Έχετε τηγανόλαδο για πέταμα; Έχετε κάτι που αξίζει!

Πράσινο σαπούνι από σπίτι

Ο Σεπτέμβρης είναι η εποχή που κάποτε στα χωριά ξεκίναγαν να κατασκευάζουν τα σαπούνια της χρονιάς. Αυτή την εποχή συνήθως ό καιρός είναι καλός και η θερμοκρασία ιδανική για την κατασκευή. Ακόμα συνήθως ήταν η εποχή που είχε παραμείνει το χειρότερο λάδι (μούργα) στα βαρέλια, τα οποία έπρεπε να πλυθούν για να δεχτούν το καινούργιο λάδι. Γιατί η μούργα να πάει χαμένη; Σαν λάδι είναι τα χειρότερο αλλά για ένα σαπούνι είναι ότι καλύτερο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το λάδι είναι το βασικό συστατικό για το πράσινο σαπούνι. Για κάποιους θεωρείται ότι είναι ένα από τα καλύτερα σαπούνια. Ένα φυσικό προϊόν με πολλές εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες.

Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη.

Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς βέβαια να είναι το μοναδικό. Είναι άκρως ενυδατικό, με πολύ λίγες παρενέργειες σε αλλεργικές επιδερμίδες και πλούσιο αντιοξειδωτικά. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι έχει ένα διακριτικό άρωμα που διαρκεί πολύ περισσότερο από σαπούνια ζωικής προέλευσης με χημικά αρώματα.

Λάδια κατάλληλα για σαπούνι

Αν έχετε μερικά κιλά λάδι, μπορείτε εύκολα να παρασκευάσετε εξαιρετικό σαπούνι. Εφόσον σας έχει περισσέψει μούργα, είναι μια καλή ευκαιρία να μην πάει χαμένη. Εάν μαζεύετε τηγανόλαδο το κόστος σας σχεδόν μηδενίζεται, γιατί χρησιμοποιείτε κάτι άχρηστο και παράγετε κάτι πολύ καλύτερο από αν είχατε χρησιμοποιήσει καθαρό ελαιόλαδο.

Η ακόλουθη συνταγή είναι για φρέσκο ελαιόλαδο. Αν χρησιμοποιήσετε μούργα θα χρειαστεί λιγότερη σόδα (περίπου τη μισή για πυκνή μούργα) Αν χρησιμοποιήσετε τηγανόλαδο μειώνουμε το αλάτι. Όσο πιο μαλακό (μετά από πολλές τηγανιές) είναι το τηγανόλαδο, σε σχέση με το ελαιόλαδο τόσο λιγότερο αλάτι.

Σε αυτό το σαπούνι μπορείτε να προσθέσετε φυτά για άρωμα αλλά θέλει πειραματισμούς με μικρότερες ποσότητες για να πετύχετε κάτι που πραγματικά σας αρέσει και να αποφύγετε φυτά που προκαλούν αλλεργίες.

Υλικά

8 κιλά λάδι
3 κιλά καυστική σόδα (ποτάσσα)
10 κιλά νερό
1 ποτήρι χοντρό αλάτι

Παρασκευή

Βάζουμε το νερό μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι και το ζεσταίνουμε. Όταν το νερό είναι χλιαρό ρίχνουμε σιγά, σιγά το λάδι. Λίγο πριν βράσουν το νερό με το λάδι προσθέτουμε τη σόδα σιγά, σιγά. Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ως τον πάτο του καζανιού. Τα υλικά θα πρέπει να ανακατευτούν πολύ καλά. Προσοχή Η σόδα φουσκώνει και θέλει πολύ προσοχή στο ανακάτεμα.
Όταν είναι έτοιμο το σαπούνι  αρχίζει να επιπλέει σε κομμάτια στην επιφάνεια. Με μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε το σαπούνι και το βάζουμε σε καλούπια τα οποία έχουμε ήδη στρώσει με χαρτί ή λαδόκολα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν για μερικές μέρες. Όσο πιο πολύ στεγνώνει το σαπούνι τόσο πιο καλό γίνεται. Για τους παλιούς το καλύτερο σαπούνι ήταν το περσινό.

Συμβουλές και προτάσεις

Η αξία του πράσινου σαπουνιού δεν τελειώνει στην προσωπική υγιεινή, αλλά συνεχίζει και αφορά και την καθαριότητα ακόμα και του σπιτιού. Το πράσινο σαπούνι, αρχικά, είναι ιδανικό για την καθαριότητα των βρεφικών και παιδικών ρούχων, λόγω της απόλυτα φυσικής του σύστασης, ενώ έχει αποτελεσματική δράση και στην απολύμανση του σπιτιού, καθώς αν το διαλύσετε σε νερό, είναι ιδανικό για σφουγγάρισμα.

Έχει ακόμα λευκαντικές ιδιότητες και ο συνδυασμός του με λίγο λευκό ξύδι, το κάνει ιδανικό καθαριστικό για μπάνιο και κουζίνα. Μπορείτε να τυλίξετε πράσινο σαπούνι αντί για αρωματικό σε λίγο τούλι και να διώξετε την άσχημη μυρωδιά από φρεσκοπλυμένα ρούχα ή ρούχα που έχουν αποθηκευτεί σε ντουλάπα που μυρίζει κλεισούρα. Ακόμα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα τέλειο αντισκωρικό στα ρούχα τις ντουλάπας.

Τέλος, χρησιμοποιείται ακόμα και σαν φυτοφάρμακο, με το διάλυμα του οποίου μπορείτε να ψεκάσετε τα φυτά για να τα προστατεύσετε ήπια από έντομα και ασθένειες, πριν καταφύγετε σε πιο δραστικές χημικές λύσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.