Συμβουλές για να φτάσετε.. ότι καιρό και να κάνει.

Μια λίστα που πρέπει να τηρούμε πριν από κάθε ταξίδι για ασφαλή οδήγηση το χειμώνα

Ο καιρός χαλάει και οι δρόμοι γίνονται επικίνδυνοι. Σε μία χώρα γεμάτη επικίνδυνους δρόμους η προσοχή μας είναι απαραίτητη. Κάποιοι δρόμοι είναι θανάσιμες παγίδες ακόμα και τα καλοκαίρια. Το χειμώνα απλά πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι. Όμως πάντα πρέπει να έχετε στο μυαλό.

 

Σπάνια σκοτώνουν οι δρόμοι. Σχεδόν πάντα οι οδηγοί.

 

Εδώ έχουμε μαζέψει μια λίστα με συμβουλές για ασφαλή οδήγηση κάτω από αντίξοες συνθήκες. Στην πλειονότητα τους θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες αλλά… Πόσες φορές τις έχετε τηρήσει ξεκινώντας;

1

Προγραμματίστε το ταξίδι σας προτού ξεκινήσετε. Σκεφτείτε τις τοποθεσίες που ενδέχεται να επηρεαστούν σοβαρά. Κανένα σημείο να μην το θεωρείτε ασφαλές. Υπάρχουν περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες και συχνά ένα τοπικό δελτίο καιρού θα σας προειδοποιήσει για αυτές.

2

Τηρείτε τα όρια ταχύτητας. Ένας επαρχιακός δρόμος είναι γεμάτος στροφές, λακκούβες, σπασίματα, χώμα. Μπορεί να μην σας έχει τύχει να φύγει το όχημα από την πορεία του λόγω κακού οδοστρώματος και ταχύτητας, αλλά… Γύρω σας δεν θα βρείτε εύκολα κάποιον που το έπαθε να σας πει την εμπειρία του. Υπάρχει λόγος για αυτό.

3

Υπάρχουν δρόμοι που διασχίζουν κάθετα ρέματα. Σχεδόν πάντα τους περνάμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν έχουν λίγο νερό δεν μας τρομάζει. Το βάθος όμως σε αυτό το νερό δεν είναι εύκολα αντιληπτό και αν το νερό περνάει το ύψος της ρόδας τότε να είστε σίγουροι ότι το αυτοκίνητο θα γίνει βάρκα και θα αναποδογυρίσει μέσα στο ρέμα.

4

Γενικά αποφύγετε την οδήγηση μέσω των πλημμυρών. Όταν βλέπετε νερά σε άγνωστο δρόμο όλα είναι πιθανά. Μπορεί να υπάρχει μια τεράστια λακκούβα κάτω από το θολό νερό ή να κολλήσουν οι ρόδες στη λάσπη. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο βαθιά είναι τα λασπόνερα ή τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του νερού.

5

Κρατήστε το παρμπρίζ, τα παράθυρα και τους καθρέφτες σας καθαρά. Μην αφήνετε πάγο αλλά ούτε και την υγρασία που μειώνει την ορατότητα. Σταματήστε όσο πιο συχνά χρειάζεται να καθαρίσετε το τζάμια και φυσικά ΠΟΤΕ μην καθαρίζετε το τζάμι εν κινήσει. Στην κακοκαιρία ακόμα και ένας πολύ γνωστός δρόμος είναι επικίνδυνος. Για τα θολά τζάμια υπάρχουν ειδικά υγρά που βοηθάνε. Ακόμα βοηθάει και η σωστή θερμοκρασία. Για να μην θολώνουν πρέπει η εσωτερική με την εξωτερική θερμοκρασία να είναι ίσες. Καλύτερα να ξεπαγιάσετε για να μην σχηματιστεί υγρασία στο τζάμι παρά να τρακάρετε γιατί δεν είδατε κάτι.

6

Η λάσπη και τα φύλλα στο δρόμο μπορεί να είναι απίστευτα ολισθηρά σε υγρές συνθήκες. Ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια πρόσφυσης και ολίσθηση. Δεν έχει σημασία πόσο καλά αντανακλαστικά έχετε. Τη στιγμή που βγει ένα παιδί ή ένα ζώο μπροστά σας και θα κινήστε πάνω σε φύλα, οι ικανότητές σας δεν θα έχουν καμία σημασία.

7

Προσοχή στα ζώα (δίποδα και τετράποδα). Όποιος έχει οδήγηση σε επαρχιακό δρόμο ξέρει πως δεν μπορεί να αποφύγει απρόβλεπτα ζωντανά εμπόδια. Το λάθος δεν θα το κάνετε εσείς αλλά το κακό θα γίνει. Μην βασιστείτε στο “εγώ πάντα φρενάρω εγκαίρως”. Ένα κατσίκι που τρέχει και πέσει πάνω σε ένα αυτοκίνητο που πάει με 80 χιλιόμετρα θα σκοτωθεί και θα σμπαραλιάσει το αυτοκίνητο. Αν η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη τότε θα σκοτώσει και εσάς, όσο καλοί οδηγοί και να είστε.

