Σκοπεύετε να αγοράσετε καυσόξυλα για το σπίτι;

Οι ετήσιες προειδοποιήσεις για την αγορά καυσόξυλων από την γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτη

Τα πρώτα χιόνια πλησιάζουν και μαζί με αυτούς ο συνηθισμένος τα τελευταία χρόνια καπνός που πνίγει τις πόλεις. Γιατί κακά τα ψέματα, το ξύλο είναι μια οικονομική λύση για θέρμανση. Πολλοί θα προτιμήσουν καυσόξυλα και αυτό το χειμώνα. Το χειρότερο είναι ότι στις πόλεις αρκετοί, δεν έχουν εφοδιαστεί μέχρι σήμερα τα ξύλα που θα χρειαστεί να κάψουν.

Όπως και κάθε χρόνο η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δίνει τις προειδοποιήσεις της. Είναι για όσους χρησιμοποιούν καυσόξυλα για θέρμανση. Και με τα πρώτα χιόνια να είναι καθ’οδό κάθε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.

Για όσους γνωρίζουν τα ξύλα αγοράζονται νωρίς (ίσως και έξι μήνες πριν χρειαστούν). Βέβαια σε μία μέση πόλη δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αποθηκεύει κάποιος τα ξύλα του χειμώνα από την άνοιξη. Οπότε εφόσον είναι ανάγκη να αγοραστούν ξύλα τώρα… Διαβάστε τα ακόλουθα.

Προειδοποιήσεις

  1. Οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά των προς διάθεση προϊόντων.
  2. Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκο με μονάδα μέτρησης είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην), τα οποία ορίζονται ως εξής:
  • «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.
  • «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.

Ο καταναλωτής οφείλει να ενημερώνεται για το αν η προσφερόμενη τιμή αναφέρεται σε στοιβαχτή ή χύδην μορφή πώλησης.

  1. Στους χώρους πώλησης καυσόξυλων οι λιανοπωλητές οφείλουν να αναρτούν σε εμφανές σημείο τιμοκατάλογο ανά είδος ξύλου, με την τιμή είτε σε Euro/m3 στοιβαχτού ή σε Euro/m3 χύδην, καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, κ.α.), που ενδεχομένως χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και κατά την πώληση των ανωτέρω προϊόντων από απόσταση. Επίσης οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους για τον υπολογισμό του όγκου.
  2. Απαγορεύεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ) ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.), καθώς η καύση των ανωτέρω προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία και στο περιβάλλον.

 

Ακόμα, αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε τη δική μας λίστα με συμβουλές για όσους θα επιλέξουν να ζεστάνουν το σπίτι τους με ξύλα. Για αυτό πατήστε εδώ.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Categories

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.