Κατασκευάζοντας ένα ψυγείο με δύο πήλινες γλάστρες και άμμο!

Πήλινο ψυγείο κατασκευασμένο με άμμο και για ψύξη νερό

Βρίσκεστε κάπου μακριά από το πολιτισμό και θέλετε να διατηρήσετε κάτι δροσερό, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε πάγο ή να ψάξετε να βρείτε ρεύμα; Θέλετε να διατηρήσετε το φαγητό σας για πολύ περισσότερο χωρίς κόστος; Χρειάζεστε ένα ψυγείο αλλά… δεν υπάρχει; Μπορεί να είναι πιο κοντά από ότι φαντάζεστε!

Για συντήρηση και ψύξη στην εξοχή μια καλή ιδέα ήταν τα πλαστικά ισοθερμικά δοχεία αλλά είναι ακριβά και χρειάζονται συνεχώς πάγο. Μια άλλη ιδέα είναι να παρατηρήσουμε τη φύση και να εμπιστευτούμε 4.500 χρόνια ιστορίας. Από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου οι άνθρωποι προστάτευαν τα τρόφιμα τους χρησιμοποιώντας την εξαέρωση νερού. Και τι υλικό είχαν άφθονο στην αρχαία Αίγυπτο; Πηλό και άμμο. Απλά και φυσικά υλικά που ένας σύγχρονος άνθρωπος δεν τα συνδυάζει εύκολα με ένα ψυγείο.

Εξέλιξη

Θα έλεγε κανείς ότι μετά από τόσους αιώνες ιστορίας θα είχαν αναπτυχθεί καλύτεροι τρόποι αλλά αυτή η μέθοδος επιβίωσε. Οι επόμενοι πολιτισμοί απλά βελτίωσαν τα υλικά για το ψυγείο προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη απόδοση αλλά πάντα η αρχή ήταν ίδια. Η απλότητά της εξατμιστικής ψύξης εξηγείται στη φωτογραφία.

Clay_pot_cooler

Το 2001 ο Νιγηριανός Mohamed Bah Abba κέρδισε το Rolex Award for Enterprise, αξίας 75.000 δολαρίων για ένα τέτοιο ψυγείο απλά επιστρέφοντας στην αρχή. Πως μπορεί να κατασκευαστεί; Βρείτε δύο δοχεία (γλάστρες), λίγη άμμο, μια πετσέτα και λίγο νερό. Το νερό δεν είναι απαραίτητο να είναι πόσιμο, άλλωστε δεν θα έρθει σε επαφή με τα τρόφιμα μας. Ρίχνοντας θαλασσινό νερό εξατμίζεται με τον ίδιο τρόπο!

Στο ακόλουθο βίντεο είναι ένα παράδειγμα της απλής διαδικασίας

Δικές μου δοκιμές για ψυγείο

Φέτος το καλοκαίρι σε κάμπινγκ το είχα δοκιμάσει με δύο πλαστικά δοχεία. Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν το ίδιο. Τα πλαστικά είχαν καλύτερη μόνωση αλλά το νερό δεν εξατμίζονταν και η ψύξη δεν απλώνονταν σωστά. Ένας φίλος είπε ότι το έχει δοκιμάσει με δύο μεγάλα γυάλινα βάζα αλλά ούτε και αυτός είχε καλά αποτελέσματα. Δεν το έχω δοκιμάσει με μεγάλες υφασμάτινες σακούλες αλλά έχω δει στο ίντερνετ να το προτείνουν. Φαντάζομαι αυτή η μέθοδος θα χρειάζεται περισσότερο νερό, πολύ πιο συχνά και τα αποθηκευμένα θα επιπλέουν στο υγρό. Οι πόροι του πηλού συνεχίζουν να προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Βελτίωση της μεθόδου

Μια ιδέα για να βελτιωθεί το αποτέλεσμα είναι η επιλογή ή η κατασκευή των δύο δοχείων με κατάλληλο τρόπο να περνάει αέρας ή να κινείται πιο εύκολα η θερμοκρασία. Πρέπει να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε το ποσό εξάτμισης νερού στη συσκευή και να αυξήσουμε τη μόνωση του σχεδίου. Η δυνατότητα του συστήματος να χρησιμοποιήσει καλύτερα την δροσερή άμμο έχει επίσης αυξηθεί, με την προσθήκη των κορυφογραμμών στο εσωτερικό δοχείο, οι οποίες βοηθούν στη βύθιση της θερμότητας από το εσωτερικό δοχείο στην πιο δροσερή άμμο. Το ποσό της εξάτμισης αυξάνεται από την προσθήκη των εξατμιστικών διεξόδων στο εξωτερικό δοχείο. Οι διέξοδοι αυξάνουν την περιοχή επιφάνειας του εξωτερικού κεραμικού δοχείου και την περιοχή επιφάνειας της άμμου, μέσω της οποίας το νερό μπορεί να εξατμίσει.

Αλλά δεν είναι εύκολο να κατασκευάσουμε κάτι τέτοιο πρόχειρα σε μία παραλία…

Στην παραλία όμως μπορούμε να προτείνουμε και μία εναλλακτική! Τι θα λέγατε να κατασκευάσετε έναν ηλιακό φούρνο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.