Απλό, εύκολο, ανθεκτικό…
Κατασκευάστε ένα τραπεζάκι από τσιμέντο
Θέλετε να φτιάξετε κάτι απλό, γρήγορο και όμορφο; Κάνατε κάποια κατασκευή και σας έχει περισσέψει λίγο τσιμέντο; Σας αρέσει να δημιουργήσετε κάτι που θα δίνει την αίσθηση της πέτρας στο άγγιγμα; Κάτι δυνατό!
Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που έχουμε το χειμώνα, όταν κάνουμε μικροκατασκευές, είναι το τσιμέντο που περισσεύει. Συχνά δεν υπάρχει χώρος να το φυλάξουμε και πάει χαμένο με την πρώτη βροχή. Από την άλλη, σπάνια κάποιος από εμάς αγοράζει τραπεζάκι για να ακουμπάει τα κλειδιά του ή άλλα μικροπράγματα, δίπλα στη πόρτα. Όπως έχει τύχει πολλές φορές έχει τύχει, σε αυτό το τραπεζάκι κάποιος να ακουμπήσει κάτι βαρύ μπαίνοντας. Σπάνια τα τραπεζάκι αυτό προορίζεται για τέτοια δουλειά. Δεν είναι σχεδιασμένα να αντέχουν μια σακούλα γεμάτη πατάτες, που αποφασίσαμε να αφήσουμε βιαστικά, για να φέρουμε τα υπόλοιπα ψώνια από το αυτοκίνητο.
Υπάρχει όμως ένας τρόπος να συνδυάσουμε τα προβλήματά μας με μια δημιουργική λύση. Και όπως λέμε πάντα, στις κατασκευές το μόνο όριο που έχουμε είναι η φαντασία. Οπότε γιατί να μην κατασκευάσουμε ένα τραπεζάκι από το τσιμέντο που μας περίσσεψε.
Μερικά βασικά πριν την κατασκευή
Στο βίντεο που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου βλέπουμε να κατασκευάζεται ένα τρίποδο σκαμνάκι. Στο δίκτυο υπάρχουν πολλά σχέδια και ιδέες, από γύψινα τραπεζάκια μέχρι στιβαρές κατασκευές τραπεζιών με σιδερένια πόδια. Αν δεν έχετε πολλά εργαλεία ή πείρα προτιμήστε κάτι απλό. Το σίδερο χρειάζεται τροχό και δουλειά αν γίνει κάποιο λάθος στη τοποθέτηση, ενώ στο ξύλο τα λάθη διορθώνονται πολύ πιο εύκολα. Ένα τρίποδο σκαμνάκι έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ισορροπήσει και σε ανώμαλο έδαφος (πχ κήπος) ενώ τα τέσσερα πόδια προορίζονται για επίπεδο πάτωμα. Η κατασκευή του είναι τόσο γερή που κάποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει είτε σαν τραπεζάκι ή σαν σκαμνί. Για να μπορεί κάποιος να κάθεται με άνεση (και ασφάλεια) καλύτερα να βάλετε περισσότερο τσιμέντο. Με σχετικά μικρά πόδια το βάρος του τσιμέντου θα δίνει εξαιρετική σταθερότητα στη κατασκευή. Με μακριά πόδια υπολογίστε προσεκτικά το κέντρο βάρους του και φροντίστε να τα τοποθετήσετε πολύ ανοιχτά.
Υλικά
Για την κατασκευή θα χρειαστούμε
- περίπου πέντε κιλά τσιμέντο
- νερό
- τρία ξύλα
Ακόμα θα χρειαστούμε
- ένα κουβά
- ταινία
- λίγο γυαλόχαρτο για τις τελικές διορθώσεις
Εναλλακτικά για τα υλικά
Πριν χρόνια είχα κάνει μια τέτοια κατασκευή με γύψο. Ήταν πολύ πιο ελαφριά και όμορφη. Έσπασε ένα μήνα μετά. Ένας γνωστός μου χρησιμοποίησε για μια τέτοια κατασκευή κόλα για πλακάκια που του είχε περισσέψει. Βασανιστικέ να το ξεκολλήσει από τον κουβά αλλά η κατασκευή αντέχει ακόμα. Έχει βάλει χοντρά πόδια και το χρησιμοποιεί και σαν σκαμνί. Το ίδιο λογικά θα ισχύει με τσιμέντο ταχείας πήξεως αλλά δεν έχω βρει κάποιον να το έχει δοκιμάσει. Αποφύγετε τον πηλό. Για να αντέξει θα πρέπει να ψηθεί και μετά δεν είναι σίγουρο ότι τα πόδια θα ταιριάξουν σωστά. Ο πηλός θέλει πείρα.