8

Κορνάρετε πριν στρίψετε σε στροφές χωρίς ορατότητα. Αν υπάρχει κάτι ζωντανό θα προσέξει να σας αποφύγει. Αν δείτε κάποιο ζώο σε επικίνδυνη στροφή. Υπάρχουν δύο λύσεις. Το φρενάρισμα, αν πάτε με αργή ταχύτητα. Σε φρενάρισμα με ταχύτητα το αυτοκίνητο θα γλιστρήσει. Η δεύτερη επιλογή είναι να το χτυπήσετε. Το αυτοκίνητο θα πάει ζημιά, το ζώο θα σκοτωθεί αλλά θα γλυτώσετε εσείς και οι επιβάτες. Ποτέ στραβοτιμονιά σε μανούβρα. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ, θα χάσετε τον έλεγχο του οχήματος. Αν στην επικίνδυνη μανούβρα βγει άνθρωπος, καλύτερα να σμπαραλιάζετε το αυτοκίνητο. Οι πιθανότητες λένε ότι και οι δύο θα επιβιώσετε.

9

Όταν ο δρόμος είναι γεμάτος πρόβατα. Υπομονή. Περνώντας ανάμεσά σε ένα κοπάδι είναι όλα πιθανά. Τα πρόβατα που σπρώχνουν το ένα το άλλο δεν έχουν την ευελιξία να αποφύγουν τις ρόδες σας. Συχνά ένα κριάρι έχει τσαντιστεί και έχει αποφασίσει να κουτουλήσει το εκνευριστικό αυτοκίνητο που προσπαθεί να περάσει. Να είστε σίγουροι ότι ένα κριάρι μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά μεγάλη ζημιά στο μέσο αυτοκίνητο.

10

Να είστε υπομονετικοί με τα γεωργικά οχήματα και τα φορτηγά. Σπάνια διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Σε δρόμους με μικρή ορατότητα δεν κάνουμε μανούβρες για να τα αποφύγουμε., αλλά να είναι προετοιμασμένοι για να μετατραπεί σε χωράφια και αγροκτήματα και άλλες λιγότερο προφανείς γυρίσματα της οποίας δεν μπορεί να γνωρίζει

11

Οι αλυσίδες δεν είναι μόνο για το χιόνι αλλά και για τον πάγο. Ο πάγος συχνά σε φαίνεται αλλά είναι εκεί και σκοτώνει. Κάποιοι δεν βάζουν αλυσίδες σε δρόμους που πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς. Ο λόγος; Πιστεύουν ότι οι αλυσίδες βλάπτουν τα λάστιχα. Δεν σκέφτονται ότι ένα σμπαραλιασμένο αυτοκίνητο που γλίστρησε είναι πολύ μεγαλύτερη ζημιά.

12

Διαβάζετε τις ταμπέλες και τα οδικά σήματα. Αυτοί που τα τοποθέτησαν εκεί ξέρουν γιατί τα έβαλαν. Και όπου βλέπετε πολλά εικονοστάσια, κόψτε ταχύτητα. Κάποιοι άλλοι δεν έκοψαν.

Συμπέρασμα

Σε όλα τα προηγούμενα υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Η ταχύτητα. Το λάθος δεν θα το κάνετε εσείς αλλά το μηχανάκι που γλίστρησε μπροστά σας, ή το ζώο που πετάχτηκε γιατί τρόμαξε. Αν πηγαίνετε αργά θα γλυτώσετε όλοι.

Και το πιο βασικό από όλα

Ζώνη φοράτε;

Έχει αποδειχτεί από έρευνες ότι ένας οδηγός που φοράει ζώνη θα επιλέξει πολύ πιο εύκολα να πετάξει το αυτοκίνητο από το δρόμο για να σώσει μία ανθρώπινη ζωή παρά αυτός που δεν φοράει. Αν σκέφτεστε ψυχρά μόνο τις ζημιές και δεν σας νοιάζει ο συνάνθρωπος που έκανε το λάθος να βρεθεί μπροστά σας να σας θυμίσω. Ένα ανθρώπινο κορμί αρκεί να καταστρέψει ένα αυτοκίνητο, συν τα δικαστήρια και οι ποινές. Μην σκεφτείτε ψυχρά. Καλύτερα να καταστρέψετε το αυτοκίνητο και να τον σώσετε.

 

 

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote
Categories

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.