GRis Festival Αθήνα 2024: Η Ελλάδα του Σήμερα
31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024
To GRis Festival επιστρέφει στην Αθήνα από τη Νέα Υόρκη και τη Λευκωσία, για να παρουσιάσει την Ελλάδα του Σήμερα με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024.
Το φεστιβάλ προωθεί την ελληνική δημιουργικότητα, την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια.
To GRis Festival συνεχίζει τη δράση του ώστε να ενισχυθεί επιπλέον και σε ισχυρότερη βάση η δράση των Ελλήνων καλλιτεχνών, επιστημόνων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακαδημαϊκών και φορέων, προάγοντας τα επιτεύγματα, την εξέλιξη, την επιρροή της Ελλάδας του σήμερα, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς.
Το GRis Festival γίνεται υπό την αιγίδα πολλών φορέων, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και με την συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, του Σεράφειου Δήμου Αθηναίων, του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, της Διεύθυνσης Αρχείων ΑΣΚΣΑ – Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, του Πανεπιστημίου του Ντέρμπι Αγγλίας και του Instituto Politecnico de Viana do Castelo IPVC Πορτογαλίας. Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι: ΕΡΤ, ERT WORLD, VOICE of GREECE και το ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την EDU Standards, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με την Art Vibes Productions εταιρία παραγωγής και την Global Educational & Cultural Services (GECS), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Από τον Κωστή Παλαμά στο σήμερα
Ένα ποιητικό χρονολόγιο από τον Παλαμά, στη Δημουλά στη σύγχρονη ποιητική έκφραση, και η επιρροή του σπουδαίου αυτού ποιητή στη σύγχρονη μουσική μελοποίηση στίχων από καλλιτέχνες διαφορετικών μουσικών καταβολών.
Συνεργασία με τα Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας και Λατινικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτέχνών όπως ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια Ρεύματα) και η Φένια Χρήστου.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ
ΤΡΙΤΗ 05.11.24
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΕΚΠΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 30, ΑΘΗΝΑ
ΩΡΑΡΙΟ 18:00 – 20:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κάρμεν Ρουγγέρη
Η Κάρμεν Ρουγγέρη σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης και Πειραϊκού Συνδέσμου, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Έκανε ειδικές σπουδές στην όπερα, στο Πανεπιστήμιο της Περούτζα.
Ως ηθοποιός έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού και του Ελεύθερου Θεάτρου. Έχει πάρει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, παίζοντας χαρακτηριστικούς ρόλους. Το 1985 δημιούργησε τη θεατρική ομάδα
«Ρακοσυλλέκτες», στην οποία σκηνοθετούσε, γράφοντας η ίδια τα κείμενα. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται θεατρικά έργα και παραμύθια για παιδιά (εκδόσεις Λιβάνη, Πατάκη, Ψύχαλου, Ζαχαρόπουλος, Διάπλαση, Ψυχογιός, Κάρμινα κ.ά.), μια σειρά έξι επεισοδίων για την τηλεόραση και πέντε μεταφράσεις όπερας.
Το 1993 ίδρυσε την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και το 1996 την Παιδική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 1997 άνοιξε την πόρτα του Ηρωδείου στα παιδιά. Από το 2000 και μετά, παρουσιάζει έργα της στο Ελεύθερο Θέατρο, σε Αθήνα στο θέατρο Κιβωτός και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα δημιουργεί θεατρικό εργαστήρι για παιδιά. Από το 2014 συνεργάζεται με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης όπου ανεβάζει έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική Μυθολογία και από το 2015 συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανεβάζοντας όπερες για παιδιά. Από το 2020 συνεργάζεται με το Christmas Theater.
Κάθε χρόνο, πολλά έργα της ανεβαίνουν σε σχολικές παραστάσεις σ’όλη την Ελλάδα. Έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει πάνω από 90 έργα και όπερες.