Ένας γνωστός πρότεινε να βάλουμε χαλίκι και σύρμα στο μείγμα… Δεν είναι οικοδομή, είναι τραπεζάκι… Κανείς δεν σας εμποδίζει να το δοκιμάσετε, παρακαλώ γράψτε στα σχόλια το αποτέλεσμα!
Αν αντί για απλό τσιμέντο κατασκευάσετε ένα μείγμα που φέρνει περισσότερο σε μπετό οικοδομών (με άμμο, χαλίκι κλπ) μπορεί να δημιουργήσετε κάτι πολύ καλύτερο ή να το σπάσετε την ώρα που θα βγαίνει από το καλούπι. Με πρόσθετα υλικά θα χρειαστείτε λιγότερο τσιμέντο. Όμως πάντα να έχετε υπόψη. Τέτοιοι πειραματισμοί δεν προορίζονται για άτομα που δεν έχουν πείρα από τσιμέντα.
Κατασκευή
Ξεκινώντας φροντίστε ο κουβάς να είναι καλά πλυμένος και οι επιφάνειες του λείες. Αν δεν είναι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σπάσει ο κουβάς όταν τον βγάζεται ή το τραπεζάκι να είναι πολύ τραχύ.
Ανακατέψτε το τσιμέντο με νερό. Για τη συγκεκριμένη κατασκευή θεωρείται ιδανικό πάχος του τσιμέντου τα 10 εκατοστά αλλά εγώ γενικά θα πρότεινα να ρίξετε λίγο παραπάνω τσιμέντο. Εκτός από αντοχή αυξάνεται την σταθερότητά του. Δυστυχώς μεγαλώνει και το βάρος του αλλά η σταθερότητα πάει πακέτο με το βάρος.
Χτυπήστε καλά τον κουβά για να φύγει ο αέρας από το τσιμέντο. Είναι αναπόφευκτο να παραμείνει λίγος αέρας μέσα αλλά πρέπει να τον μειώσετε όσο περισσότερο. Δεν θέλετε μια κατασκευή γεμάτη τρύπες. Εκτός που δεν είναι αισθητικά όμορφο, μειώνεται και η αντοχή του.
Τοποθετήστε τα πόδια. Προσέξτε να μην μείνει κενό, αν έχετε κάνει πολύ πηχτό το μίγμα και να μην φτάσουν μέχρι κάτω. Μην τα βάλετε πολύ άκρη στο τσιμέντο γιατί θα κινδυνεύει να σπάσει από την πρώτη χρήση. Κολλήστε τα πόδια με την ταινία στο πλαστικό για να παραμείνουν ακίνητα μέχρι να σφίξει το τσιμέντο.
Στέγνωμα
Αφήστε το για μερικές ώρες να σφίξει. Τα συνηθισμένα τσιμέντα σε ξηρό αέρα και θερμοκρασία δωματίου χρειάζονται ένα γεμάτο εικοσιτετράωρο. Προσοχή σε αυτό το σημείο, ιδιαίτερα οι αρχάριοι στις κατασκευές. Αν γενικά δεν πολυδουλεύετε σαν υλικό το τσιμέντο, είναι η πιο επικίνδυνη ώρα για την κατασκευή. Εάν δεν έχει βγει καλό το μείγμα, μπορεί να ραγίσει ή να σπάσει. Στο μπετό, σε οικοδομές, ρίχνουμε λίγο πρόσθετο νερό όλη την πρώτη μέρα. Λογικά εδώ δεν θα χρειαστεί, το σκέτο τσιμέντο στεγνώνει ομοιόμορφα, αλλά έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Ρωγμές δεν είναι καλό να υπάρχουν όπως και να σιγουρευτείτε ότι θα σφίξει σωστά πριν το βγάλετε.
Βγάλτε προσεκτικά την κατασκευή από τον κουβά. Λίγο χτύπημα στο πλάι και ένα δεύτερο άτομο να βοηθήσει θα σας διασφαλίσει ότι δεν θα σπάσει ο κουβάς. Επειδή ο κουβάς δεν προορίζεται για καλούπι τσιμεντοκατασκευών, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί λίγο τρίψιμο στο τέλος.
Αν όλα έχουν πάει καλά το τραπεζάκι σας είναι έτοιμο. Χαρείτε το, είτε σαν τραπέζι ή σαν σκαμνί!