Θέλετε να στολίσετε το χώρο σας αλλά συγχρόνως να καθαρίζετε την ατμόσφαιρα σας; Δείτε μια μελέτη για τον καθαρισμό επιβλαβών ιχνοστοιχείων με την χρήση φυτών.

Βελτιώνοντας την ατμόσφαιρα του σπιτιού με φυτά

Θέλετε να στολίσετε το χώρο σας αλλά συγχρόνως να καθαρίζετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας; Καλή ιδέα!

Πρόσφατα ανακάλυψα μια μελέτη που φέρει την υπογραφή της NASA και αφορά τον καθαρισμό επιβλαβών ιχνοστοιχείων από τον αέρα εσωτερικών χώρων με την χρήση απλών συνηθισμένων φυτών. Γιατί να εμπλακεί η διαστημική υπηρεσία σε κάτι τέτοιο; Τα διαστημόπλοια είναι κλειστοί χώροι που εύκολα γεμίζουν με όλων των ειδών επιβλαβή και καρκινογόνα στοιχεία. Αν μπορέσουν να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα του σκάφους με φίλτρα που αναγεννιούνται μόνα τους και προσφέρουν ομορφιά… Ιδανικός συνδυασμός.

Η μελέτη

Τα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να παρέχουν ένα πολύτιμο όπλο στην πάλη ενάντια στα αυξανόμενα επίπεδα εσωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα φυτά στο γραφείο ή το σπίτι δεν είναι μόνο διακοσμητικά, αλλά και εκπληκτικά χρήσιμα στο να απορροφήσουν τα ενδεχομένως επιβλαβή αέρια και τον καθαρισμό του αέρα μέσα στα σύγχρονα κτήρια. Η NASA και οι σχετικοί ανάδοχοι τοπίων της Αμερικής (ALCA) ανακοίνωσαν τα ευρήματα μιας διετής μελέτης φυτών εσωτερικού χώρου σχετικά με την απορρόφηση ρύπανσης. Τα φυτά εσωτερικού χώρου που γνωρίζουμε και μπορούμε να βρούμε στα φυτώρια της γειτονιά μας μπορούν να παρέχουν έναν φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο στην καταπολέμηση της ρύπανσης.

Με βάση τις προκαταρκτικές αξιολογήσεις της χρήσης των φυτών εσωτερικών χώρων για τον καθαρισμό και την ανανέωση εσωτερικού αέρα, οι επιστήμονες μελέτησαν δωδεκάδες δημοφιλείς ποικιλίες φυτών, για να καθορίσει την αποτελεσματικότητά τους στην αφαίρεση διάφορων βασικών ρύπων εσωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η έρευνα της NASA έχει δείξει ότι τα ζωντανά πράσινα και ανθισμένα φυτά μπορούν να αφαιρέσουν διάφορες τοξικές χημικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα, από τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Τα καλύτερα φυτά αποτελεσματικότερα είναι τα ακόλουθα.

Φυτά εσωτερικού χώρου που επηρεάζουν την ατμόσφαιρα

Κοινό όνομα(Επιστημονικό όνομα)
English Ivy (Hedera helix)
Spider plant (Chlorophytum comosum)
Golden pothos or Devil’s ivy (Scindapsus aures or Epipremnum aureum)
Peace lily (Spathiphyllum ‘Mauna Loa’)
Chinese evergreen (Aglaonema modestum)
Bamboo palm or reed palm (Chamaedorea sefritzii)
Snake plant or mother-in-law’s tongue (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’)
Heartleaf philodendron (Philodendron oxycardium, syn. Philodendron cordatum)
Selloum philodendron (Philodendron bipinnatifidum, syn. Philodendron selloum)
Elephant ear philodendron (Philodendron domesticum)
Red-edged dracaena (Dracaena marginata)
Cornstalk dracaena (Dracaena fragans ‘Massangeana’)
Janet Craig dracaena (Dracaena deremensis ‘Janet Craig’)
Warneck dracaena (Dracaena deremensis ‘Warneckii’)
Weeping Fig (Ficus benjamina)
Gerbera Daisy or Barberton daisy (Gerbera jamesonii)
Pot Mum or Florist’s Chrysanthemum (Chrysantheium morifolium)
Rubber Plant (Ficus elastica)
Σε επίσκεψη που έκανα πριν λίγες μέρες σε φυτώριο, μου έδειξαν τουλάχιστον έξι από αυτά και προς μεγάλη μου έκπληξη κάποια ήδη στόλιζαν το σπίτι μου χωρίς να έχω ιδέα πως ονομάζονταν.

Λίγα λόγια για τα χημικά που μελετήθηκαν

Τριχλωροαιθυλένιο

Το τριχλωροαιθυλένιο είναι ένα εμπορικό προϊόν που βρίσκεται σε μια ευρεία ποικιλία των βιομηχανικών χρήσεων. Πάνω από 90 τοις εκατό του παραχθέντος τριχλωροαιθυλένιο χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες αφαίρεσης λίπους μετάλλων και στεγνού καθαρισμού. Επιπλέον, χρησιμοποιείται στα μελάνια εκτύπωσης, τα χρώματα, τα βερνίκια, και τις κόλλες. Το 1975 το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου ανέφερε ότι μια κατά ασυνήθιστο τρόπο υψηλή συχνότητα των ηπατοκυτταρικών καρκινωμάτων παρατηρήθηκε στα ποντίκια και θεωρεί τώρα αυτήν την χημική ουσία μια ισχυρή καρκινογόνο ουσία συκωτιού.