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης είναι Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει παίξει και πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες και σειρές ενώ θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες ηθοποιούς της σύγχρονης Ελληνικής τηλεόρασης, θεάτρου και κινηματογράφου. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στην Αγγλία. Το 1996 ήρθε στην Ελλάδα για να συνεχίσει την καριέρα του και το 1999 αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή Θεμέλιο του Νίκου Βασταρδή. Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Ιφιγένεια η εν Ταύροις (2021), Ο κύκλος του έρωτα (2019), Δείπνο ηλιθίων (2020), Ψηλά απ’ τη γέφυρα (2022). Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες Ευτυχία (2019), Έτερος Εγώ (2016). Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές Η φαμίλια (2020), Με τα παντελόνια κάτω (2013), Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές (2019), Έτερος Εγώ: Κάθαρσις (2020), Πενήντα Πενήντα (2005), Τα παιδιά της Νιόβης (2004). Για την ερμηνεία του στην ταινία Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή, έλαβε το 2020 το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Γρηγόρης Κλιούμης
Ο Γρηγόρης Κλιούμης γεννήθηκε στην Καλλιθέα και κατάγεται από την Ήπειρο.
Eίναι μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής. Από το 1994 έως και σήμερα είναι η φωνή και ο βασικός κιθαρίστας του συγκροτήματος Υπόγεια Ρεύματα αποτελώντας το μακροβιότερο μέλος ενώ τα περισσότερα τραγούδια τους φέρουν την υπογραφή του. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες και σχήματα. Επίσης, έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις. Έχει μελοποιήσει Βάρναλη, Καρυωτάκη, Γρυπάρη και Παλαμά. Η ποίηση έχει πάντα τον πρώτο λόγο στην στιχουργική δημιουργία του.
Φένια Χρήστου
H Φένια Χρήστου είναι μουσικός. Συνθέτει, μελοποιεί, ερμηνεύει, αυτοσχεδιάζει και συχνά γράφει τους στίχους των τραγουδιών της. Έχει συνθέσει μουσική και τραγούδια είτε ανεξάρτητα είτε για θεατρικές, παιδικές ή μουσικοποιητικές παραστάσεις σε συνεργασία με διάφορους φορείς ανά την Ελλάδα όπως ( SGT Onassis cultural centre, ERT, Κ.Θ.Β.Ε κ.α). To 2014 έλαβε το Α’ Βραβείο δημιουργίας Τραγουδιού – με το τραγούδι της Μοίρα μου και Πεπρωμένο σε διαγωνισμό της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση. Το 2018 κυκλοφόρησε από τον Μετρονόμο το album Εl3ven το οποίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική της δουλειά της δημιουργού και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από σύνολο έγκριτων μέσων.
Η διαδρομή της στην μελοποίηση είναι πλούσια με αποκορύφωμα την συνεργασία της με το Φεστιβάλ Δελφών το 2018 όπου κλήθηκε να μελοποιήσει και να ερμηνεύσει Α. Σικελιανό καθώς και συνεργασία της με το Κ.Θ. Β. Ε. και το ΥΠ.ΠΟ.Α το 2020 με την παράσταση «Στα όνειρα των ποιητών», σε σύλληψη – σύνθεση της ίδιας · μουσικοποιητική παράσταση βασισμένη σε ποίηση Κ. Παλαμά, Α.Σικελιανού & Ν. Λαπαθιώτη με κεντρικό τραγούδι την Νεραϊδοπαρμένη, μία μελοποίηση που έλαβε ιδιαίτερα θερμή αποδοχή. Πρόσφατα, κλήθηκε να ενορχηστρώσει και να ηχογραφήσει μέρος των μελοποιήσεων της με την Ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ. Τέλος, αξιοσημείωτη στιγμή έμπνευσης της δημιουργού αποτελεί η Κυρά της Συγγνώμης – ένα τραγούδι ανεξάρτητο και ειδικά αφιερωμένο στην « Δήμητρα της Λέσβου » το οποίο κυκλοφόρησε ανεξάρτητα το 2021.