Φεστιβάλ ηχητικής δημιουργίας
Ένας κόσμος ήχων
Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό, από 4 έως 10 Νοεμβρίου, στο Πρώτο Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας Ένας κόσμος ήχων. Το φεστιβάλ αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακός Νοέμβρης, παγκόσμια γιορτής ψηφιακού πολιτισμού», του Institut français Παρίσι.
Πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς ήχους, ένα ελληνικό καλοκαίρι χωρίς τζιτζίκια ή μια πόλη χωρίς θόρυβο; Αν και απαραίτητο συστατικό στη σχέση μας με τον κόσμο που μας περιβάλλει, ο ήχος θεωρείται αδίκως δευτερεύουσας σημασίας, επισκιαζόμενος, σήμερα περισσότερο από ποτέ, από την εικόνα που συνοδεύει ή αναπαριστά/ντύνει. Με τη διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ, φιλοδοξούμε να επαναφέρουμε τον ήχο στο προσκήνιο και να διερευνήσουμε τις διάφορες αποχρώσεις του, με τη βοήθεια καλλιτεχνών, δημιουργών και ερευνητών ηχητικής δημιουργίας.
Μουσική, ραδιόφωνο, podcast, θέατρο, σινεμά, masterclass, συζητήσεις, ηχοβόλτες και πάρτι συνθέτουν το πρόγραμμα μιας εβδομάδας δραστηριοτήτων με ελεύθερη είσοδο, αφιερωμένη στον ήχο και στην ηχητική δημιουργία. Ένα διαφορετικό φεστιβάλ ηχητικής δημιουργίας έρχεται στην Αθήνα και θα κάνει σκεπτόμενο θόρυβο.. . Άκου να δεις, έναν απέραντο κόσμο ήχων!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
16:00│Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» – ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30
ΔΙΑΛΕΞΗ: «ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΧΟΤΟΠΙΑ»
Με τον François-Bernard MÂCHE, συνθέτης
Τον τελευταίο αιώνα, η εφεύρεση της ηχογράφησης δημιούργησε δύο νέες καλλιτεχνικές έννοιες: τη φωνογραφία και το ηχοτοπίο. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης διάλεξης, ο συνθέτης François-Bernard Mâche αξιολογεί τα ουσιώδη χαρακτηριστικά και την νομιμότητά τους.
➿ Στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά
➿ Σε συνεργασία με το 7ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας του ΕΚΠΑ
19:00│Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
PODCAST ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «35° ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ, Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΤΗΣ JULIE GAVRAS
58’-2024-Γαλλία
Ηχητικό ντοκιμαντέρ στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Η Julie Gavras περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας, ακολουθώντας τα χνάρια της οικογένειάς της. Ο κομμουνιστής παππούς της λέγεται ότι διασώθηκε από τον φιλοβασιλικό αδελφό του κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου που διεξήχθη από το 1946 έως το 1949. Μια ιδιότυπη οικογενειακή ιστορία στενά συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Julie GAVRAS, σκηνοθέτιδα την οποία συντονίζει η Αύρα ΓΕΩΡΓΙΟΥ, σκηνοθέτιδα.
➿ Στα γαλλικά με διαδοχική μετάφραση
➿ Σε συνεργασία με το France Culture. L’Expérience / Παραγωγή : France Culture. 35° στην Αθήνα. Ο πατέρας μου, ο γιος μου και ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος/ Μια παραγωγή της Julie Gravas σε σκηνοθεσία του Gilles Blanchard, που μεταδόθηκε από το France Culture στις 17 Φεβρουαρίου 2024.
21:30│ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ «ELECTROCHOCS»
Ένα εκλεπτυσμένο μουσικό και ηλεκτροακουστικό πρόγραμμα που επιμελήθηκαν οι διοργανωτές του 7ου Συνεδρίου Ακουστικής Οικολογίας και η ομάδα του ΡΟΜΑΝΤΣΟ.
21:30-22:30│Ricardo CLIMENT (Sonic Tales of a Windsurfer), Παναγιώτης ΚΟΚΟΡΑΣ (APE), Ιωάννα ΜΑΥΡΙΚΗ (Strident crowd release), Erik KLINGA (Steglits), Jozi ANDERSON (Antarctic Iceberg to Sea Hear), και Θάνος ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ-ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ (Tettix-A’)
22:30-23:30│«INFINITE BODY»
Με τους: Andrew BUNSELL, συνθέτης & Marie D’ELBÉE, εικαστικός
Στη διασταύρωση της ζωντανής μουσικής, της σκηνογραφίας και της εγκατάστασης, η performance «Infinite Body» αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Γαλλο-Βρετανού συνθέτη Andrew Bunsell και της Γαλλίδας εικαστικού Marie d’Elbée. Η performance «Infinite Body» εξερευνά τις έννοιες της διευρυμένης συνείδησης και των αλλοιωμένων συνειδησιακών καταστάσεων μέσα από τα φαινόμενα της μεταμόρφωσης, της έκστασης και της εξωσωματικής εμπειρίας, μετατοπίζοντας τον ορισμό του εαυτού και της ύλης.
23:30-01:00│Αλίκη ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ, resident DJ του ROMANTSO
01:00-02:30│Τζέφ ΒΑΓΓΕΡ, resident DJ του ROMANTSO
➿ Είσοδος ελεύθερη
➿ Σε συνεργασία με το 7ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας του ΕΚΠΑ και το ΡΟΜΑΝΤΣΟ
Δείτε το πρόγραμμα όλων των ημερών ΕΔΩ