Οικονομικές και υγιεινές λύσεις με τη χρήση σόδας!
Πολλές χρήσεις για τη σόδα, άγνωστες στους περισσότερούς
Όταν κάποιος σκέφτεται καθαριστικά η σόδα δεν είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό. Υπάρχουν πολλά χημικά για όλες τις χρήσεις. Καθαριστικά, απολυμαντικά, αποφρακτικά… Το ένα πιο επικίνδυνο από το άλλο.
Βλέποντας τα προειδοποιητικά σήματα στα μπουκάλια, ο οποιοσδήποτε λογικός θα έπρεπε να μένει όσο πιο μακριά μπορεί. Γίνεται;
Φυσικά και γίνεται. Όταν κάποιος προσπαθεί να μειώσει τα χημικά που χρησιμοποιεί, μπορεί να βρει μα εύκολη και απρόσμενη λύση. Μια λύση που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί αλλεργίες ή ερεθισμούς. Μια λύση που έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να την φάει! Και πάνω απ’όλα, μια πολύ οικονομική λύση.
Αυτή η λύση ονομάζεται Μαγειρική Σόδα!
Τα διάφορα είδη σόδας
Η σόδα δεν είναι ένα μόνο υλικό. Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες σόδας που μπορούμε να βρούμε εύκολα σε καταστήματα, συν ένα αναψυκτικό.
Ας ξεκινήσουμε με το αναψυκτικό. Αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από απλό ανθρακούχο νερό ανακατεμένο με μαγειρική σόδα. Στα διάφορα αναψυκτικά που έχουν σαν βάση τη σόδα, απλά προσθέτουν πολύ ζάχαρη και εκχυλίσματα φρούτων σε πολύ μικρές ποσότητες. Με τον ίδιο περίπου τρόπο παρασκευάζεται και ένα ρόφημα που θεωρείται φυσικό φάρμακο για το κρυολόγημα.
Σόδα πλύσης
Μια μεγάλη κατηγορία είναι η σόδα πλύσης ή κρυσταλλική σόδα. Το επίσημο όνομά της είναι Ανθρακικό Νάτριο και έχει για χημικό τύπο το Na2CO3. Ακόμα μπορεί να το δούμε στα συντηρητικά τροφίμων με το σήμα Ε500. Στο σπίτι χρησιμοποιείται συνήθως σαν συμπλήρωμα στο απορρυπαντικό. Στο πλύσιμο είναι πολύ χρήσιμη για να αφαιρέσει κηλίδες από γράσο, λάδι και κρασί. Σπάνια χρησιμεύει και στην κουζίνα αλλά σε πολύ λίγα φαγητά σαν φουσκωτικό (αντί της μαγειρικής σόδας). Επειδή όταν έρθει σε επαφή με νερό απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί στο στόμα μια ψευδαίσθηση δροσιάς οπότε μπαίνει σε τρόφιμα που θέλουν να γαργαλίσουν τη γλώσσα και να δροσίσουν.
Καυστική σόδα
Άλλη κατηγορία είναι καυστική σόδα ή καυστικό νάτριο. Το όνομά της είναι Υδροξείδιο του Νατρίου και έχει χημικό τύπο το NaOH. Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη κατηγορία. Πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγή δοχεία και να χρησιμοποιείται με προσοχή. Συνήθως αυτή χρησιμοποιούμε όταν φτιάχνουμε σαπούνια αλλά και όταν θέλουμε να απολυμάνουμε κάτι πολύ δύσκολο. Παρόλη την επικινδυνότατα της χρησιμοποιείται και στη παραγωγή τροφίμων χωρίς να έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων ή να έχει οριστεί ανώτατο όριο λήψης. Στα τρόφιμα την βλέπουμε σαν Ε524 και συνήθως χρησιμοποιείται στην βιομηχανοποιημένη αποφλοίωση τροφίμων ή για την ενίσχυση του χρώματος των ελιών.
Μαγειρική σόδα
Τέλος πάμε στη σόδα που βρίσκουμε πιο εύκολα σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Αυτή είναι η μαγειρική ή διττανθρακική σόδα. Ο χημικός τύπος της είναι NaHCO3 και ονομάζεται επίσημα Όξινο ανθρακικό νάτριο. Στα τρόφιμα την μαρκάρουν και αυτή σαν Ε500. Γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούταν από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων για να δημιουργήσουν τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν και από την ίδια εποχή σαν βασικό καθαριστικό για το σπίτι. Μεγάλα κοιτάσματά είχαν ανακαλυφθεί στην Μικρά Ασία από τα αρχαία χρόνια όπου σύντομα οι γύρω λαοί άρχισαν να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες χρήσεις της. Στο σπίτι είναι ο τύπος σόδας με τις πιο πολλές χρήσεις.
Χρήσεις της μαγειρικής σόδας
Σε όλες τις χρήσεις η σόδα αποδίδει καλύτερα αν ζεσταθεί. Η ιδανική θερμοκρασία για να αρχίσει να παράγει διοξείδιο του άνθρακα είναι οι 80 βαθμοί κελσίου.
