Μερικές ιδέες για πιο λευκά ρούχα και σεντόνια

Φυσικοί τρόποι για να αποφύγετε το κιτρίνισμα στα λευκά στο πλύσιμο

Η φθορά και το κιτρίνισμα στα λευκά είναι αναπόφευκτο επακόλουθο της χρήσης στα υφάσματα. Ιδιαίτερα τα συνθετικά έχουν την τάση να κιτρινίζουν όταν στεγνώνουν στον ήλιο. Ένα κιτρινισμένο πολυεστερικό ύφασμα δεν σημαίνει ότι είναι βρώμικο, αλλά… είναι κίτρινο!

Για να μπορείτε να χαρείτε τα λευκά σας ρούχα ή σεντόνια θέλει λίγο δουλειά. Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται οι εργασίες που περιγράφονται παρακάτω να γίνονται κάθε μέρα αλλά καλό είναι να τις έχουμε υπόψη και να επιστρατεύουμε αυτές τις λύσεις τακτικά. Το κιτρίνισμα και το γκριζάρισμα κάνουν την εμφάνισή τους με τον καιρό. Χρειάζεται δουλειά για να το καθυστερήσουμε ή ακόμα καλύτερα να τα ξαναλευκάνουμε.

Ας δούμε τι επιλογές έχουμε για τα λευκά!

Χημικές λύσεις

Λευκαντικό

Η εύκολη λύση είναι ένα εξειδικευμένο χημικό λευκαντικό. Όμως είναι ακριβή και συχνά επιβαρύνει τις ίνες των ρούχων. Διαβάζοντας τα συστατικά μερικών από τα ποιό γνωστά εμπορικά λευκαντικά με κάνει να τρομάζω για τις επιπτώσεις στο δέρμα και γενικότερα στην υγεία. Στο εξώφυλλο έχουν λουλούδια και ουρανούς και κάπου στη γωνία έχουν όλες τις απαραίτητες σημάνσεις τοξικότητας που δεν προσέχει κανείς.

Χλωρίνη

Μια άλλη λύση είναι η χλωρίνη. Καθόλου φυσική λύση αλλά ειλικρινής. Γνωρίζεις πολύ καλά τι ρίχνεις στα ρούχα και παίρνεις το ρίσκο σου. Μεγάλη ποσότητα από χλωρίνη μπορεί να βλάψει το ύφασμα αλλά σε σωστές ποσότητες μπορεί να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από τα λευκαντικά.

Ρίξτε στο πλυντήριο μόνο λευκά και με φυσικές ίνες (λινά ή βαμβακερά, ποτέ τα συνθετικά) σε θερμοκρασία 30 βαθμών προσθέτοντας λίγη χλωρίνη συμπληρωματικά στο λευκαντικό. Η χλωρίνη πρέπει να είναι κατάλληλη για πλύσιμο και όχι οι παχύρευστες που είναι για πατώματα. Η διαδικασία είναι συμπληρωματική οπότε ακολουθούμε τις οδηγίες του λευκαντικού.

Αν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε λευκαντικό βάλε τα λευκά για 5 λεπτά σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και ελάχιστη χλωρίνη. Η μέγιστη ποσότητα χλωρίνης είναι 100ml χλωρίνης σε 5 λίτρα νερού.

Οξυζενέ

Για πλύσιμο στο χέρι των λευκών ειδών που έχουν γκριζάρει, τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 έως 4 ώρες σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό προσθέτοντας ένα ποτήρι του νερού οξυζενέ 30 βαθμών (30%). Μετά τα ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό.

Προσοχή

Το πλύσιμο γίνεται πάντα με γάντια. Υπενθυμίζω ότι αυτές οι λύσεις ήταν όλες τοξικές.

 

Φυσικές λύσεις

Πλύσιμο με λεμόνι

στο χέρι: Πλένετε το ύφασμα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό με σαπούνι Μασσαλίας προσθέτοντας ένα μεγάλο λεμόνι κομμένο σε φέτες (ή τον χυμό δύο λεμονιών). Ξεπλένετε και μετά το απλώνετε στον ήλιο.

στο πλυντήριο: Προσθέστε τον χυμό δύο λεμονιών στη θήκη του απορρυπαντικού, πλύνετε κανονικά τα λινά ή βαμβακερά είδη. Τέλος απλώστε τα στον ήλιο.

Υπενθύμιση Τα συνθετικά λευκά υφάσματα, όταν στεγνώνουν στον ήλιο, έχουν την τάση να κιτρινίζουν.

Με μαγειρική σόδα

στο χέρι: Προσθέστε στο νερό για το τελευταίο ξέβγαλμα ένα ποτήρι του νερού λίγη μαγειρική σόδα. Γενικά αν προστεθεί μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα (125 ml) στο απορρυπαντικό, τα λευκά λευκαίνουν και στα χρωματιστά τονίζονται και φωτίζουν τα χρώματα.

στο πλυντήριο: Προσθέτουμε την ίδια ποσότητα μαγειρικής σόδας στη θήκη του απορρυπαντικού και πλένουμε κανονικά. Πάντα στο τέλος χρειάζεται στέγνωμα στον Ήλιο.

Με τσόφλια αυγών ή γάλα

Με το πρώτο άκουσμα ακούγονται σαν παράδοξα συστατικά αλλά δεν είναι. Πλένουμε τα λινά που έχουν την τάση να κιτρινίζουν βάζοντας στο πλυντήριο τσόφλια από λευκά αυγά τυλιγμένα μέσα σε μια νάιλον κάλτσα. Το ασβέστιο θα ανακατευτεί με το απορρυπαντικό και θα βοηθήσει σημαντικά τα ρούχα.

Μουλιάζουμε τα λινά σε μια λεκάνη με γάλα (ή γάλα σκόνη σε νερό). Αν το ύφασμα είναι πλισέ, πρέπει να βουρτσίσουμε τις πιέτες με γάλα και να το αφήσουμε να στεγνώσει για λίγο στον Ήλιο. Μετά από αυτή τη διαδικασία το πλένουμε κανονικά να φύγει το γάλα.

 Γενική προστασία από το κιτρίνισμα

Ένα μεγάλο μυστικό για να μην κατακιτρινίσουν τα ευαίσθητα λευκά είδη είναι η σωστή αποθήκευση. Τυλίγοντας τα μέσα σε αλουμινόχαρτο ή μέσα σε μαύρη πλαστική σακούλα τους αυξάνουμε τον καιρό που θα παραμείνουν μαζί μας λευκά ή με ζωντανά χρώματα.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Categories ,

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.