Παιχνίδι που δεν προορίζεται για παιδιά αλλά αποδεικνύει ότι με λίγη φαντασία μπορούν να γίνουν τα πάντα.

Ένα κλασικό παιχνίδι ηλεκτρονικών υπολογιστών κατασκευασμένο με χαρτόνι

Ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι νομίζω που όλοι έχουμε παίξει!

Υπάρχει σχεδόν από την αρχή των υπολογιστών και συνεχίζουν να βγαίνουν εκδόσεις του μέχρι σήμερα. Υπήρχε σε μηχανήματα που καταβρόχθιζαν νομίσματα και συνεχίζει να υπάρχει σε κινητά. Σκεφτείτε την ιδέα να παρουσιάσετε στους φίλους σας μία έκδοση που να είναι κατασκευασμένη σχεδόν αποκλείστηκα από πρωτόγονα υλικά.

Δεν είναι κατασκευή που προτείνεται για αρχάριους αλλά η εντύπωση που θα προκαλέσει θα είναι τεράστια. Είναι πολύ συνηθισμένο να γράψει κάποιος κώδικα σε υπολογιστή για αυτό το παιχνίδι. Πόσοι όμως έχουν σκεφτεί να κάνουν μια έκδοση από χαρτόνι.

 

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι

‘Ένα πουλί πετάει ανάμεσα σε εμπόδια και ο σκοπός του είναι να μην πέσει πάνω τους. Όταν το πουλί ακουμπήσει κάποιο σωλήνα… Το καπάκι πέφτει.

 

Υλικά

Χαρτόνι(…)

Χαρτί για την οθόνη του παιχνιδιού

Αλουμινόχαρτο

Πλαστικούς σωλήνες

Χοντρό σύρμα

Κλωστή

Κόλλα – σιλικόνη – κολλητική ταινία – κόλληση ηλεκτρονικών

Βασικά ηλεκτρικά (μοτέρ, καλώδια, κουμπιά κλπ)

Από όλα αυτά το μόνο που δεν μπορείτε να βρείτε δωρεάν (εκτός αν ξεχαρβαλώσετε άλλες συσκευές) είναι τα ηλεκτρικά. Βρίσκονται εύκολα σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών και το κόστος τους είναι πολύ μικρό. Πριν λίγες μέρες αγόρασα όλα τα απαραίτητα ηλεκτρικά από τη γειτονιά μου με περίπου 10euro. Υποψιάζομαι αν είχα ψάξει λίγο παραπάνω θα μπορούσα να χτυπήσω και καλύτερη τιμή.

Η κατασκευή

Δείτε το βίντεο με την κατασκευή και διαβάστε παρακάτω μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξετε.

 

Κατασκευάζοντας

Γενικά αυτό το ηλεκτρονικό παιχνίδι δεν είναι κατασκευή για αρχάριους.

Όλα τα χαρτόνια θέλουν προσεκτικό κόλλημα και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι γενικά καλής ποιότητας. Αν κάνουμε μικρολαθάκια στην κατασκευή, μπορεί να καλώδια να μην ακουμπούν στα σημεία που πρέπει και ο μηχανισμός να μην δουλέψει. Από τη στιγμή που το βασικό υλικό είναι χαρτόνι, μετά το κόλλημα λάθη δε συγχωρούνται. Θα πρέπει να σκιστεί ένα μεγάλο μέρος του μηχανισμού και να ξαναφτιαχτεί από το μηδέν.

Ο βασικός μηχανισμός ελέγχου του δουλεύει με ηλεκτρισμό. Όταν σχεδιάσουμε το χαρτί με τα εμπόδια κολλάμε ακριβώς από κάτω αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Θα τοποθετήσουμε ένα καλώδια στην πλευρά του αλομινόχαρτου που είναι μόνιμο σε όλη την πίστα και άλλο ένα καλώδιο στο κάτω μέρος της κλωστής (εκείνη που έχουμε κολλήσει το πουλί) Όταν τα δύο καλώδια ακουμπάνε το αλουμινόχαρτο δημιουργούν κύκλωμα και ενεργοποιείται το μοτέρ στο πλάι. Αυτό τραβάει το ξυλάκι που κρατάει το καπάκι όρθιο. Το κύκλωμα που υπάρχει πίσω από το καπάκι είναι για να σταματάει το μηχανισμό όταν κλείσει η οθόνη. Αν ο μηχανισμός δεν σταματήσει, το μοτέρ θα συνεχίσει να δουλεύει σε κάθε εμπόδιο και… θα χαλάσει.

Καλή επιτυχία

 

1.00 avg. rating (57% score) - 1 vote
Categories

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.