Μερικές βασικές γνώσεις για να καλλιεργήσετε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

Καλλιεργώντας αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι ή την ταράτσα

Όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να πειραματιστεί στήνοντας ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα του σπιτιού. Είναι γενικά απλό και εύκολο. Συνδυάζει την ομορφιά ενός πράσινου μπαλκονιού με τα οφέλη διαθεσιμότητας φρέσκων λαχανικών. Φυτά τα οποία γνωρίζετε ακριβώς τι φάρμακα έχουν πάρει (λογικά καθόλου) και μπορείτε να τα εμπιστευτείτε στο πιάτο της οικογένειας σας.  Υπάρχουν όμως κάποια ακόμα πιο εύκολα φυτά για καλλιέργεια. Αυτά τα φυτά είναι τα αρωματικά.

Πιθανότατα έχετε ήδη κατά καιρούς κάποια από αυτά σε γλάστρα χωρίς να του έχετε δώσει σημασία. Ένα τέτοιο είναι ο βασιλικός. Κάποια από αυτά μεγαλώνουν άγρια και λογικά δεν χρειάζονται φροντίδα, πέρα από λίγο νερό, όπως για παράδειγμα το θυμάρι. Υπάρχουν μερικά που έχουν πρόσθετες δυσκολίες όπως για παράδειγμα η Δάφνη Είναι φυτό που αν την αφήσετε να μεγαλώσει μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5 μέτρα καθιστώντας την δύσκολη επιλογή για το μέσο μπαλκόνι. Όλα όμως από αυτά μπορούν να βρουν άμεση χρήση στο κάθε σπίτι. Η λεβάντα μπορεί να αρωματίσει και να προστατεύσει τα ρούχα στην ντουλάπα σας, ο βασιλικός να σας προστατέψει από έντομα ή η ρόκα να καταλήξει απευθείας στο πιάτο.

Γενικές γνώσεις

Τα αρωματικά φυτά γενικά μας χαρίζουν το άρωμα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Δε χρειάζονται μεγάλη φροντίδα. Μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμη και σε μπαλκόνια που δεν τα βλέπει πολύ ο ήλιος. Με λίγη οργάνωση και ελάχιστο κόπο ακόμα και ένας αρχάριος καλλιεργητής μπαλκονιού μπορεί να τα καταφέρει.

Βασικά καλλιέργειας για αρχάριους

Για να τα καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι θα χρειαστείτε μερικές γλάστρες ή ζαρντινιέρες (κατά προτίμηση πλαστικές γιατί είναι ελαφριές), χώμα για να γεμίσετε τις γλάστρες, πιατάκια κάτω από τις γλάστρες για να συλλέγουν το νερό που περισσεύει και λίγο χαλίκι.

Για έναν αρχάριο προτείνεται η χρήση χώματος που έχετε αγοράσει από φυτώριο ή γεωπονικό κατάστημα. Τα χώμα των κήπων μιας πόλης συχνά δεν έχει αρκετά ιχνοστοιχεία για να βοηθήσει τα φυτά, οπότε θα χρειαστείτε λίπασμα. Χώμα που έχετε μαζέψει στην τύχη από την φύση, μπορεί να έχει παράσιτα που θα βλάψουν τα φυτά. Αν εμπιστεύεστε τις γνώσεις σας και το χώμα του κήπου ή του εξοχικού σας, θυμηθείτε ότι μπορεί να χρειαστεί και λίγη κοπριά.

Αν στήσετε κάτι πιο οργανωμένο σε ταράτσα δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αποστράγγιση του νερού γιατί αν δεν προσέξετε το τσιμέντο, και το διαμέρισμα από κάτω, θα υποφέρει. Γενικά μην κάνετε κάτι σε πολυκατοικία χωρίς να έχετε τη σύμφωνη γνώμη των γειτόνων. Πολλοί φίλοι έχουν καταλήξει στα δικαστήρια για τέτοιους λόγους.

Οι ζαρντινιέρες και οι γλάστρες που θα βάλετε για τα περισσότερα φυτά θα πρέπει να έχουν βάθος 25 με 30 εκατοστά. Κάποια φυτά που θα τα φυτέψετε με σπόρους προτείνεται να βάλετε τους σπόρους σε μικρά δοχεία (ονομάζονται σπορεία και μπορεί για παράδειγμα να είναι κεσεδάκια από γιαούρτι) και μετά να τα φυτέψετε σε γλάστρα. Στα περισσότερα της λίστας μας δεν είναι απαραίτητο, έστω και αν τα βοηθάει να γίνουν μεγαλύτερα. και μην ξεχάσετε πριν ρίξετε το χώμα, πρώτα να ρίξετε μια στρώση χαλίκια στο κάτω μέρος για να διευκολύνετε τη ροή του νερού.

Αρωματικά φυτά

Ας δούμε τώρα μερικά φυτά κατάλληλα για καλλιέργεια σε μπαλκόνι. Κάντε κλικ πάνω τους για περισσότερες πληροφορίες.

Άνηθος

Βασιλικός

Δάφνη

Δενδρολίβανο

Δυόσμος

Θυμάρι

Κάρδαμο

Λεβάντα

Μαϊντανός

Μυρτιά

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.