Το φασκόμηλο έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση. Σαν στυπτικό, διεγερτικό και τονωτικό, προκαλεί μια θερμότητα στο στομάχι, διευκολύνει τη χώνεψη, προκαλεί τη διούρηση, επιταχύνει την κυκλοφορία, ασκεί σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο και σαν αντισπασμωδικό και κατευναστικό φάρμακο, μετριάζει τον ερεθισμό του νευρικού συστήματος

Καθαρίστε τα δόντια σας με φυσικά βότανα

Η υγιεινή των δοντιών είναι εξίσου σημαντική με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Ίσως και πολύ πιο σημαντικό γιατί είναι ένα μέρος του σώματός μας που φαίνεται και συχνά μας διαφημίζει. Καλό είναι να μην βρεθούμε σε αυτή τη θέση. Κίτρινα δόντια και κακή αναπνοή στερούν φιλίες και δουλειές. Από την άλλη υπάρχει και το φασκόμηλο!

Με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να αποφευχθεί η συσσώρευση λιπαρών ουσιών που προσελκύουν μικρόβια αλλά και να περιοριστούν τα οξέα. Δεν θέλει πολύ χρόνο, ούτε κόπο! Οι οδοντίατροι συστήνουν βούρτσισμα 3 φόρες την ημέρα, κυρίως μετά από κάθε γεύμα και χρήση νήματος 1 φορά την ημέρα. Οι εταιρίες συστήνουν ακριβές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, γεμάτα ύποπτα χημικά και τεχνητά αρώματα (έχω δει και κάποιο που υποστηρίζει ότι έχει εκχύλισμα φασκόμηλου).

Γιατί να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη; Θέλετε να δοκιμάσουμε να κάνουμε κάτι δικό μας; Σας αρέσει η μυρωδιά ή η γεύση του φασκόμηλου;

Γιατί Φασκόμηλο;

Πρόκειται για ένα φυτό με πάρα πολλές χρήσεις, από τη μαγειρική μέχρι την ομορφιά. Λίγα λόγια για τη σύνθεσή του. Το φασκόμηλο περιέχει πτητικό έλαιο που περιλαμβάνει 30% θουγιόνη, 5% κινεόλη, λιναλόλη, βορνεόλη, καμφορά, σαλβένιο και πινένιο, ένα πικρό στοιχείο, τανίνες, τριτερπενοειδή, φλαβονοειδή, οιστρογόνες ουσίες και ρητίνη. Το φυτό αυτό που έχει ισχυρή και αρωματική μυρωδιά και θερμή, υπόπικρη γεύση, περιέχει 2% πράσινο αιθέριο έλαιο, ανάλογο με εκείνο της αψιθιάς, περιέχει εκτός των παραπάνω και τανασετόνη και πικρές ουσίες όπως πικροσαλβίνη κλπ. Τέλος, 1 κιλό εκχυλίσματος φασκόμηλου περιέχει 6.000 διεθνείς μονάδες εστρόνης.

Το φασκόμηλο έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση. Σαν στυπτικό, διεγερτικό και τονωτικό, προκαλεί μια θερμότητα στο στομάχι, διευκολύνει τη χώνεψη, προκαλεί τη διούρηση, επιταχύνει την κυκλοφορία, ασκεί σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο και σαν αντισπασμωδικό και κατευναστικό φάρμακο, μετριάζει τον ερεθισμό του νευρικού συστήματος. Είναι το ισχυρότερο προοιστρογονικό βότανο, χρήσιμο ως εκ τούτου, στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και δυσμηνόρροιας (εμμηναγωγό), ιδιαίτερα στις εφιδρώσεις. Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, αφτρών, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας.

Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ιερό φυτό και το είχαν αφιερώσει στο θεό Δία. Γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα υποδέχονταν τους άνδρες από τον πόλεμο με ένα ρόφημα από φασκόμηλο για να «διεγείρουν» τη γονιμότητα.

Από τα αρωματικά φυτά που μπορεί να καλλιεργείτε στο μπαλκόνι σας είναι ένα από τα πιο εύκολα και με το πιο μικρό κόστος. Ακόμα γενικά συντηρείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να αλλοιωθεί κάτι πάνω του.

Προστασία του στόματος

Στοματικές πλύσεις

Αν δεν θέλετε να το καταναλώσετε και χρειάζεστε να επικεντρωθείτε στο στόμα (πλύσεις) μια πολύ συνηθισμένη μέθοδος είναι να το βράσετε και να το χρησιμοποιήσετε για γαργάρες. Ρίξτε 2 κ.γ φύλλα σε μισό λίτρο νερό, βράστε το και κατόπιν, κατεβάστε το από τη φωτιά και αφήστε το σκεπασμένο για 15 λεπτά. Κάντε βαθιές γαργάρες με το ζεστό ρόφημα επί 5-10 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα.

Σκόνη για βούρτσισμα των δοντιών

Η προηγούμενη λύση, όπως παρατηρούμε είναι γενικά χρονοβόρα και απαιτεί τη χρήση βραστήρα. Μια πιο γρήγορη λύση, εύκολη να διατηρηθεί και να μεταφερθεί παντού είναι η μορφή της σκόνης για βούρτσισμα. Η αναλογία για ένα βούρτσισμα είναι 1 κ.γ. φασκόμηλο, μισό κ.γ. σόδα και μισό κ.γ. αλάτι. Ανακατέψτε τα υλικά σε ένα βαζάκι. Κάθε φορά βρέχετε με λίγο νερό την οδοντόβουρτσα και την πασπαλίζετε με το παραπάνω μείγμα κάνοντας «απαλό» βούρτσισμα. Το μείγμα διατηρείται σε σφραγισμένη αεροστεγής συσκευασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα (πάνω από χρόνο).

Προτάσεις για πειραματισμό και προφυλάξεις

Εκτός από φασκόμηλο μπορείτε να δοκιμάσετε να ρίξετε στο μείγμα και άλλα βρώσιμα αρωματικά φυτά τα οποία σας αρέσουν. Αλλά πάντα να ρίχνετε μια ματιά στις ιδιότητες. Μερικά μπορεί να σας αρέσουν στις επεξεργασμένες μορφές που βρίσκουμε στα τρόφιμα αλλά το αυθεντικό φυτό να έχει παρενέργειες ή ελαφρά διαφορετική γεύση από το εξευγενισμένο. Το φασκόμηλο για παράδειγμα γενικά δεν προτείνεται να χρησιμοποιείται από εγκύους γιατί διεγείρει τους μύες της μήτρας. Σε μεγάλες δόσεις αυξάνει τη ροή του αίματος στα υπογάστρια όργανα και πιθανώς είναι επιβλαβές στο νευρικό σύστημα. Καμία συσκευασία εμπορικού προϊόντος δεν γράφει τέτοιες πληροφορίες, οπότε προσοχή με τους πειραματισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες για το φασκόμηλο μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.