Μυστικά για να εξοικονομήσετε χρήματα από το φαγητό.

Ποίες τροφές μας χορταίνουν και ποιες μας αδυνατίζουν

Κάποιοι από εμάς χορταίνουν τρώγοντας σαν πουλιά. Κάποιοι άλλοι δεν χορταίνουν. Και το κυριότερο ανάλογα με το μεταβολισμό μπορεί να πάρουμε κιλά με μερικές μπουκιές ή να καταβροχθίζουμε τα πάντα και να τα καίμε αμέσως.

Είναι θέμα μεταβολισμού αλλά και συνηθειών. Είναι κάτι που δύσκολα μπορούμε να το διαχειριστούμε. Όμως υπάρχουν τρόποι. Για παράδειγμα είναι γνωστό μυστικό να φτιάχνουμε τσιγαριστά φαγητά για να φουσκώσουμε με λιγότερο φαγητό. Το θέμα είναι, πόσο γρήγορα θα ξαναπεινάσουμε.

Η επιστήμη βέβαια έχει ήδη μελετήσει το θέμα. Υπάρχουν λίστες (αποτελέσματα μελετών) με τροφές. Κάποιες μας χορταίνουν με μικρή ποσότητα. Άλλες μας αδυνατίζουν. Και φυσικά υπάρχουν και οι τροφές μας συμβουλεύουν οι ειδικοί να αποφεύγουμε.

Τροφές που μας χορταίνουν

Τρώγοντας φαγητά που βασίζονται σε πηγές φυτικών πρωτεϊνών, είναι πιο χορταστικά από εκείνα που βασίζονται στο κρέας. Πρωτεΐνες έχουν φαγητά όπως τα φασόλια και ο αρακάς. Αυτά δείχνει μελέτη από το Τμήμα Διατροφής, Άσκησης & Άθλησης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι. Τρώγοντας τέτοια φαγητά κάποιος χάνει ποιό εύκολα βάρος. Στις δοκιμές τους έδωσαν σε εθελοντές δύο διαφορετικούς τύπους πίτας. Όταν έτρωγαν την πίτα με τα φασόλια ή τον αρακά, κατανάλωναν στα επόμενα γεύματα της ημέρας κατά 12% λιγότερες θερμίδες σε σχέση με όταν έτρωγαν την πίτα με το κρέας.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «οι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες, που περιέχουν σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες, προκαλούν εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας και για περισσότερες ώρες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνν Ράμπεν, καθηγήτρια Πρόληψης & Θεραπείας της Παχυσαρκίας στο πανεπιστήμιο.

Τροφές που κόβουν την όρεξη

Συνεχίζοντας με την όρεξη. Όταν κάποιος καταφέρνει να κόψει την όρεξή του, αποφεύγει να φάει περιττά φαγητά. Η όρεξή επηρεάζεται αρκετά τόσο από οργανικούς παράγοντες όσο και από τον τρόπο διατροφής μας. Μελέτες έχουν δείξει τι φταίει και μας ανοίγει την όρεξη. Ο εγκέφαλος έχει ένα τμήμα που ονομάζεται υποθάλαμος. Αυτό είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της αίσθησης της όρεξης. Επιπρόσθετα υπάρχει και η ορμόνη λεπτίνη. Αυτή παράγεται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος και δρώντας στον υποθάλαμο βοηθά στην καταστολή της όρεξης.

Δείτε μερικές τροφές που κόβουν την όρεξη.

Κανέλα

Καθυστερεί τον ρυθμό γαστρικής κένωσης. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής. Με άλλα λόγια η κανέλα μας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα.

Πλιγούρι

Προτείνεται ιδιαίτερα και σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Το πλιγούρι είναι άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Ακόμα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά. Το πλιγούρι προσφέρει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Γενικά αποτελεί μια καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους.

Μήλα

Έχουν λίγες θερμίδες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Τέλος είναι γεμάτα σε φυτικές ίνες. Τα μήλα βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την όρεξη για θερμιδογόνα λιπαρά τρόφιμα.

Τρόφιμα πλούσια σε χρώμιο

Τέτοια είναι για παράδειγμα το μπρόκολο, η ντομάτα, τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί. Αυτά βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες. Μαζί με αυτές ελέγχεται καλύτερα η όρεξή μας.

