Μερικές βασικές γνώσεις για να καλλιεργήσετε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

Καλλιεργώντας κάρδαμο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα

Όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να πειραματιστεί στήνοντας ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα του σπιτιού. Είναι γενικά απλό και εύκολο.

Η καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών φυτών συνδυάζει την ομορφιά ενός πράσινου μπαλκονιού με τα οφέλη διαθεσιμότητας φρέσκων λαχανικών. Φυτά τα οποία γνωρίζετε ακριβώς τι φάρμακα έχουν πάρει (λογικά καθόλου) και μπορείτε να τα εμπιστευτείτε στο πιάτο της οικογένειας σας.  Υπάρχουν όμως κάποια ακόμα πιο εύκολα φυτά για καλλιέργεια. Αυτά τα φυτά είναι τα αρωματικά.

Για βασικές οδηγίες καλλιέργειας για όλα τα αρωματικά φυτά και μια λίστα κατάλληλων φυτών για μπαλκόνι πατήστε εδώ.

 

Κάρδαμο (Lepidium Sativum)

Το Κάρδαμο ή Καρδάμωμο ή το Κακουλέ (Cardamomum), είναι μπαχαρικό που θεωρείται το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο. Τα δύο ακριβότερα είναι ο Κρόκος και η Βανίλια. Παράγεται κυρίως σε τροπικές περιοχές της Ασίας και ορισμένες περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Υπάρχουν δύο βασικού τύποι Κάρδαμου, το πράσινο και το μαύρο. Χρησιμοποιούνται ως αρτύματα και καρυκεύματα στη μαγειρική, τόσο στα τρόφιμα όσο και στα ποτά καθώς και ως φάρμακο. Το πράσινο κάρδαμο χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό ή σαν τσίχλα. Μερικές φορές επίσης το καπνίζουν σαν τσιγάρο! Στη Ελλάδα, χρησιμοποιείται συνήθως στις βασιλόπιτες την Πρωτοχρονιά.

Καλλιεργώντας Κάρδαμο

Το κάρδαμο είναι μονοετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 20 με 30 εκατοστά. Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους κάρδαμου σε γλάστρες από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο. Επίσης, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το Κάρδαμο με τη χρήση ριζωμάτων.

Καθώς το κάρδαμο είναι τροπικό φυτό χρειάζεται να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε ένα σκιερό μέρος και να φροντίζετε ώστε το χώμα να έχει πάντα υγρασία. Επίσης θα πρέπει να ψεκάζετε τα φύλλα του με νερό. Προσπαθούμε δηλαδή να αναπαράγουμε τις συνθήκες ενός τροπικού δάσους. Δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν κάνει κρύο θα πρέπει να το βάλετε μέσα στο σπίτι. 40 με 50 ημέρες μετά τη σπορά θα μπορείτε να έχετε τη δική σας παραγωγή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.