Ακούγεται ότι ο συνδυασμός σόδας και ξινού μπορεί να καθαρίσει και πυρηνικά απόβλητα. Δείχνει αρκετό για την τουαλέτα.

Ένα πολύ ισχυρό καθαριστικό για τουαλέτες με βασικά συστατικά τη σόδα και το κιτρικό οξύ

Η τουαλέτα είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του σπιτιού. Όσα χημικά καθαριστικά και να πέφτουν πάντα κάποια μικρόβια επιβιώνουν. Και όσο περισσότερα χημικά ρίχνει κάποιος τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται. Το μέσο καθαριστικό βοηθάει αλλά όσο περνάει ο καιρός η λεκάνη κιτρινίζει και αναδίδονται δυσάρεστες οσμές. Χρειάζεται μια άλλη λύση. Μια δυνατή αλλά και οικολογική λύση. Κάτι με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

 Τι χρειάζεται;

Βασικά συστατικά είναι η σόδα και το κιτρικό οξύ (ξινό). Στο μείγμα θα πέσει λίγο ξύδι και λίγο οξυζενέ. Φυσικά προτείνεται να ρίξετε και αιθέριο έλαιο αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Ψυχολογικά έχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα όταν η τουαλέτα μυρίζει ευχάριστα.

 

Λίγα λόγια για τα υλικά

Σόδα

Ένα μαγικό υλικό που μπορεί να χρησιμεύσει σχεδόν παντού. Ακόμα και η μαγειρική σόδα (η πιο ήπια μορφή της) μπορεί να χρησιμεύσει για καθαρισμό. Δεν είναι αστείο όταν ακούμε να καθαρίζουν τουαλέτες με αναψυκτικό. Μοιάζει σπατάλη αλλά αποδίδει. Πρόσφατα διάβασα ότι η σόδα είναι το μόνο καθαριστικό που απομακρύνει το ουράνιο από τα βαμβακερά ρούχα μετά από πυρηνικά ατυχήματα.

Κιτρικό οξύ ή ξινό

Παράγεται από το λεμόνι όταν το στύψουμε. Στα σούπερ μάρκετ το βρίσκουμε σε σκόνη. Η συγκεκριμένη σκόνη παράγεται βιομηχανικά από ένα μύκητα αλλά είναι εξίσου υγιεινή με το ανάλογο υγρό. Συχνά χρησιμεύει για να αφαιρεί ιζήματα που προέρχονται από τη σκληρότητα του νερό. Συχνά χρησιμοποιείται παράλληλα με ξύδι. Είναι λίγο πιο ακριβό από το ξίδι, αλλά όχι πολύ. Προτιμάται απ’ όσους θέλουν κάτι πιο δραστικό, αφού έχει ακόμη μικρότερο pH και επιπλέον δεν έχει την ενοχλητική οσμή του.

Ξύδι

Οξικό οξύ που παράγεται από αλκοόλ. Το λευκό ξύδι χρησιμεύει συχνά σαν οικολογικό μέσο καθαρισμού, κυρίως για να καταπολεμήσει επίμονες μυρωδιές. Το ξύδι χρησιμέψει ακόμα να καθαρίσει σωλήνες από στερεοποιημένα ιζήματα με ασφαλή τρόπο. Δυνατό καθαριστικό που μπορεί να το χειριστεί με ασφάλεια ακόμα και ένα παιδί.

Οξυζενέ

Ίσως το πιο επικίνδυνο από τα υλικά. Παρόλα αυτά το χρησιμοποιούμαι στα μαλλιά όταν θέλουμε να τα ανοίξουμε και παλιότερα το χρησιμοποιούσαν για να καθαρίσουν πληγές. Μια μέθοδος που πονάει και πλέον έχει εγκαταλειφθεί. Εξαιρετικό απολυμαντικό. Οξειδώνει το περιβάλλον των μικροοργανισμών δημιουργώντας άσχημες τοξικές καταστάσεις γι’ αυτά. Το κάνει όμως σε επίπεδα που δεν παραβλάπτουν τον άνθρωπο. Παράλληλα στα μικρόβια καίει την προστατευτική τους μεμβράνη.

Υλικά και εξοπλισμός

1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα

¼ φλιτζάνι κιτρικό οξύ

½ κουτάλι του γλυκού ξίδι

1 κουτάλι του γλυκού οξυζενέ

Λαδόκολα και ένα κουτάλι μεζούρα (αν δεν έχετε γίνεται και με απλό κουτάλι του γλυκού)

Προαιρετικά

Αιθέριο έλαιο (ότι άρωμα σας αρέσει). Αντιμετωπίστε το καθαριστικό και σαν αποσμητικό.

Ανακατεύοντας υλικά

  • Σε ένα βαθύ μπολ, ρίξτε τη μαγειρική σόδα και το κιτρικό οξύ. Ανακατέψτε καλά.
  • Σε ένα μικρό ποτήρι, ανακατέψτε το ξύδι και το οξυζενέ. Προσθέστε προσεκτικά το μείγμα στο μπολ με τη σόδα. Ρίξτε το αργά (σε δόσεις) γιατί θα κάνει αντίδραση και θα αρχίσει να πετάει το μείγμα παντού τριγύρω.
  • Όταν σταματήσει να βράζει το μείγμα, αρωματίστε το. Περίπου είκοσι σταγόνες είναι η ιδανική ποσότητα.
  • Ανακατέψτε τα πάντα απαλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Το μείγμα μας είναι ένα πλέον παχύρρευστο, σχεδόν στερεό. Με την μεζούρα (ή ένα κουταλάκι του γλυκού) αρχίστε να βγάζετε το υλικό. Απλώστε το στη λαδόκολλα σε μικρά μπαλάκια. (προσοχή, αν τα πλάσετε να τα χέρια να φοράτε καλά γάντια) Τα μπαλάκια πρέπει να έχουν μέγεθος ναφθαλίνης. Ψεκάστε τα μπαλάκια με λίγο νερό και ξίδι. Προσέξτε να ρίξετε πολύ λίγη ποσότητα, καλύτερα με ένα ψεκαστήρι. Αυτό θα τα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν και να δημιουργήσουν ένα σκληρό περίβλημα. Τέλος αφήστε τα να στεγνώσουν για τέσσερις, πέντε ώρες.

Αποθηκεύστε τα μπαλάκια σε κάποιο γυάλινο δοχείο (αεροστεγές μην χάσουν το άρωμά τους). Όταν η τουαλέτα αρχίζει να μυρίζει ένα από αυτά αρκεί. Τραβήξετε το  καζάνάκι και μετά ρίξτε ένα μπαλάκι στη λεκάνη. Αφήστε το μια ώρα να δράσει πριν την ξαναχρησιμοποιήστε.

4.50 avg. rating (91% score) - 2 votes
Categories

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.