Μερικές βασικές γνώσεις για να καλλιεργήσετε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

Καλλιεργώντας δάφνη στο μπαλκόνι ή την ταράτσα

Όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να πειραματιστεί στήνοντας ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα του σπιτιού. Είναι γενικά απλό και εύκολο.

Η καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών φυτών συνδυάζει την ομορφιά ενός πράσινου μπαλκονιού με τα οφέλη διαθεσιμότητας φρέσκων λαχανικών. Φυτά τα οποία γνωρίζετε ακριβώς τι φάρμακα έχουν πάρει (λογικά καθόλου) και μπορείτε να τα εμπιστευτείτε στο πιάτο της οικογένειας σας.  Υπάρχουν όμως κάποια ακόμα πιο εύκολα φυτά για καλλιέργεια. Αυτά τα φυτά είναι τα αρωματικά.

Για βασικές οδηγίες καλλιέργειας για όλα τα αρωματικά φυτά και μια λίστα κατάλληλων φυτών για μπαλκόνι πατήστε εδώ.

 

Δάφνη (laurus nobilis)

Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο. Η οσμή των φύλων της είναι αρωματική και η γεύση τους είναι λίγο πικρή. Βγαίνουν άνθη τον Μάρτιο με Απρίλιο και μετά καρποί. Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο σε μορφή πράσινης αλοιφής. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως άρτυμα στη μαγειρική (νοστιμίζει φαγητά όπως τα όσπρια) και στη συσκευασία ξηρών καρπών, όπως σύκα ή σταφίδες. Η Ελλάδα εξάγει περίπου διακόσιους τόνους δαφνόφυλλά το χρόνο!

Το αιθέριο έλαιο που έχουν τα φύλλα και οι καρποί (δαφνέλαιο) χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων. Ένα αραιό αφέψημα από αυτά χρησιμοποιείται ως παρασιτοκτόνο οργανισμών που παρασιτούν σε άλογα!

Το φυτό γενικά ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπέρματα, τα οποία σπέρνονται σε σπορεία. Έπειτα από 3-4 μήνες τα φυτεύουν στο έδαφος και όταν αναπτυχθούν αρκετά τότε μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση. Εκτός αυτού, η δάφνη πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα όπως και με παραφυάδες. Αν θα το φυτέψετε σε γλάστρα προτείνεται να είναι στρογγυλή και μεγάλη.

Καλλιεργώντας Δάφνη

Η δάφνη είναι πολυετές φυτό και φτάνει σε ύψος τα 3 με 5 μέτρα οπότε προσέξτε το χώρο στον οποίο θα φυτευτεί. Μπορείτε να μαζέψετε τα δαφνόφυλλα τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο. Αν και μπορείτε να ξεκινήσετε τη Δάφνη χρησιμοποιώντας σπόρους, θα ήταν καλύτερα να προμηθευτείτε ένα μικρό φυτό από ένα φυτώριο και να το μεταφυτέψετε στη γλάστρα σας. Οι καλύτεροι μήνες για τη μεταφύτευση είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Η Δάφνη αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και όταν είναι σε γλάστρα δεν απαιτεί τακτικά ποτίσματα (το πότισμα χρειάζεται πιο τακτικά σε κήπο αν θέλετε να την κάνετε δέντρο).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.