Loading Events
  • This event has passed.
10 Jul 2024

Oι Τσέντσι στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2024 Όπως κάθε χρόνο, απο τη σκηνή της Ρεματιάς θα περάσουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και θα παιχτούν σημαντικές παραστάσεις

10 July 2024

Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2024

Ξεκινά στις 2 Ιουλίου η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, το Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2024 του Δήμου Χαλανδρίου που θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου, γεμίζοντας το καλοκαίρι με ένα ακόμη πλούσιο πρόγραμμα, ξεχωριστών ποιοτικών εκδηλώσεων από όλες τις παραστατικές τέχνες.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι και φέτος με ελεύθερη είσοδο. Οι θεατές, χρειάζεται μόνο να κάνουν δωρεάν ηλεκτρονική κράτηση μέσω του more.com ενώ το Φεστιβάλ με χαρά θα δεχτεί και φέτος τη συνεισφορά τους σε τρόφιμα, φάρμακα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Χαλανδρίου.

Όπως κάθε χρόνο, απο τη σκηνή της Ρεματιάς θα περάσουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και θα παιχτούν σημαντικές παραστάσεις ενώ δεν λείπουν τα ειδικά αφιερώματα σε μεγάλους έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίμης Πλέσσας αλλά και ο Πάνος Γαβαλάς.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024
Oι Τσέντσι – θεατρική παράσταση

Οι Τσέντσι του Πέρσι Σέλλεϋ, του σημαντικού ποιητή, εκπροσώπου του βρετανικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα, είναι ένα έργο σπάνιο. Μένει ανεξίτηλα στη μνήμη. Η ποιητική γραφή του, μεστή νοημάτων, το λεπτό ψυχογράφημα των ηρώων, η φιλοσοφική αναζήτηση εννοιών όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία, τα όρια της ηθικής, μέσα από μια δυναμική πλοκή, κάνουν το έργο μοναδικό. Το υλικό του μια αληθινή ιστορία κακοποίησης και πατροκτονίας, που έλαβε χώρα σε μια γνωστή αρχοντική οικογένεια της Ρώμης του 1600, την οικογένεια Τσέντσι. Ο αδίστακτος Φραντσέσκο Τσέντσι βγάζει από τον δρόμο του όποιο εμπόδιο μπει ανάμεσα σ΄αυτόν και τα σχέδιά του. Το έγκλημα δεν είναι πρόβλημα γι’ αυτόν και η άφεση αμαρτιών που εξαγοράζει από την παπική εξουσία με τον πλούτο του, του εξασφαλίζει και την επίγεια ατιμωρησία. Όταν φτάνει στα άκρα, προκαλώντας τον θάνατο των γιων του και τον βιασμό της κόρης του Μπεατρίτσε, η υποστήριξή του από την εξουσία μεταστρέφεται, και συγχρόνως η κόρη του αποφασίζει την πατροκτονία. Μία δίκη θα λάβει χώρα, όπου δε δικάζονται μόνο άνθρωποι και πράξεις, αλλά και τα σύμβολα του καλού και του κακού, του δίκαιου και του άδικου. Τίποτα δεν είναι καθαρό, βρίσκεις τα αντίθετα το ένα μέσα στο άλλο. Τι μπορεί να σημαίνει μία «κακή αλλά αναγκαία πράξη»; Τι συνέπειες μπορεί να έχει η ολιγωρία του νόμου; Μπορεί ποτέ η αυτοδικία να δικαιωθεί;

Η Μπεατρίτσε, μέσα από την φαύλη πράξη της, «καθαγιάζεται», και γίνεται ένα σύμβολο ηθικής ελευθερίας. Ο Φραντσέσκο Τσέντσι, μέσα από την σχεδόν καλλιτεχνική επιθυμία του να φτιάξει έναν δρόμο απόλυτου Κακού, ξαναβρίσκει μια παράδοξη παιδικότητα, αλλά δε γίνεται να συγχωρεθεί.

Η παράσταση θέλει να φέρει αυτή τη σκληρή ιστορία του 1600, βουτηγμένη μέσα από τον ρομαντισμό του Σέλλεϋ σε ένα χρόνο τόσο προσωπικό, τόσο άμεσο, ώστε να μην έχει σημασία αν είναι τότε ή σήμερα, αλλά μόνο η βαθιά ψυχική εντύπωση που μας προκαλεί.

Το φιλύποπτο περιβάλλον διαρκώς παρόν, ωτακουστές, υπηρέτες, κινούμενοι τοίχοι, πλάσματα μεσαιωνικά, επιβιώνουν σε έναν υπερχρόνο. Η συγκινητική πορεία της Μπεατρίτσε από το σκοτάδι προς το φως μας παρασέρνει και μας κάνει να αναζητήσουμε μέσα μας το σε τι πιστεύουμε, σε τι θα μπορούσαμε να πιστεύουμε και το τι μένει.

Μετάφραση…………………………………..Γιάννης Νταλιάνης
Σκηνοθεσία……………………………………Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Σκηνικά -Κοστούμια………………………Νίκη Ψυχογιού
Ηχητικός Σχεδιασμός……………………Γιώργος Κορομπίλης
Σχεδιασμός Φωτισμού …………………Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση-Χορογραφία ……………………..Ιωάννα Αποστόλου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ – ΔΙΑΝΟΜΗ
Γιάννης Νταλιάνης………………………….Φραντσκέσκο Τσέντσι και Δικαστής.
Ελίζα Σκολίδη………………………………… Μπεατρίτσε Τσέντσι
Ελένη Ζαραφίδου……………………………Λουκρέτια Τσέντσι
Χρήστος Παπαδόπουλος…………………Τζάκομο Τσέντσι και Ολύμπιο
Δημήτρης Κολιός…………………………….Μπερνάρντο Τσέντσι
Γιώργος Κορομπίλης……………………….Ορσίνο και Εκπρόσωπος του Πάπα
Πανάγος Ιωακείμ…………………………….Καρδινάλιος Καμίλο και Μάρτσιο

ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Βοηθός σκηνοθέτη …………………………Έλσα Θεοχάρη
Βοηθός σκηνογράφου…………………… Ζωή Κελέση
Κατασκευή σκηνικών………………………Γκέντι
Φωτογραφίες………………………………….Μαρίζα Καψαμπέλη
Γραφιστικά……………………………………..Μάριος Γαμπιεράκης
Δημόσιες Σχέσεις…………………………… Ευαγγελία Σκρομπόλα
Προώθηση στα μέσα……………………….Renegade (Σταυρούλα Διακουμάκου)
Παραγωγή…………………………………….…ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, ZERO GRAVITY

Ώρα Έναρξης: 21:00
​ΚΡΑΤΗΣΗ ΔΕΛΤΙΩΝ (ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ) ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟ www.more.com/gr/