Μερικές βασικές γνώσεις για να καλλιεργήσετε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

Καλλιεργώντας άνηθο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα

Όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να πειραματιστεί στήνοντας ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα του σπιτιού. Είναι γενικά απλό και εύκολο.

Η καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών φυτών συνδυάζει την ομορφιά ενός πράσινου μπαλκονιού με τα οφέλη διαθεσιμότητας φρέσκων λαχανικών. Φυτά τα οποία γνωρίζετε ακριβώς τι φάρμακα έχουν πάρει (λογικά καθόλου) και μπορείτε να τα εμπιστευτείτε στο πιάτο της οικογένειας σας.  Υπάρχουν όμως κάποια ακόμα πιο εύκολα φυτά για καλλιέργεια. Αυτά τα φυτά είναι τα αρωματικά.

Για βασικές οδηγίες καλλιέργειας για όλα τα αρωματικά φυτά και μια λίστα κατάλληλων φυτών για μπαλκόνι πατήστε εδώ.

Άνηθος (Anethum graveolens)

Το ύψος του φτάνει τα 80 εκατοστά, ο βλαστός του είναι κοίλος και γραμμωτός, η ρίζα γογγυλώδης, τα φύλλα του πτερωτά νηματοειδή. Ο άνηθος ήταν γνωστός στην Αρχαία Ελλάδα με τις ονομασίες άνηθον και άνησον. Από τα άνθη του παρασκεύαζαν άρωμα, ενώ το πρόσθεταν σε διάφορα κρασιά που είχαν την ονομασία ανηθίτης οίνος. Ακόμα, στεφάνωναν τους νικητές με ανθισμένα κλαδιά άνηθου, και με το αιθέριο έλαιο των καρπών του άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν χαλαρωτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε σαλάτες, σούπες, διάφορες σάλτσες και αλλού. Το χαρακτηριστικό του άρωμα μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό διαφόρων φαγητών, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και αποξηραμένος. Στη φαρμακευτική η δράση του θεωρείται ευεργετική κατά διαφόρων κολικών, ενώ χρησιμοποιείται και ως διουρητικό και τονωτικό.

Καλλιεργώντας Άνηθο

Είναι ετήσιο φυτό. Φυτεύουμε τους σπόρους την Άνοιξη (Απρίλιο με Μάιο) σε βάθος μισό με ένα εκατοστό. Ο Άνηθος θέλει βαθιά γλάστρα γιατί η ρίζα του είναι μακριά. Προσοχή, θέλει συχνό πότισμα. Μαζεύετε τον άνηθο κόβοντας με ψαλίδι σε ύψος 2 εκατοστά από το χώμα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.