Ο Κορνήλιος Καστοριάδης απεβίωσε στο Παρίσι στις 26 Δεκεμβρίου του 1997. Σήμερα, δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του, οι φιλοσοφικές του ιδέες εισδύουν όχι μόνο στον λόγο και τις πρακτικές των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και σε διάφορα πεδία της φιλοσοφικής διαμάχης εκτός και εντός των ακαδημαϊκών θεσμών: διδακτορικές διατριβές, καινούρια βιβλία, άρθρα σε φιλοσοφικά περιοδικά, εξετάζουν την επίδραση και την επιρροή των ιδεών του Καστοριάδη.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία” του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει ένα διεθνές συνέδριο με αντικείμενο όλες τις πλευρές του καστοριαδικού στοχασμού, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017. Το συνέδριο έχει ως στόχο να υπογραμμίσει την επικαιρότητα της σκέψης του Καστοριάδη στις μέρες μας και να φέρει κοντά ερευνητές και φοιτητές από μια πληθώρα διαφορετικών ακαδημαϊκών υποβάθρων.
Ευπρόσδεκτες είναι οι κριτικές πραγματεύσεις της καστοριαδικής θεωρητικοποίησης της κοινωνίας, των κοινωνικών φαντασιακών σημασιών, της ατομικής ψυχής, της έννοιας της αυτονομίας κλπ. Ποιες είναι οι καινούριες τάσεις στο εσωτερικό του καπιταλιστικού φαντασιακού; Πώς θα μπορούσαμε να σκεφτούμε σήμερα για το κοινωνικοϊστορικό; Μας βοηθούν οι ιδέες του φιλοσόφου να προσεγγίσουμε και να υπερβούμε τη σύγχρονη κρίση των κοινωνιών μας; Τι κατευθύνσεις ανοίγει το καστοριαδικό έργο για περαιτέρω θεωρητικό στοχασμό;

Προθεσμία

Οι μελετητές που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν μια εργασία στο συνέδριο καλούνται να υποβάλουν μια περίληψη (250 λέξεις) στα αγγλικά, τα γαλλικά ή τα ελληνικά, συνοδευόμενη από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2017, στο: castoriadispanteion2017@gmail.com . Οι αιτούντες θα ενημερωθούν μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2017 για την αποδοχή τους. Οι παρουσιάσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 3.500 λέξεις (δεν περιλαμβάνονται οι υποσημειώσεις και η βιβλιογραφία).

Σχετικά με την εκδήλωση

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Συγγρού 136, Καλλιθέα) στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

Οργανωτική Επιτροπή:
Γιάννης Κτενάς, Άκης Λελεδάκης, Αλέξανδρος Σχισμένος, Γιώργος Φουρτούνης

Κεντρικοί ομιλητές: 
-Παναγιώτα Βάσση, διδάκτωρ Φιλοσοφίας
-Στέφανος Δημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-Αλέξανδρος Κιουπκιολής, επίκουρος καθηγητής, Α.Π.Θ.
-Γιάννης Κτενάς, υπ. διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
-Άκης Λελεδάκης, επίκουρος καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
-Γκόλφω Μαγγίνη, καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-Άγγελος Μουζακίτης, επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
-Γιώργος Ν. Οικονόμου, διδάκτωρ Φιλοσοφίας
-Ιωάννης Πρελορέντζος, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-Κωνσταντίνος Ράντης, επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-Σωτήρης Σιαμανδούρας, δρ. Πολιτικής Θεωρίας, διδάσκων, Πάντειο Πανεπιστήμιο
-Αλέξανδρος Σχισμένος, διδάκτωρ Φιλοσοφίας
-Yavor Tarinski, Agora International
-Γιώργος Φαράκλας, καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.