Βενζόλιο

Το βενζόλιο είναι ένας πολύ συνήθως χρησιμοποιημένος διαλύτης και είναι επίσης παρόν σε πολλά κοινά στοιχεία συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης, των μελανιών, των πετρελαίων, των χρωμάτων, των πλαστικών, και του λάστιχου. Επιπλέον χρησιμοποιείται στην κατασκευή των απορρυπαντικών, των εκρηκτικών υλών, των φαρμακευτικών ειδών, και των χρωστικών ουσιών.

Το βενζόλιο ήταν γνωστό από καιρό για να ενοχλεί το δέρμα και τα μάτια. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί για να είναι μεταλλαξιογονικό στη βακτηριακή κυτταροκαλλιέργεια και έχει παρουσιάσει την εμβρυοτοξικές δραστηριότητα και καρκινογένεση σε μερικές δοκιμές. Τα στοιχεία επίσης υπάρχουν ότι το βενζόλιο μπορεί να είναι ένας συμβάλλοντας παράγοντας στις χρωμοσωματικές μεταλλάξεις και λευχαιμία στους ανθρώπους. Η επαναλαμβανόμενη επαφή δερμάτων με το βενζόλιο θα προκαλέσει την ξήρανση, την ανάφλεξη, τη δημιουργία φουσκαλών και τη δερματίτιδα.

Η οξεία εισπνοή των υψηλών επιπέδων του βενζολίου έχει αναφερθεί στον ίλιγγο αιτίας, την αδυναμία, την ευφορία, τον πονοκέφαλο, τη ναυτία, τη θολωμένη όραση, τις αναπνευστικές ασθένειες, τις δονήσεις, τον ανώμαλο κτύπο της καρδιάς, τη ζημία συκωτιού και νεφρών, την παράλυση και την έλλειψη συναίσθησης. Στις δοκιμές η εισπνοή του βενζολίου οδήγησε στο σχηματισμό καταρρακτών και τις ασθένειες του αίματος και των λεμφατικοων συστημάτων.

Η χρόνια έκθεση ακόμη και στα σχετικά χαμηλά επίπεδα προκαλεί τους πονοκέφαλους, την απώλεια όρεξης, την υπνηλία, τη νευρικότητα, τις ψυχολογικές διαταραχές και τις ασθένειες του συστήματος αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών αναιμίας και μυελών των οστών. Ας το μειώσουμε από την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας!

Φορμαλδεΰδη

Η φορμαλδεΰδη είναι μια πανταχού παρούσα χημική ουσία που βρίσκεται σε ουσιαστικά όλα το εσωτερικό περιβάλλον. Οι σημαντικότερες πηγές που έχουν αναφερθεί και έχουν κοινοποιηθεί περιλαμβάνουν τη μόνωση αφρού (UFFI) ή τα πιεσμένα ξύλινα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή της επίπλωσης γραφείων. Πολλά κοινά προϊόντα οικιακού καθαρισμού περιέχουν τη φορμαλδεΰδη. Άλλες πηγές φορμαλδεΰδης είναι το φυσικού αέριο, η κηροζίνη, και ο καπνός τσιγάρων. Η φορμαλδεΰδη ενοχλεί τις βλεννώδεις μεμβράνες των ματιών, της μύτης και του λαιμού.

Είναι επίσης μια ιδιαίτερα αντιδραστική χημική ουσία που συνδυάζει με την πρωτεΐνη και μπορεί να προκαλέσει την αλλεργική δερματίτιδα επαφών. Τα ευρύτατα αναφερόμενα συμπτώματα από την έκθεση στα υψηλά επίπεδα αυτής της χημικής ουσίας περιλαμβάνουν την ενόχληση των ματιών και των πονοκέφαλων. Μέχρι σήμερα, η σοβαρότερη ασθένεια που αποδόθηκε στην έκθεση φορμαλδεΰδης ήταν το άσθμα. Εντούτοις, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα έρευνα που έχει ότι υποψιαστεί την φορμαλδεΰδη για την πρόκληση ενός σπάνιου είδους καρκίνου του λαιμού στους μακροχρόνιους κατόχους των τροχόσπιτων. Σίγουρα όχι κάτι που θέλουμε να πλανιέται στην ατμόσφαιρα γύρω μας!

Συμπέρασμα

Με απλά λόγια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φυτά της λίστας στο σπίτι σας ή γραφείο για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα και γενικά να δώσετε μια άλλη ατμόσφαιρα στον χώρο σας. Μπορεί, για αρκετά από αυτά, σαν ονόματα, να μην τα γνωρίζετε αλλά στα φυτώρια, γνωρίζουν πολύ καλά για ποια μιλάμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.