Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού Διασποράς. Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας οδηγήθηκε στην ίδρυση του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ελληνισμού της Διασποράς (ΦΕΚ 811Β’/8-9-1997) από την ανάγκη για αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία σε θέματα πολιτισμού με τους Έλληνες της Διασποράς, μέσα από κοινές πολιτιστικές δράσεις.
Η έδρα του Ιδρύματος είναι στη Νέα Φιλαδέλφεια, μία πόλη που ιστορικά στήθηκε από ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς. Το Π.Π.Ι.Ε.Δ. και το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στεγάζονται σε κτίριο, που συνδυάζει νεοκλασικά και μοντέρνα στοιχεία, όπως διαμορφώθηκε με επέμβαση στο προϋπάρχον κτίσμα της Δεξαμενής και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δεκελείας 152 και Ατταλείας 2. Την έναρξη εργασιών ανάπλασης εγκαινίασε στις 23 Μαΐου 1999, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος.
Είναι εναρμονισμένο στον περιβάλλοντα χώρο (Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας). Ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου χρήστη (άνετοι χώροι, κλιματιζόμενοι, εξοπλισμένοι με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα-συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, προσπελάσιμο σε ΑΜΕΑ κ.λ.π.)
Η διαμόρφωση των χώρων στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού Διασποράς:
- Ισόγειο: Συνεδριακός χώρος & χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων
- Α’ όροφος: Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»
- Β΄όροφος: Γραφεία, Βιβλιοθήκη, Οργανωμένοι χώροι αποθήκευσης εκθεμάτων, αίθουσα σεμιναρίων και εκπαίδευσης
- Προαύλιος χώρος: Μικρό αμφιθέατρο εκδηλώσεων
To Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ελληνισμού της Διασποράς λειτουργεί μέσα από τις πολιτιστικές του δράσεις. Είναι γέφυρα επικοινωνίας του απόδημου Ελληνισμού με την πατρίδα.
Λεωφ. Δεκελείας 152, Νέα Φιλαδέλφεια, 14342
(+30) 213 20 49 155
ppied@dimosfx.gr
Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»
Στον χώρο του υπάρχει και το Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Αποτελεί θεμέλιο της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης μας. Η εξαιρετική συλλογή των μικρασιατικών κειμηλίων που διασώθηκαν τις δραματικές στιγμές της μικρασιατικής καταστροφής, την δεκαετία του 1920, οφείλει την προέλευσή της στην ευγενική προσφορά των απανταχού προσφύγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα της Μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου και η οποία με ιδιαίτερη επιμονή και φροντίδα συγκέντρωσε. Ο χώρος αυτός κρατάει εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια ζωντανές τις μνήμες, μέσα από τα κειμήλια και τις αφηγήσεις των προσφύγων που συνθέτουν την πολιτισμική παράδοση των Μικρασιατών, ενώ η μεγάλη προσέλευση των πολιτών κάθε ηλικίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη δικαίωση για όλους όσοι πάλεψαν για να δημιουργηθεί το Μουσείο.