Προβολή της ταινίας La Masseria delle Allodole

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Πατησίων 47, Αθήνα

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Antonia Arslan, και σκηνοθετημένο από τους θρυλικούς Αδελφούς Ταβιάνι, Το σπίτι με τους κορυδαλλούς είναι μία από τις ελάχιστες ταινίες που πραγματεύονται τη γενοκτονία των Αρμενίων. Μια εύπορη οικογένεια Αρμενίων, οι Αβάκιανς, είναι πεπεισμένοι ότι η τουρκική εχθρότητα δε σημαίνει τίποτα για εκείνους και δεν πρόκειται να επηρεάσει την καθημερινή τους ζωή. Αγνοούν τις προειδοποιήσεις, κι ετοιμάζουν μια μεγάλη οικογενειακή επανένωση, με την επικείμενη άφιξη του Αραμ που ζει στην Τουρκία, και του Ασαντούρ που καταφθάνει από τη Βενετία. Οι πεποιθήσεις τους καταρρέουν, όταν ένα τουρκικό σώμα θα εισβάλει στο σπίτι τους, εξοντώνοντας τους άντρες και οδηγώντας τις γυναίκες στην έρημο της Συρίας, όπου και τις αφήνουν να πεθάνουν. Ένας Τούρκος αξιωματικός όμως, θα ερωτευτεί την κόρη του Αραμ και θα κάνει μια επιθετική προσπάθεια για να γλιτώσει εκείνη και την οικογένεια της από βέβαιο θάνατο.

Όταν η ιστορία γράφεται με δημοτικό τραγούδι

Το σπίτι της Κύπρου (Πρεσβεία Κύπρου) Ξενοφώντος 2, Αθήνα

Τη  Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 και ώρα 19:15 πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα Όταν η ιστορία γράφεται με δημοτικό τραγούδι στην Κυπριακή Πρεσβεία –Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Αθήνα. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Σπίτι Ευρώπης Αθηνών και ο Διαλεκτικός Όμιλος Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία.

Η σύγχρονη ευρωπαϊκή φάση της Νεοελληνικής γλώσσας

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Οδού Χηλής Χηλής 12 & Τριπόλεως, Καλαμαριά

Την Δευτέρα 30 Απριλίου στις 7 το βράδυ, ο καθηγητής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης , θα αναπτύξει το θέμα «Η σύγχρονη «ευρωπαϊκή φάση» της Νεοελληνικής (Το χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας)».

Διανοούμενοι και Εξουσία

Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου Ανδρογέω 4, Ηράκλειο

Η σχέση των διανοουμένων με την εξουσία είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο αφορά την κριτική σκέψη και την ελευθερία της Κοινωνίας των Πολιτών. «Το Συμπόσιο Πολιτισμού», έχοντας επίγνωση του κρίσιμου ρόλου που κατέχει αυτή η κοινωνική κατηγορία, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Διανοούμενοι και Εξουσία», με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας των Επιστημών του ΕΜΠ και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδη Μπαλτά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Απριλίου, στις 20:00, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.

Προβολή Ζαμπρίνσκι Πόιντ

Φιλοπρόοδος Ομιλος Υμηττού ΦΟΥ Αμισσού & Θράκης, Υμηττός

Μια γραμματέας ενός επιχειρηματία με “διευρυμένα” καθήκοντα και ένας ακτιβιστής φοιτητής μπλεγμένος σε φόνο αστυνομικού. Οι δυο τους συναντιούνται τυχαία, ερωτεύονται παράφορα, αλλά ο καθένας τους τελικά οδηγείται σε διαφορετικούς δρόμους - εκείνος σε τραγικό θάνατο και εκείνη σε μια ευκαιρία για νέα ζωή.