Φυτεύοντας στο μπαλκόνι

Όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να πειραματιστεί στήνοντας ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα του σπιτιού. Και συχνά ανακαλύπτουμε κάποιο γείτονα που έχει προχωρήσει από τα λαχανικά και έχει αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του με οικόσιτα ζώα. Εν μέσω οικονομικής κρίσης ακούγεται καλή ιδέα και σε κάποιες χώρες τέτοιες ιδέες δοκιμάζονται σαν επίσημη εθνική πολιτική (για παράδειγμα η περίπτωση με τα οικόσιτα κουνέλια στη Βενεζουέλα) .

Είναι όμως μία λύση; Πόσο δωρεάν είναι τα φυτά στο μπαλκόνι;

Σε αυτό το ερώτημα σχεδόν όλοι οι καλλιεργητές θα απαντήσουν, καθόλου. Σχεδόν πάντα οι δικές μας καλλιέργειες βγαίνουν πιο ακριβά από τη μαζική αγροτική παραγωγή και δύσκολα ο καλλιεργητής θα καταφέρει να κάνει τα προϊόντα του οπτικά συγκρίσιμα με τα εμπορικά. Τα μαρούλια θα έχουν λιγότερα φύλα, τα καρότα θα είναι μικρότερα, οι πατάτες και οι ντομάτες μικρότερες κλπ. Και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αν ο καλλιεργητής βάλει τα λαχανικά σε κοινόχρηστο χώρο να έρθει σε αντιπαραθέσεις με γείτονες ή να δημιουργήσει προβλήματα με το πότισμα. Βέβαια από την άλλη όταν θα ρωτήσεις αν αξίζει τον κόπο αυτό που κάνουν σχεδόν όλοι θα απαντήσουν κατηγορηματικά, καταφατικά.

Αν κάποιος έχει ήδη γλάστρες και χώμα μπορεί ήδη να αγοράσει μερικά σπόρια από το σούπερ μάρκετ και να δοκιμάσει. Οι γνώσεις που απαιτούνται για ένα μαρούλι είναι ελάχιστες. Οι πατάτες χρειάζονται περισσότερο χώμα, τα καρότα βάθος οι ντομάτες ήλιο. Όλα τα φυτά έχουν τις ιδιαιτερότητες τους αλλά όλα λύνονται και συχνά χωρίς έξτρα κόστος.

Στο εμπόριο υπάρχουν λύσεις για να κατασκευαστούν όλων των ειδών κήποι οπουδήποτε αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι φθηνό. Στο δίκτυο υπάρχουν πολλές σελίδες γεμάτες πληροφορίες για πάσης φύσεως; καλλιέργεια. Είναι πάρα πολλά τα πλεονεκτήματα για να ξεκινήσετε και εσείς την δική σας καλλιέργεια αλλά ακόμα και υπάρχει ήδη όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και το χώμα το κόστος είναι σημαντικό συγκριτικά με το αποτέλεσμα. Το ελάχιστο που θα σας χρειαστεί είναι λίπασμα ή κοπριά και αν δεν πάει καλά η καλλιέργεια μπορεί να χρειαστεί να επιστρατεύσετε μέχρι και φάρμακα (έστω και αν η αποφυγή τους είναι ο λόγος που φτιάχνονται τέτοιοι κήποι).

Πλεονεκτήματα λαχανόκηπων σε μπαλκόνι

Παράγουμε τα δικά μας λαχανικά και ξέρουμε τι τρώμε.

Απολαμβάνουμε τη φυσική γεύση τους.

Ομορφαίνουμε το μπαλκόνι ή την ταράτσα μας.

Στην ταράτσα, τα φυτά δημιουργούν φυσική θερμομόνωση.

Επιπλέον φυτά στις πόλεις βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα.

Αποκτούμε ένα γενικά ανταποδοτικό χόμπι.

και το κυριότερο… έχουμε κάτι αξιόλογο να λέμε ότι κάνουμε γνωρίζοντας άλλο κόσμο που κάνει την ίδια δουλειά.

Μειονεκτήματα λαχανόκηπων σε μπαλκόνι

Η παραγωγή μπορεί να κοστίζει περισσότερο από το ανάλογο του εμπορίου.

Η φίλοι σας που δεν ξέρουν μπορεί να νομίσουν ότι το αποτέλεσμα ήταν αποτυχία (πχ μικρές ντομάτες) έστω και αν εσείς καταφέρατε να κάνετε κάτι σημαντικά καλύτερο από το εμπόριο.

Απαιτούν χρόνο και μια σχετική αφοσίωση αν θέλουμε να φάμε κάτι πραγματικά καλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.