μαθηματικούς τύπους, αυτό το κάτι θα μας ενοχλεί και θα μας κουράζει. Με απλά λόγια, το μέτριο, όσο βαρετό και αν δείχνει, είναι συνήθως το πιο ευχάριστο.

Μέτριο σε ύψος, σε όγκο, σε χρώματα, σε αντιθέσεις. Συχνά έχουμε μπει σε κάποιο σπίτι και έχουμε νοιώσει ότι τα χριστουγεννιάτικο δέντρο κάποιου είναι “τσίρκο”, αλλά από ευγένεια δεν του το λέμε. Κατά πάσα πιθανότητα το νοιώθει και ο ίδιος αλλά μπορεί να μην καταλαβαίνει τι πραγματικά τον ενοχλεί. Από την άλλη μπορεί να δούμε μια μινιμαλιστική κατασκευή με ξερόκλαδα ή πέτρες που να μας εντυπωσιάσει με την απλότητα της.

Και το σημαντικότερο από όλα είναι. Σχεδόν πάντα, αυτό το απλό μπορούμε να το κατασκευάσουμε μόνοι μας, εύκολα και τσάμπα. Αντίθετα το “τσίρκο”, συχνά κοστίζει μια περιουσία για το τίποτα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λίγο φαντασία και όρεξη για πειραματισμό.

Ιδέες

Δείτε μερικές ιδέες και κατά τη γνώμη μου… Αυτοσχεδιάστε αλύπητα. Αν βγει κάτι καλό, μπορεί να θελήσετε να το κρατήσετε όλη τη χρονιά!

Όμορφες ιδέες και συμβουλές για Χριστουγεννιάτικο στολισμό

Όμορφες ιδέες και συμβουλές για Χριστουγεννιάτικο στολισμόΌμορφες ιδέες και συμβουλές για Χριστουγεννιάτικο στολισμόιδέες και συμβουλές

Όμορφες ιδέες και συμβουλές για Χριστουγεννιάτικο στολισμό

Όμορφες ιδέες και συμβουλές για Χριστουγεννιάτικο στολισμόΌμορφες ιδέες και συμβουλές για Χριστουγεννιάτικο στολισμό

 

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Categories ,

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.