Ανανάς

Η βρωμελαΐνη αποτελεί ένα σύνθετο μείγμα ουσιών που απαντάται στον ανανά. Με τα περισσότερο μελετημένα συστατικά της να είναι μια ομάδα πρωτεολυτικών ενζύμων. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι συμβάλλουν καθοριστικά στη διαδικασία της πέψης. Όσο πιο αργά ολοκληρωθεί η πέψη, τόσο πιο αργά θα ξαναπεινάσουμε.

Τροφές που ανοίγουν την όρεξη

Το πόσο πλήρης νιώθετε αφού έχετε φάει και για πόσο διάστημα ποικίλει. Πάλι είναι θέμα ουσιών. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες προκαλούν αίσθημα κορεσμού. Αντίθετα, τροφές που δεν περιέχουν αυτά τα στοιχεία είναι πιθανό να σας ωθήσουν να πεινάσετε νωρίτερα.

Πολύσπορο ψωμί

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ακόμα είναι πιο επεξεργασμένο σε σχέση με άλλα ψωμιά ολικής άλεσης που φτιάχνονται από ένα είδος δημητριακών (βρώμη, κινόα κλπ.). Είναι επίσης φτωχό σε λιπαρά και πρωτεΐνες.

Ασπράδια αυγού

Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Είναι όμως πολύ φτωχά σε θερμίδες και δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά. Προτιμήστε τα ολόκληρα αυγά. Ο κρόκος τους περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες. Μία από αυτές είναι η λουτεΐνη. Σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη του άσπρου μέρους του αυγού αποτελούν πλήρη τροφή.

Χυμοί φρούτων

Περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Δεν έχουν καθόλου πρωτεΐνες και λιπαρά. Κάποιοι συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί ισχυρίζονται ότι περιέχουν 3-4 μερίδες φρούτα και λαχανικά. Παρόλ’αυτό όταν τους καταναλώσει κάποιος διαπιστώνει ότι δεν χορταίνει, όπως εάν τα κατανάλωνε στην αρχική τους μορφή.

Κράκερ ολικής άλεσης

Είναι το ίδιο που συμβαίνει με το ψωμί ολικής αλέσεως. Τα κράκερ ολικής αλέσεως προσφέρουν φυτικές ίνες. Όμως παίρνετε κυρίως υδατάνθρακες και όχι πρωτεΐνη ή λιπαρά. Έτσι δεν θα αισθάνεστε χορτάτοι. Αν θέλετε να τα φάτε συνδυάστε τα με κάτι λιπαρό όπως φιστικοβούτυρο ή λίγο τυρί.

Τροφές που βοηθούν στην καύση των θερμίδων

Για να χάσει κάποιος κιλά το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να κάψει θερμίδες. Αυτό γίνεται με καλή διατροφή και άσκηση. Υπάρχουν βέβαια και τρόφιμα που βοηθούν. Αυτά έχουν την ιδιότητα είτε να ξυπνούν τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις μας, ή να ευνοούν τη λιπόλυση.

Δείτε στη συνέχεια μερικά.

Μούρα

Στα φρούτα της οικογένειας των μούρων αποδίδονται λιποδιαλυτικές ιδιότητες. Γενικάι θεωρείται ότι η κατανάλωσή τους στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους.

Γκρέιπφρουτ

Σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα που έγινε σε άτομα με περισσότερα κιλά, εκείνοι που κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα (συνολικά ενάμισι φρούτο την ημέρα), μετά από 12 εβδομάδες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 2 κιλά. Η δράση του γκρέιπφρουτ αποδίδεται στο συστατικό ναρινγερίνη. Αυτό το συστατικό βρίσκεται και στο λεμόνι. Η ναρινγερίνη φαίνεται ότι δρα ενάντια στη συσσώρευση λίπους. Ακόμα βοηθά και στη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα.

Αμύγδαλα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας έδειξαν ότι υπέρβαρα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά 42 γραμμάρια αμύγδαλα εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση στο κοιλιακό λίπος και στα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερίνης τους στο αίμα συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν τις αντίστοιχες θερμίδες από κάποιο σνακ με υδατάνθρακες.

Πράσινο τσάι

Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ξυπνήσει τον ρυθμό του μεταβολισμού Τον αυξάνει έως και κατά 3%. Οι κατεχίνες, τα βασικά αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, φαίνεται πως εμπλέκονται στις διαδικασίες της θερμογένεσης και της λιπόλυσης.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Categories

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.