Μεγάλοι ζωγράφοι του Μουσείου του Πράδο
Το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Κέντρο Σπουδών Europa Hispánica, σε συνεργασία με τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, παρουσιάζουν αυτήν την ενότητα τεσσάρων ντοκιμαντέρ, με θέμα μεγάλους ζωγράφους που φιλοξενούνται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης.
Τα ντοκιμαντέρ, Πατινίρ, η εφεύρεση του Τοπίου, Ελ Γκρέκο, ο ζωγράφος του αθέατου, Ρούμπενς, το θέαμα της ζωής και Ο Θουρμπαράν και οι δώδεκα γιοί του, συνθέτουν ένα συνεκτικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα για κοινά με διαφορετική κατάρτιση. Οι τέσσερις ταινίες έχουν σχεδιαστεί για να είναι ενδιαφέρουσες τόσο για άτομα με εξειδίκευση στην τέχνη όσο και για το ευρύτερο κοινό.
Τα τέσσερα ντοκιμαντέρ σχετικά με σημαντικούς Ισπανούς καλλιτέχνες ή καλλιτέχνες με στενούς δεσμούς με την Ισπανία, παραγωγής του CEEH (Centro de Estudios Europa Hispanica), σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, όπως το Μουσείο Πράδο, The Auckland Project ή το Ίδρυμα Ελ Γκρέκο, είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο γιατί παρουσιάζουν τις συλλογές μεγάλων Ισπανικών μουσείων, αλλά και γιατί δείχνουν τη δουλειά των Ισπανών συντηρητών και μελετητών.
Όλες οι ταινίες έχουν συμπεριληφθεί στα προγράμματα μουσείων, πανεπιστημίων, φεστιβάλ υψηλού διεθνούς επιπέδου, όπως τα: Grand Palais (Παρίσι), Musée du Louvre (Παρίσι), National Gallery (Ουάσινγκτον), Frick Collection (Νέα Υόρκη), Meadows Museum (Ντάλλας) Museo de la Santa Cruz (Τολέδο), Museo del Prado (Μαδρίτη), Museo Thyssen (Μαδρίτη), Seminci (Βαγιαδολίδ) και πολλά ακόμα.
Ελ Γκρέκο, ο ζωγράφος του αθέατου
Αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον Ελ Γκρέκο στο ιστορικό του πλαίσιο ώστε να γίνει κατανοητός ως δημιουργός μιας νέας καλλιτεχνικής γλώσσας. Το μεγάλο επίτευγμα του Ελ Γκρέκο ήταν ότι βασιζόμενος στην εμπειρία του στην αγιογραφία, κατάφερε να μεταφράσει τα μυστήρια της θρησκείας σε εικόνες που μιλούσαν στον άνθρωπο του 16ου και 17ου αιώνα, μεταδίδοντάς του μυστικιστικά οράματα με τρόπο που ήδη εκείνη την εποχή αναγνωρίστηκε ως καινοτόμος. Στο ντοκιμαντέρ περιγράφεται πώς ο Ελ Γκρέκο πέτυχε ένα τόσο προσωπικό στυλ και ποια ήταν τα βασικά συστατικά του έργου του, που έφτασε να ασκήσει τεράστια επιρροή στη σύγχρονη ζωγραφική μετά το 1860.
Η αφήγηση του ντοκιμαντέρ είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο: από τη γενέτειρά του την Κρήτη, όπου δημιούργησε μικρές θρησκευτικές εικόνες, μέχρι την οριστική του κατοικία στο Τολέδο, όπου έφτιαξε γιγάντιους διάκοσμους σε εκκλησίες και μοναστήρια, χωρίς να ξεχνάμε το καθοριστικό του πέρασμα από τη Βενετία και τη Ρώμη, όπου ήρθε σε ουσιώδη επαφή με τους δασκάλους της ιταλικής Αναγέννησης. Η πολύ προσωπική του σύνθεση των τεχνικών ζωγραφικής σε Ανατολή και Δύση δημιούργησε ένα από τα πιο πρωτότυπα στυλ στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης.
Θα προλογίσει ο ιστορικός τέχνης Σπύρος Μοσχονάς.