Φεστιβάλ Κινηματογράφου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νομπελίστα Πορτογάλου Ζοζέ Σαραμάγκου. Από 10 έως 13 Νοεμβρίου 2022 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Είσοδος ελεύθερη

Από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου “ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ 100”, με την προβολή έξι ταινιών εμπνευσμένων από τα βιβλία και τη ζωή του Πορτογάλου νομπελίστα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ζοζέ Σαραμάγκου (José Saramago), που ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου 2021, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν, στον χώρο της Τανιοθήκης, τις ταινίες Περί τυφλότητος (“Blindness”, 2008), Εμπάργκο (2010), Ο άνθρωπος αντίγραφο (“Enemy”, 2013), αλλά και την πιο πρόσφατη ταινία μυθοπλασίας Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις (2020). Θα προβληθούν επίσης τα ντοκιμαντέρ Ζοζέ και Πιλάρ (2010) και Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου (2020).

Στις ταινίες, που “ζωντανεύουν” στη μεγάλη οθόνη μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία του Ζοζέ Σαραμάγκου, εμφανίζονται δημοφιλείς ηθοποιοί όπως η Τζουλιάν Μουρ και ο Τζέικ Τζίλενχααλ, ενώ τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν φωτίζουν την επιδραστική προσωπικότητά του, αλλά και την σημαδιακή σχέση του με τη σύζυγό του Πιλάρ ντελ Ρίο. Οι ταινίες θα είναι υποτιτλισμένες στα αγγλικά και στα ελληνικά. Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας (1998) εδραίωσε τη διεθνή φήμη που κατέστησε τον Ζοζέ Σαραμάγκου έναν συγγραφέα μεγάλης σημασίας πέρα από τα σύνορα της Πορτογαλίας. Έτσι, ο Σαραμάγκου θεωρείται σήμερα ως ένας “συγγραφέας του κόσμου” που άσκησε τεράστια επιρροή στους νεότερους.

Η πρωτοβουλία για το κινηματογραφικό αυτό φεστιβάλ, η οποία υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Camões, έχει ως στόχο να καταστήσει ευρύτερα γνωστό έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, το έργο του οποίου έχει μεταφραστεί και εκδοθεί εκτενώς στην Ελλάδα.

Ζοζέ Σαραμάγκου

Πρόγραμμα

ΠΕΜΠΤΗ 10/11

Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις (2020), του João Botelho.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/11

Εμπάργκο (2010), του António Ferreira.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/11

Ζοζέ και Πιλάρ (2010) του Miguel Gonçalves Mendes.

Ο άνθρωπος αντίγραφο (2013), του Denis Villeneuve.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/11

Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου (2020), των Carlos Vaz Marques και Graça Castanheira.

Περί τυφλότητος (2008), του Fernando Meirelles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.