Μαγειρική
Ζύμες – την προσθέτουμε σε ότι θέλουμε στο ψήσιμο να φουσκώσει πολύ και γρήγορα. Συνήθως υπάρχει στις τεχνητές μαγιές αλλά αν ψήνουμε κάτι με προζύμι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο γρήγορο φούσκωμα. Προσοχή. Η ζύμη δεν αρχίζει να φουσκώνει αν δεν ζεσταθεί!
Κρέας – πασπαλίζουμε το κρέας για 2 ώρες πριν το ψήσουμε για να μαλακώσει.
Λαχανικά – ρίχνουμε λίγη όταν τα βράζουμε αν θέλουμε να γίνουν πολύ μαλακά.
Τηγανητά – την προσθέτουμε στο πανάρισμα για να δημιουργήσει διόδους και να φεύγει από ο ατμός και να πετύχει καλύτερα το πανάρισμα
Συντήρηση τροφίμων – Συνήθως στις ζύμες, βάζουμε ένα κουταλάκι σόδας αν δεν θέλουμε να ψήσουμε την ζύμη την ίδια μέρα. Αυτή η ζύμη θα διατηρηθεί για δύο-τρεις μέρες ακόμα και εκτός ψυγείου.
Απολύμανση
Οσμές – ένα μπολάκι σόδα στο ψυγείο μπορεί να απορροφήσει όλες τις δυσάρεστες οσμές. Αν πασπαλίσουμε ένα κάδο απορριμμάτων που μυρίζει με σόδα θα εξαφανιστεί η μυρωδιά. Σε ένα σπίτι που μένει κλειστό ένα μπολάκι σόδα καταπολεμά την κλεισούρα. Σε μια μεγάλη βιβλιοθήκη, η σόδα αποφορά την υγρασία και την έντονη μυρωδιά του παλιού χαρτιού.
Πλύσιμο – αν και στο πλύσιμο προτιμούμε τη σόδα πλύσης, η μαγειρική κάνει εξίσου καλή δουλειά. Ένα μπολάκι σόδα στο πλυντήριο μαζί με το απορρυπαντικό και δεν θα χρειαστεί αποσκληρυντικό νερού. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το κιτρίνισμα των ρούχων.
Υγρό πιάτων – Δείτε εδώ πως μπορείτε να φτιάξετε υγρό πιάτων με σόδα.
Απορρυπαντικό πλυντηρίου – Δείτε εδώ πως μπορείτε να φτιάξετε οικιακό υγρό πλυντηρίου.
Προσωπική υγιεινή
Μπάνιο – Ένα κουταλάκι σόδα στο μπάνιο μαζί λίγες σταγόνες με κάποιο αιθέριο έλαιο και θα απολαύσετε μια διαφορετική χαλαρωτική εμπειρία στη μπανιέρα.
Σαπούνι – Για σαπούνια συνήθως χρησιμοποιούμε καυστική σόδα αλλά αν το λάδι που θα χρησιμοποιηθεί είναι φρέσκο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαγειρική. Δείτε εδώ πως μπορείτε να κατασκευάσετε σαπούνι με λάδι και σόδα.
Οδοντόκρεμα – Δείτε εδώ πως μπορείτε να φτιάξετε οδοντόκρεμα με σόδα.
Μολύνσεις – Ένα κουταλάκι σόδα σε μισό ζεστό λίτρο νερό, μπορεί να βοηθήσει στο πλύσιμο μολύνσεων και μυκητιάσεων του δέρματος – Καλύτερα όμως για αυτό να ρωτήσετε ένα γιατρό γιατί δεν είναι όλες οι μολύνσεις τόσο απλές και μερικές μπορεί να ερεθιστούν άσχημα.
Αντί ισχυρών χημικών
Πλύσιμο τουαλέτας – Δείτε εδώ πως να καθαρίσετε την τουαλέτα με σόδα.
Ξεβούλωμα σωλήνων – εδώ συνηθίζεται η χρήση καυστικής σόδας αλλά και η μαγειρική κάνει δουλειά. Βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα μία κούπα σόδα. Ρίχνουμε το υγρό στο νεροχύτη ή την τουαλέτα για να ξεβουλώσει ο σωλήνας.
Γενική καθαριότητα – ρίχνουμε μια κούπα σόδα στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για το καθάρισμα. Αν το νερό είναι ζεστό θα αποδώσει πολύ καλύτερα. Η σόδα είναι ένα εξαιρετικό μυκητοκτόνο.
Κατσαρίδες – λίγη σόδα με ζάχαρη σε γωνίες του σπιτιού. Η σόδα θα τις κάνει να σκάσουν εσωτερικά και… δεν θα τις ξαναδείτε.
Πλύσιμο αλουμινίων και μετάλλων – η σόδα θεωρείται ένα εξαιρετικό υλικό για πλύσιμο άβαφων αλουμινίων αλλά και μεταλλικών κατασκευών, ιδιαίτερα για την περίπτωση που έχουν αρχίσει να διαβρώνονται. Στη σκουριά χρησιμοποιήστε τη σόδα κρύα.