Απόσταξη με μία κατσαρόλα.

Εύκολη μέθοδος απόσταξης στο σπίτι για ροδόνερο ή ανθόνερο με μία κατσαρόλα

Ξέρουμε ότι η απόσταξη χρειάζεται κάποιο ειδικό καζάνι που απαιτεί χώρο, χρόνο και πολύ χρήμα. Το αποτέλεσμα είναι, όταν χρειαζόμαστε λίγο ροδόνερο να πάμε να το αγοράσουμε έτοιμο για να ξεμπερδεύουμε.

Στο δίκτυο έχω βρει πολλές μεθόδους με αυτοσχέδιες κατασκευές για απόσταξη. Κατσαρόλες συνδεδεμένες με σωλήνες, συχνά αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας. Βρήκα ένα βίντεο με κάποιον που συνέδεε μια χύτρα ταχύτητας με ένα μακρύ πλαστικό σωλήνα ο οποίος οδηγούσε σε μια άλλη κατσαρόλα και… δε νομίζω να έβαζα στο στόμα μου κάτι που έχει περάσει από καυτό πλαστικό!

Υπάρχει όμως και πολύ πιο απλός τρόπος να παράγουμε εύκολα και πολύ φθηνά, με ασφάλεια ότι μας αρέσει. Αρκεί μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι και ένα πυρίμαχο δοχείο για να μπει μέσα της. Μετά απλά χρειάζεται να μαζέψουμε τα άνθη μας.

Χρήσιμα άνθη

Το ροδόνερο είναι απόσταγμα που παράγεται από τα πέταλα τριαντάφυλλων και χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια σαν καλλυντικό και θεραπευτικό. Βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής, μειώνει την ερυθρότητα και τις κοκκινίλες του δέρματος, προσφέρει βαθιά ενυδάτωση, τονώνει και συσφίγγει την επιδερμίδα. Ακόμα περιέχει βιταμίνη C που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το ροδόνερο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και σαν ευωδιαστό αντηλιακό. Με άλλα λόγια, ρίξτε λίγο ροδόνερο σε ένα βαμβάκι και απλώστε το στο πρόσωπο άφοβα.

Το ανθόνερο χρησιμεύει και σαν καλλυντικό αλλά πιο συχνά το χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική. Παράγεται συνήθως από άνθη νεραντζιάς ή πορτοκαλιάς. Μπορούμε βέβαια να παράγουμε ανθόνερο από οποιοδήποτε ανθός φρούτων, αλλά τα υπόλοιπα συνήθως δεν προσφέρουν ανάλογο άρωμα.

Μαζεύοντας τα άνθη

Μαζεύουμε τα λουλούδια και τα καθαρίζουμε από τα κοτσάνια. Αφήνουμε μόνο τα φύλα των λουλουδιών ή τα ροδοπέταλα για την κατσαρόλα μας. Τα άνθη πρέπει να χρησιμοποιηθούν φρέσκα οπότε, μαζέψτε τα αμέσως πριν τα χρησιμοποιήσετε. Την επόμενη μέρα θα έχουν ήδη αρχίσει να χαλάνε και να χάνουν το άρωμά τους. Τα πέταλα ενός τριαντάφυλλου μπορούν να κρατήσουν μέχρι και δύο μέρες πριν χάσουν το άρωμα και τη φρεσκάδα τους.

Προσοχή στα φάρμακα

Ο χειρότερος φόβος που έχουμε είναι το ψέκασμα και τα εντομοκτόνα. Μαζέψτε τα άνθη από κήπο που γνωρίζετε. Ιδιαίτερα στις τριανταφυλλιές, συχνά ρίχνουμε φάρμακα που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία. Ο λόγος που τα τριαντάφυλλα έχουν πιο επικίνδυνα εντομοκτόνα είναι ότι τα τριαντάφυλλα οι ιδιοκτήτες τους τα θέλουν για ομορφιά και όχι για φαγητό. Η απόσταξη όμως θα απελευθερώσει την πλήρη ποσότητα αυτών των χημικών καθιστώντας το απόσταγμα επικίνδυνο.

Η διαδικασία της απόσταξης

Ρίχνουμε τα άνθη σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βάζουμε ένα πυρίμαχο μπολ μέσα και τη γεμίζουμε με νερό μέχρι δύο δάχτυλα κάτω από το χείλος του μπολ μας. Το νερό που θα έχει η κατσαρόλα καλό θα ήταν να μην είναι περισσότερο από όσο χωράει το μπολ. Ακόμα προσέξτε το μπολ να είναι σταθερό στη μέση, αν επιπλέει η διαδικασία θα καθυστερήσει.

 

απόσταξη 1

 

Γυρίζουμε το καπάκι ανάποδα και το γεμίζουμε παγάκια. Εδώ πρέπει να προσέξουμε μερικά. Πρώτων το καπάκι να είναι απολύτως καθαρό. Το χερούλι του να μην έχει πρόβλημα με τη θερμοκρασία (μερικά πολύ φθηνά σκεύη έχουν). Να εφαρμόσει καλά. Αν δεν εφαρμόσει πάρτε λίγη ταινία να το σφραγίζετε. Αν φεύγουν οι υδρατμοί από τα πλάγια θα χαθεί η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού.

 

απόσταξη 2

 

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και περιμένουμε. Όταν το νερό θα βράσει οι υδρατμοί θα ανέβουν στο παγωμένο καπάκι. Θα υγροποιηθούν και θα κατέβουν από το χερούλι στο μπολ. Τα παγάκια θα λιώσουν πολύ γρήγορα, οπότε φροντίστε να έχετε καλό απόθεμα και ένα σφουγγάρι να αδειάζετε το νερό από το καπάκι.

 

απόσταξη 3

 

Αν το καπάκι είναι διαφανές θα έχετε πλήρη έλεγχο της κατάστασης στο εσωτερικό. Αν όχι θα πρέπει να υπολογίσετε πότε περίπου θα έχει φύγει όλο το νερό από τα λουλούδια. Τα άνθη δεν πρέπει να καούν γιατί η μυρωδιά τους θα δώσει μια άσχημη οσμή στο υγρό.

 

απόσταξη 4

 

Όταν γεμίσει το μπολ βγάλτε το προσεκτικά. Προσοχή καίει πολύ. Αφήστε το να κρυώσει έξω από την κατσαρόλα πριν το βάλετε στο δοχείο που θα το αποθηκεύσετε. Αυτό είναι το καλύτερο μέρος της διαδικασίας. Όσο περιμένετε το σπίτι θα γεμίσει με το άρωμα των λουλουδιών που έχετε βράσει!

(Πηγή σχημάτων wikiHow)

Καλή επιτυχία!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Categories

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.